Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Βρετανοί αναπτύσσονται στην Καμπούλ – Οι Ταλιμπάν τα θέλουν όλα

Οι Βρετανοί αναπτύσσονται στην Καμπούλ – Οι Ταλιμπάν τα θέλουν όλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα πρώτα βρετανικά στρατεύματα άρχισαν να αναπτύσσονται στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν στην εκκένωση των βρετανών υπηκόων που παραμένουν στη χώρα, μεταδίδει το Sky News.

Στρατιώτες της 16ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας θα παρέχουν τη στρατιωτική προστασία στην εκκένωση, με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας να επιβεβαιώνει ότι η Επιχείρηση «Έκρηξη» ξεκίνησε χθες.

Περίπου 600 στρατιώτες αναμένεται να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, η οποία θα βοηθήσει επίσης στη μετεγκατάσταση Αφγανών που αντιμετωπίζουν αντίποινα από τους Ταλιμπάν επειδή συνεργάστηκαν με τις βρετανικές δυνάμεις.

Η φονταμενταλιστική ισλαμιστική παράταξη ελέγχει το Σάββατο το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις Αρχές να επιβεβαιώνουν ότι η επαρχία Λογκάρ, ακριβώς νότια της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, έχει καταληφθεί και οι αξιωματούχοι της έχουν συλληφθεί.

Ο τοπικός πολιτικός Χόντα Αχμαντί είπε ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έχουν φτάσει μέχρι την περιοχή Χαρ Ασυάμπ -μόλις 7 μίλια από την Καμπούλ.

Η βόρεια πόλη Μαζάρ ε Σαρίφ δέχθηκε επίσης επίθεση από διάφορες πλευρές το Σάββατο και αργότερα περιήλθε στους Ταλιμπάν μετά την παράδοση της φρουράς του κυβερνητικού στρατού, ενώ και οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές κατέθεσαν αργότερα τα όπλα.

Οι Ταλιμπάν κατέχουν τώρα περισσότερες από τις μισές από τις 34 επαρχιακές πρωτεύουσες και ελέγχουν περισσότερα από τα 2/3 της χώρας.

Η αντίσταση των κυβερνητικών δυνάμεων καταρρέει, με τους Ταλιμπάν να καταλαμβάνουν τις δεύτερες και τρίτες μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν τις τελευταίες ημέρες.

Το Σάββατο, ο Πρόεδρος Γκάνι είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι «πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με τοπικούς ηγέτες και διεθνείς εταίρους».

Μιλώντας στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση εδώ και μέρες, μετά την μεγάλη πρόοδο των Ταλιμπάν, είπε ότι δεν θα εγκαταλείψει τα «επιτεύγματα» των τελευταίων 20 ετών.

Η επιβίωση της κυβέρνησης του Ασράφ Γκάνι που υποστηρίζεται από τη Δύση είναι υπό αμφισβήτηση, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αποσύρουν τις τελευταίες τους δυνάμεις έως τις 31 Αυγούστου.

Έχει ζητήσει βοήθεια και υποστήριξη από την παγκόσμια κοινότητα, κάτι που ο ηγέτης των Εργατικών, σερ Κέιρ Στάρμερ, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ανταποκριθεί «επειγόντως».

«Ενώ η απόφαση για απόσυρση δεν ήταν μόνη της Βρετανίας, φυσικά, έχουμε υποχρέωση εδώ (…) να υποστηρίξουμε την αφγανική κυβέρνηση», είπε.

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στο Αφγανιστάν και στο λαό του Αφγανιστάν, οπότε αυτό που θέλω να δω είναι η κυβέρνησή μας να εντείνει και να ηγηθεί σε αυτό και να ζητήσει έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, μια επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Στη Χεράτ, μια πόλη 600.000 κατοίκων στα δυτικά που έπεσε υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν την Πέμπτη, οι τοπικοί πολιτικοί δήλωσαν ότι οι οικογένειες είτε έχουν φύγει είτε κρύβονται στα σπίτια τους.

Σχετικά με τα βρετανικά στρατεύματα που αναπτύσσονται, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε:

«Η προστασία των Βρετανών υπηκόων και η διασφάλιση της ασφάλειάς τους κατά την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

»Τις επόμενες εβδομάδες, θα κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για να υποστηρίξουμε την αφγανική κυβέρνηση και εκείνους που συνεργάστηκαν μαζί μας πάνω από 20 χρόνια».

Στην κεντρική φωτογραφία, Βρετανοί στρατιώτες στο μεταγωγικό με προορισμό την Καμπούλ. Η φωτογραφία είναι του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κέιτ Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr