Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ταλιμπάν: «Δόξα τω Θεώ, ο πόλεμος τελείωσε στη χώρα» – Τραμπ: Να παραιτηθεί ο Μπάιντεν

Ταλιμπάν: «Δόξα τω Θεώ, ο πόλεμος τελείωσε στη χώρα» – Τραμπ: Να παραιτηθεί ο Μπάιντεν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν σήμερα πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις στη χώρα, μια ημέρα αφού κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ και κατέρρευσε η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση.

«Η κατάσταση είναι ειρηνική, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας», δήλωσε ένα από τα ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, τα οποία ωστόσο αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως ο πόλεμος τελείωσε στο Αφγανιστάν αφού κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, ενώ οι δυτικές χώρες προσπαθούν σήμερα να απομακρύνουν τους πολίτες τους και χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο, καθώς εκατοντάδες απελπισμένοι Αφγανοί προσπαθούν να βρουν τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι διέφυγε χθες, Κυριακή, από τη χώρα καθώς οι ισλαμιστές εξτρεμιστές εισήλθαν στην πρωτεύουσα χωρίς ουσιαστικά να συναντήσουν αντίσταση. Δήλωσε πως θέλει να αποφύγει την αιματοχυσία.

«Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για τον αφγανικό λαό και τους μουτζαχεντίν.

»Είδαν τις προσπάθειές τους και τις θυσίες τους επί 20 χρόνια να καρποφορούν», δήλωσε στο Al Jazeera TV ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Ναΐμ.

«Δόξα τω Θεώ, ο πόλεμος τελείωσε στη χώρα».

Οι Ταλιμπάν χρειάστηκαν μόλις λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα για να πάρουν τον έλεγχο της χώρας, με μια αστραπιαία και σαρωτική επίθεση η οποία τερματίστηκε στην Καμπούλ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις, που επί χρόνια εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ και άλλους με κόστος δισεκατομμύρια δολάρια, διαλύθηκαν.

Το Al Jazeera μετέδωσε εικόνες στις οποίες διοικητές Ταλιμπάν εικονίζονται μαζί με δεκάδες ένοπλους μαχητές μέσα στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Ναΐμ δήλωσε πως η μορφή του νέου καθεστώτος στο Αφγανιστάν θα αποσαφηνιστεί σύντομα, ενώ πρόσθεσε πως οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να ζήσουν σε απομόνωση και απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διεθνείς σχέσεις.

Ένας ηγέτης των Ταλιμπάν, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Ρόιτερς πως οι εξτρεμιστές ισλαμιστές ανασυντάσσονται σε διάφορες επαρχίες και θα περιμένουν μέχρι οι ξένες δυνάμεις να έχουν αποχωρήσει πριν δημιουργήσουν μια νέα δομή διακυβέρνησης.

Ο ηγέτης αυτός είπε πως οι μαχητές Ταλιμπάν «διατάχθηκαν να επιτρέψουν στους Αφγανούς να επαναλάβουν τις καθημερινές δραστηριότητες και να μην κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να τρομάξει τους αμάχους».

Ωστόσο οι δρόμοι στο κέντρο της Καμπούλ ήταν μάλλον έρημοι σήμερα το πρωί.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο μουλάς Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ, συνιδρυτής των Ταλιμπάν, εξήρε τη νίκη του κινήματος και πρόσθεσε πως «είναι ώρα να δείξουμε πως μπορούμε να υπηρετήσουμε το έθνος μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την άνεση στη ζωή» των Αφγανών.

Χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ προσπαθούν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη και πολλοί εξ αυτών προσπάθησαν να πάνε στο διεθνές αεροδρόμιο, όπου αναφέρθηκαν σκηνές χάους.

Εκκένωση διπλωματών

Οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει την Καμπούλ, δήλωσε τη Δευτέρα Αμερικανός αξιωματούχος, καθώς οι Ταλιμπάν ελέγχουν σχεδόν όλη την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

«Μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η πλειονότητα του δυτικού διπλωματικού προσωπικού έχει πλέον αναχωρήσει από την Καμπούλ», δήλωσε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι παραμένει ακόμη κάποιο προσωπικό υποστήριξης.

Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των μελών του προσωπικού που απομένει.

Ελικόπτερα μετέφεραν διπλωμάτες από τη συνοικία των πρεσβειών, στη λεγόμενη πράσινη ζώνη, στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ από χθες Κυριακή, όταν οι ένοπλοι φονταμενταλιστές μπήκαν στην αφγανική πρωτεύουσα.

Η αμερικανική σημαία υπεστάλη και αποσύρθηκε τη Δευτέρα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ, καθώς «σχεδόν όλο» το προσωπικό βρίσκεται στο αεροδρόμιο εν αναμονή της απομάκρυνσής του από τη χώρα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θέτουμε σε εφαρμογή αυτή τη στιγμή σειρά μέτρων για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι, για να επιτραπεί η ασφαλής αποχώρηση του αμερικανικού και συμμαχικού προσωπικού στο Αφγανιστάν με πολιτικές και στρατιωτικές πτήσεις», αναφέρει κοινή ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Αφγανιστάν, ο Ρος Ουίλσον, βρίσκεται επίσης στο αεροδρόμιο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε την Κυριακή ότι η ασφάλεια του προσωπικού και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι άμεση προτεραιότητα της Ένωσης.

«Η ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ, του προσωπικού και των οικογενειών τους είναι προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα.

»Εξίσου σαφές ότι πολλά διδάγματα θα πρέπει να αντληθούν», δήλωσε ο Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Τραμπ: Να παραιτηθεί ο Μπάιντεν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε χθες Κυριακή ότι ο Τζο Μπάιντεν οφείλει να παραιτηθεί, εξαιτίας της νίκης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς και εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, κατ’ αυτόν, από μέρους του διαδόχου του στον Λευκό Οίκο άλλων προβλημάτων, όπως η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Είναι καιρός ο Τζο Μπάιντεν να παρατηθεί ατιμασμένος διότι επέτρεψε να γίνει αυτό που έγινε στο Αφγανιστάν, καθώς επίσης και εξαιτίας της ιλιγγιώδους αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, της καταστροφής στα σύνορα, της καταστολής της ενεργειακής μας ανεξαρτησίας και της παράλυσης της οικονομίας μας», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η παραίτηση του Μπάιντεν «δεν είναι δα τόσο μεγάλη υπόθεση, δεδομένου ότι δεν εξελέγη με νόμιμο τρόπο», πρόσθεσε ειρωνικά ο κ. Τραμπ, που συνεχίζει να ερίζει, χωρίς να παρουσιάζει κάποια απόδειξη για αυτό, πως εκείνος κέρδισε τις εκλογές του 2020.

Ο μεγιστάνας, που είχε την εποπτεία των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν στο πλαίσιο των οποίων συμφωνήθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που απέμεναν στο Αφγανιστάν, λογαριάζει προφανώς να φορτώσει όλο το βάρος της ευθύνης των εξελίξεων στην ασιατική χώρα στον διάδοχό του.

«Αυτό που έκανε ο Τζο Μπάιντεν στο Αφγανιστάν είναι θρυλικό.

»Θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές ήττες», υποστήριξε σε προηγούμενη ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr