Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε την Τουρκία για τη διασφάλιση του αεροδρομίου της Καμπούλ – Ευθύνες στην αφγανική κυβέρνηση

Ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε την Τουρκία για τη διασφάλιση του αεροδρομίου της Καμπούλ – Ευθύνες στην αφγανική κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε την αφγανική ηγεσία για την ταχεία κατάρρευση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ωστόσο σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει επίσης να εξετάσει τα ελαττώματα στην στρατιωτική του εκπαίδευση.

Ο Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το apnews.com, δήλωσε ότι «η αφγανική πολιτική ηγεσία απέτυχε να σταθεί στο ύψος της» και ότι «αυτή η αποτυχία της αφγανικής ηγεσίας οδήγησε στην τραγωδία που βλέπουμε σήμερα».

Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ έγιναν μετά τη διάσκεψη των απεσταλμένων του ΝΑΤΟ την Τρίτη στην οποία συζήτησαν τις επιπτώσεις από τη σαρωτική νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Σημειώνεται πως το ΝΑΤΟ έχει ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν από το 2003, αλλά ολοκλήρωσε τις μάχιμες επιχειρήσεις το 2014, με στόχο την εκπαίδευση των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας.

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις ηττήθηκαν από τους Ταλιμπάν, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «ήταν έκπληξη, η ταχύτητα της κατάρρευσης και το πόσο γρήγορα συνέβη αυτό» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να διδαχθεί το ΝΑΤΟ».

Οι Ταλιμπάν να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση όσων θέλουν να φύγουν

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας τόνισε ότι το ΝΑΤΟ εστιάζει στη διασφάλιση της ασφαλούς αποχώρησης του προσωπικού των συμμάχων, των εταίρων και των Αφγανών που παρείχαν βοήθεια.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να διατηρήσει τις δραστηριότητες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ».

«Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τις στρατιωτικές δυνάμεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ» προσέθεσε κάνοντας αναφορά στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «για το ρόλο στη διασφάλιση του αεροδρομίου».

Συμπλήρωσε ότι οι δραστηριότητες στο αεροδρομίου σταδιακά ξεκινούν εκ νέου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι «οι Ταλιμπάν πρέπει να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση όλων αυτών που επιθυμούν να φύγουν.

»Το αεροδρόμιο, όπως οι δρόμοι και η διέλευση των συνόρων πρέπει να είναι ανοιχτά».

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα σταθερό Αφγανιστάν» επισήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν «ξεκάθαρα» ότι είναι έτοιμες να δεχτούν Αφγανούς που εργάστηκαν γι’ αυτούς αυτά τα χρόνια, αλλά πρέπει να γίνει από όλους μια προσπάθεια για να αποφευχθεί μία νέα ροή μεταναστών και προσφύγων που έρχονται από το Αφγανιστάν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr