Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Μια νέα αρχή»: Νίκησαν οι Σοσιαλιστές στη Γερμανία – Πάτωσε «H Αριστερά»

«Μια νέα αρχή»: Νίκησαν οι Σοσιαλιστές στη Γερμανία – Πάτωσε «H Αριστερά»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εθνικές εκλογές της Γερμανίας, νικώντας το κεντρικό δεξιό μπλοκ της Ένωσης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σε έναν αγώνα που διεξήχθη με μεγάλη και οριακή μάχη.

Σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνουν το 25,7% των ψήφων, ενώ η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έλαβε 24,1%.

Το SPD κατέγραψε το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU σημείωσαν τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Το CSU, το βαυαρικό αδελφό κόμμα του CDU, είδε το χειρότερο αποτέλεσμα από τις πρώτες εκλογές της Bundestag το 1949, αναφέρει η εφημερίδα Tagesspiegel, έχοντας κερδίσει μόλις 31,7 % σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Ο επικεφαλής του CSU, Μάρκους Σόντερ, δήλωσε ότι «δεν ήταν ευχαριστημένος» με το αποτέλεσμα, ωστόσο, σημείωσε ότι «εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερο από το αποτέλεσμα σε ολόκληρη τη χώρα [CDU]».

Οι Πράσινοι κέρδισαν το 14,8% των ψήφων και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) συγκέντρωσε το 11,5% των ψήφων.

Πράσινοι και FDP έχουν ήδη δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν τη δημιουργία μιας τριμερούς συμμαχίας με οποιονδήποτε από τους δύο μεγαλύτερους αντιπάλους τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα δύο κόμματα θεωρούνται κομβικά σε αυτές τις εκλογές, καθώς και οι δύο τριμερείς συνασπισμοί που θεωρούνται πιθανότερο να διαδεχθούν την τρέχουσα κυβέρνηση περιέχει και τα δύο κόμματα στον σχηματισμό.

Τα γερμανικά ΜΜΕ στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο πώς θα πρέπει να διαπραγματευτούν τα δύο κόμματα, τα οποία έχουν ελάχιστα κοινά σημεία μεταξύ τους.

Οι Σολτς και Λάσετ πρέπει να τους προσεγγίσουν τώρα τους βασιλιάδες, έγραψε η εφημερίδα Bild.

Ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντερ έσπευσε να δηλώσει το βράδυ της Κυριακής ότι «ίσως οι Πράσινοι και το FDP πρέπει να μιλήσουν πρώτα μεταξύ τους».

Μάλιστα έδειξε τη σαφή του προτίμηση για συνασπισμό με το CDU/CSU, αλλά οι Πράσινοι, που συγκέντρωσαν το καλύτερο αποτέλεσμα από ποτέ την Κυριακή, είναι ασαφείς ως προς τις προτιμήσεις τους, με την υποψήφια καγκελάριο Ανναλένα Μπέρμποκ να λέει μόνο ότι ήρθε η ώρα για «μια νέα αρχή».

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε το 10,3% των ψήφων και το κόμμα Η Αριστερά το 4,9%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr