Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιούρι Βιτρένκο: Ο αγωγός Nord Stream 2 χρησιμοποιείται ήδη ως όπλο

Γιούρι Βιτρένκο: Ο αγωγός Nord Stream 2 χρησιμοποιείται ήδη ως όπλο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ευρώπη κινδυνεύει να ενδώσει στη Ρωσία εάν η Γερμανία εγκρίνει τον αγωγό Nord Stream 2 ως προϋπόθεση για την παροχή περισσότερων προμηθειών από τη Μόσχα, δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, Γιούρι Βιτρένκο, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως «γεωπολιτικό όπλο» επιμένοντας ότι τυχόν επιπλέον προμήθειες περνούν μέσω του αγωγού 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος παρακάμπτει την Ουκρανία για να προμηθεύει τη Γερμανία απευθείας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

«Αν κάποιος έχει οποιεσδήποτε αμφιβολίες για αυτό, τότε ο Πούτιν το λέει σε όλους κατάματα:

»”Επιτρέπετε στο NS2 να λειτουργήσει ή δεν θα πάρετε άλλο αέριο”», είπε ο Βιτρένκο κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο ότι θέλει να γυρίσει πίσω το χρόνο, «στην κατάσταση που είχαμε πριν από 10, 20, 30 χρόνια και να διαπραγματευτεί ειδικούς όρους με πολιτικούς διαφορετικών χωρών».

Ο Βιτρένκο οδηγεί τις προσπάθειες της Ουκρανίας, έστω και την τελευταία στιγμή, να σταματήσει τον αγωγό προσπαθώντας να αναγκάσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ να παραδεχτούν ότι η Ρωσία το χρησιμοποιεί για να αποδυναμώσει την Ουκρανία στερώντας από το Κίεβο πολύτιμα έσοδα από τη διαμετακόμιση και αυξάνοντας την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Μόσχας.

Ως μέρος μιας διμερούς συμφωνίας για το Nord Stream 2 που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο, η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο δεσμεύτηκαν να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία εάν οι ενεργειακές της πολιτικές θέτουν σε κίνδυνο την Ουκρανία και άλλους συμμάχους στην Ευρώπη.

Στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τις προσπάθειες «να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να χειραγωγήσει τις ροές φυσικού αερίου για επιβλαβείς πολιτικούς σκοπούς», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η Gazprom και η Ρωσία, από την πλευρά τους, αρνούνται ότι χρησιμοποίησαν το Nord Stream 2 για να ασκήσουν πίεση.

Σύμφωνα με τον Βιτρένκο, η Ρωσία χρησιμοποιούσε ήδη ως όπλο τον αγωγό και τις προμήθειες φυσικού αερίου εμποδίζοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, ο αγωγός ξεπέρασε ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο αυτή την εβδομάδα, όταν το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας είπε ότι η πιστοποίησή του δεν θα απειλούσε τον εφοδιασμό της Ευρώπης.

Η Ουκρανία ανησυχεί ότι η ώθηση για έγκριση του αγωγού σημαίνει έλλειψη αποφασιστικότητας στην Ευρώπη για να υποστηρίξει τις φιλοδυτικές φιλοδοξίες του Κιέβου.

Ο Βιτρένκο επανέλαβε τις ανησυχίες του Κιέβου ότι ο αγωγός θα καταστήσει πιο ευάλωτη την Ουκρανία, σε μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή αφαιρώντας ένα αποτρεπτικό παράγοντα για τη Μόσχα να μην ενεργήσει.

«[Εάν] δεν υπάρξει φυσική διέλευση μέσω της Ουκρανίας, αυτή η εξέλιξη αυξάνει τις πιθανότητες πλήρους κλίμακας πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με όλες τις συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέροντας από τη μία τα παιχνίδια εξουσίας και τις κατηγορίες ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Μολδαβία ως «όπλο άσκησης πολιτικής πίεσης», και από την άλλη τις πιέσεις στη Γερμανία, ο Βιτρένκο σημείωσε ότι αυτές οι κινήσεις αποτελούν ικανές αφορμές για την επιβολή κυρώσεων μεγέθους που θα σταματούσαν τον αγωγό.

Παράλληλα, παρομοίασε τη συμπεριφορά της Ρωσίας με την κατάσταση ομηρίας.

Αν ξεκινούσαν οι προμήθειες μέσω του αγωγού, ο «Πούτιν πιθανότατα θα στείλει λίγο αέριο μέσω αυτού, αλλά θα πει, «Κοίτα, αν θέλεις να έχω άλλα, χρειάζομαι μακροπρόθεσμα συμβόλαια».

»Είναι σαν να έχει ομήρους: μπορούμε να απελευθερώσουμε έναν ή δύο, αλλά μέχρι να ικανοποιηθεί ο κατάλογος των απαιτήσεών μας, θα κρατήσουμε και άλλους ομήρους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανική Αμνηστία ζητά έρευνα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Καύσιμα: Τιμές-φωτιά με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη σε 15 περιφέρειες και νησιά

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr