Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξομαλύνουν με τον Άσαντ – Ο ΥΠΕΞ τους συναντήθηκε μαζί του

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξομαλύνουν με τον Άσαντ – Ο ΥΠΕΞ τους συναντήθηκε μαζί του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, δέχθηκε στη Δαμασκό τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Ο σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Εμιράτων που επισκέφτηκε τη Συρία εδώ και μία δεκαετία, από την έκρηξη του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Συρίας και ΗΑΕ και η ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τον λογαριασμό της Προεδρίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας στο Facebook.

Τα δύο μέρη συζήτησαν την εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη διερεύνηση νέων οριζόντων για τη συνεργασία αυτή, ιδίως σε ζωτικούς τομείς προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδυτικές συνεργασίες σε αυτούς τους τομείς.

Συζήτησαν τρόπους για την τόνωση των κοινών επενδύσεων σε ζωτικούς τομείς.

Οι δυο τους συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και τον συντονισμό για διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Ο Άσαντ τόνισε τις στενές αδελφικές σχέσεις μεταξύ της Συρίας και των ΗΑΕ και σημείωσε τις αντικειμενικές και σωστές θέσεις που υιοθέτησαν τα ΗΑΕ και ότι τα ΗΑΕ ήταν πάντα δίπλα στον συριακό λαό.

Ο σεΐχης Αμπντουλάχ τόνισε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη σταθεροποίηση της Συρίας, δεδομένου ότι τα γεγονότα που συνέβησαν στη Συρία επηρέασαν όλες τις αραβικές χώρες και ότι τα ΗΑΕ είναι πάντα έτοιμα να υποστηρίξουν τον συριακό λαό.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις και τον συντονισμό για θέματα και προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι αραβικές χώρες, προκειμένου να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες του λαού τους μακριά από ξένες επεμβάσεις.

Οι ΗΠΑ έδειξαν ανησυχία για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Σύρου προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ στη Δαμασκό.

«Ανησυχούμε για τις αναφορές αυτής της συνάντησης και το σήμα που στέλνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα εκφράσει καμία υποστήριξη στις προσπάθειες εξομάλυνσης ή αποκατάστασης του Μπασάρ αλ Άσαντ που είναι ένας βάναυσος δικτάτορας», πρόσθεσε ο Πράις.

«Προτρέπουμε τα κράτη της περιοχής να εξετάσουν προσεκτικά τις θηριωδίες που έχει διαπράξει αυτό το καθεστώς, που ο ίδιος ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει διαπράξει στον συριακό λαό την τελευταία δεκαετία, καθώς και τις συνεχείς προσπάθειες του καθεστώτος να απαγορεύσει σε μεγάλο μέρος της χώρας την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και ασφάλεια», σημείωσε ο Νεντ Πράις.

Στις 3 Οκτωβρίου, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τους διμερείς δεσμούς μεταξύ των χωρών τους και τρόπους ενίσχυσης της μεταξύ τους συνεργασίας.

«Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των δύο αδελφών χωρών και τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ιορδανίας και Συρίας», έγραψε στο Twitter η Βασιλική Αυλή της Ιορδανίας.

Η ισραηλινή Haaretz έγραψε σε ανάλυσή της, αναφερόμενη στον πρίγκιπα διάδοχο των Εμιράτων Μοχάμεντ ότι, «ο ισχυρότερος άνθρωπος στη Μέση Ανατολή θα αγκαλιάσει τον Άσαντ αν αυτό τον κάνει πιο δυνατό».

Αντίδραση από το Κατάρ

Το Κατάρ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Συρία και ελπίζει ότι άλλες χώρες θα αποθαρρυνθούν από το να κάνουν περαιτέρω βήματα με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

Τα παραπάνω σχόλιά του, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον, ήταν απάντηση σε ερώτηση για την επίσκεψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Δαμασκό.

«Θα είναι ευσεβής πόθος να έχουμε όλες τις χώρες της περιοχής ενωμένες όσον αφορά το θέμα της Συρίας και ελπίζουμε ότι οι χώρες θα αποθαρρυνθούν από το να κάνουν περαιτέρω βήματα με το συριακό καθεστώς προκειμένου να μην (επιδεινωθεί) η δυστυχία του συριακού λαού», δήλωσε ο Αλ Θάνι.

«Δεν βλέπουμε κανένα σοβαρό βήμα από το καθεστώς Άσαντ που να δείχνει τη δέσμευσή του να διορθώσει τη ζημιά που έκανε στη χώρα και τον λαό του», πρόσθεσε.

Το Κατάρ ήταν μεταξύ πολλών περιφερειακών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, που υποστήριξε τους εξεγερμένους στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που ξέσπασε πριν μία δεκαετία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσπάθησαν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με τη Συρία μετά την ανάκτηση από τον Άσαντ του ελέγχου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Τα ΗΑΕ νωρίτερα φέτος ζήτησαν την επανεισδοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Η Ουάσιγκτον, η οποία αντιτίθεται στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με τον Άσαντ μέχρι να σημειωθεί πρόοδος προς μια πολιτική λύση, δήλωσε ότι ανησυχεί για την κίνηση των ΗΑΕ, ενός από τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για «τα μηνύματα που στέλνουν ορισμένες από αυτές τις επισκέψεις και δεσμεύσεις».

«Θα παροτρύνω απλώς όλους τους εταίρους μας να θυμούνται τα εγκλήματα που έχει διαπράξει και συνεχίζει να διαπράττει το καθεστώς Άσαντ. Δεν υποστηρίζουμε την ομαλοποίηση», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Οικονομίας των Εμιράτων δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Σύρο ομόλογό του να ενισχύσει την εμπορική και οικονομική συνεργασία.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών αναζωπυρώθηκαν σιγά-σιγά από τότε που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άνοιξαν ξανά την πρεσβεία τους στη Δαμασκό στα τέλη του 2018.

Τον Μάρτιο του 2019, ο Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ είπε ότι τα ΗΑΕ σκόπευαν «να διασφαλίσουν ότι η Συρία θα επιστρέψει στον αραβικό κόσμο».

Τον περασμένο μήνα, ο Άσαντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’.

Της συνομιλίας προηγήθηκε η πλήρης επαναλειτουργία τον Σεπτέμβριο μιας κύριας συνοριακής διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Οι Τούρκοι έχτισαν ακόμα έναν οικισμό ισλαμιστών εποίκων στη Β/Δ Συρία

Η Ιορδανία κατέρριψε ιρανικά ντρόουν

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Μπήκαν στον πόλεμο και οι ΗΠΑ – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ισραήλ

Ο φιλορώσος Σύρος διοικητής Σουχαΐλ αλ Χασάν ανέλαβε να διώξει Τούρκους και τζιχαντιστές από την κατεχόμενη Ιντλίμπ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr