Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μετάλλαξη «Όμικρον» – Παραλλαγή της «Μποτσουάνα»: 61 επιβάτες θετικοί στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ

Μετάλλαξη «Όμικρον» – Παραλλαγή της «Μποτσουάνα»: 61 επιβάτες θετικοί στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες και τον κόσμο η ανάδυση της νέας μετάλλαξης «Όμικρον», που ταυτοποιήθηκε στον αφρικανικό Νότο και μετρά λίγα κρούσματα παγκοσμίως αλλά έφερε μαζική απαγόρευση πτήσεων από χώρες του προς την Ευρώπη προληπτικά, όπως επίσης κύματα πανικού στα χρηματιστήρια, ιδίως στις αερογραμμές και τον ξενοδοχειακό κλάδο, πτώση και για το πετρέλαιο, από επενδυτές που προεξόφλησαν την εξάπλωση και την επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων.

Το πρώτο περιστατικό της παραλλαγής Β.1.1.529 στην Ε.Ε. ανιχνεύθηκε χθες στο Βέλγιο, καθώς μία ανεμβολίαστη νεαρή γυναίκα, εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω Τουρκίας.

Το Σάββατο οι ολλανδικές υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό 61 από τους 600 επιβάτες δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική που αφίχθησαν χθες στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ.

Όλοι οι επιβάτες τέθηκαν ή θα τεθούν σε απομόνωση από τους υπόλοιπους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο μετά την άφιξή τους, αφού αντιμετώπισαν πολύωρες καθυστερήσεις και εξετάσεις.

Διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κρούσματα της μετάλλαξης, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε χθες «ανησυχητική», λόγω των πολλαπλών μεταλλάξεών της και της υψηλής μολυσματικότητάς της υπενθυμίζοντας όμως ότι δεν συνιστά τη λήψη μέτρων που θα περιορίζουν τα ταξίδια.

Σε εφαρμογή τα ταξιδιωτικά μέτρα στην Ε.Ε., σενάρια για λοκντάουν

Πάντως, η κυβέρνηση της Ολλανδίας όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. απαγόρευσαν όλες τις πτήσεις από κράτη κράτη του αφρικανικού νότου: Μποτσουάνα, Εσουατίνι, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε.

Επιβάτες των πτήσεων της KLM από το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ ανέφεραν νωρίτερα πως τους άφησαν να περιμένουν στο ταρμάκ επί ώρες.

Ο πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα και νυχτερινή απαγόρευση στο πλαίσιο αυστηροποίησης των περιορισμών για αντιμετώπιση της επέλασης του νέου κύματος.

Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα στην Ολλανδία θα πρέπει να κλείνουν από τις 5 το απόγευμα τοπική ώρα έως τις 5 το πρωί.

Έτσι κι αλλιώς πάντως ενισχύθηκαν τις τελευταίες μέρες τα σενάρια για λοκντάουν σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μετά το καθολικό «λουκέτο» στην Σλοβακία, τα πρόσθετα μέτρα σε Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, ακόμη και στην Πορτογαλία, όπου είναι υψηλό το ποσοστό εμβολιασμού.

Τα βλέμματα όλων, όπως και της Ελλάδας, είναι πλέον στραμμένα στη Γερμανία, όπου η σχετική συζήτηση έχει φουντώσει για τα καλά, ενώ «λάδι» έριξε χθες υπουργός Υγείας Γενς Σπαν λέγοντας πως μόνο μια δραστική μείωση των κοινωνικών επαφών μπορεί να ανακόψει το τέταρτο κύμα.

Πρόωρο να προβλεφθεί μια προσαρμογή των εμβολίων

Στο μεταξύ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σημείωσε ότι «είναι πρόωρο επί του παρόντος να προβλεφθεί η προσαρμογή των εμβολίων προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτή η παραλλαγή που αναδύεται».

Η μετάλλαξη ταυτοποιήθηκε στον αφρικανικό Νότο και φαίνεται να ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης-ακίδας, της «αρπάγης» με την οποία αγκιστρώνεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Εκτός από τη Νότια Αφρική, προς το παρόν έχει εντοπιστεί σε Μποτσουάνα, Χονγκ Κονγκ και Ισραήλ.

Όπως επισήμανε χθες Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διά του εκπροσώπου του, θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της «Όμικρον», καθώς οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια.

Πρόκειται για το πέμπτο στέλεχος του κορωνοϊού που χαρακτήρισε ανησυχητικό ο ΠΟΥ, ενώ επιστήμονες επισημαίνουν πως αν οι αφρικανικές χώρες είχαν τη δυνατότητα να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους ίσως σήμερα να μην έπρεπε να τρέχουμε για να προλάβουμε μια νέα παραλλαγή, ενώ κατακεραυνώνουν την απληστία των χωρών του Πρώτου Κόσμου ακόμη και στο θέμα των εμβολίων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Ολλανδία θα αναπτύξει προσωρινά συστήματα Patriot στην Λιθουανία

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Ο Μακρόν θέλει να στείλει ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα να πολεμήσουν τους Ρώσους – Το ΝΑΤΟ αρνείται και στη Γαλλία τον αποδοκιμάζουν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr