Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί η μάχη για την Κομπάνι είναι εξαιρετικής σημασίας

Γιατί η μάχη για την Κομπάνι είναι εξαιρετικής σημασίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σφοδρή μάχη για τον έλεγχο της συριακής πόλης Κομπάνι ανάμεσα σε κουρδικές δυνάμεις και στο Ισλαμικό Κράτος. Η Κομπάνι, που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, αποτελεί πόλη σύμβολο και για τις δύο πλευρές.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS) έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν και να πάρουν υπό τον έλεγχό τους μέρος της πόλης, εξαιτίας και των ανύπαρκτων επιδρομών της συμμαχίας του Ομπάμα από αέρος .

Η Ουάσιγκτον, εν τω μεταξύ, επιβεβαίωσε αυτό που οι κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη ήδη γνώριζαν: Δεν αρκούν οι αεροπορικές επιθέσεις για να σωθεί η πόλη από τα χέρια των τζιχαντιστών.

Κάποιοι παρατηρητές, όμως, υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος της Κομπάνι δεν θα καταφέρει να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων της περιοχής, καθώς οι τζιχαντιστές ελέγχουν ήδη τμήματα των συνόρων Συρίας – Τουρκίας, αλλά και αρκετά σημεία διέλευσης των συνόρων αυτών.

Επιπλέον, οι κουρδικές δυνάμεις δε θα αποδυναμωθούν, ακόμα και αν πέσει η πόλη.

Γιατί, τότε όμως, είναι τόσο σημαντική η μάχη για την Κομπάνι;

Πολύ καιρό πριν τον εμφύλιο στη Συρία, ή ακόμα και την επέλαση των τζιχαντιστών στο Ιρακ και τη Συρία, η Κομπάνι αποτελούσε το μήλο της έριδος για τους Κούρδους απο τη μία, και τους Τούρκους και τους Άραβες από την άλλη.

Πολλές Κουρδικές φυλές της περιοχής γύρω από την Κομπάνι προσπαθούσαν εδώ και χρόνια να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να ασκήσουν ικανοποιητική επιρροή στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομπάνι είναι γενέτειρα πολλών ηγετών και μαχητών του PKK, του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, το οποίο μάχεται την Άγκυρα εδώ και δεκαετίες, απαιτώντας αυτονομία.

Η Κομπάνι, λοιπόν, μετά από τρεισήμισι χρόνια πολέμου, αποτελεί το σύμβολο του αγώνα των Κούρδων για αυτονομία.

Ενώ οι δυνάμεις του Ασάντ έχουν συγκεντρώσει την προσοχή τους και μάχονται σε άλλα μέρη της Συρίας, οι Κούρδοι έχουν συγκεντρώσει τις δικές τους δυνάμεις στην Κομπάνι, στην οποία πόλη κατάφεραν επιτέλους να γευτούν αυτό που για χρόνια μάχονται με τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Συρίας, την αίσθηση της αυτονομίας.

Επομένως δε θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι οι κουρδικές δυνάμεις θα υπερασπιστούν την Κομπάνι μέχρι τέλους, καθώς μια μέρα μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για την Κουρδική ανεξαρτησία.

Το Ισλαμικό Κράτος, εν τω μεταξύ, που σκοπό έχει να εγκαταστήσει ισλαμικό θεοκρατικό καθεστώς στην περιοχή, αντιλαμβάνεται απόλυτα την ανάγκη να ηττήσει τους Κούρδους στην Κομπάνι. Όχι μόνο για να τους εξουδετερώσει εξ’αρχής πολιτικά, αλλά κυρίως γιατί το Κουρδιστάν επιδιώκει την ίδρυση κοσμικού κράτους, που έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια των τζιχαντιστών.

Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, εκπρόσωπος Τύπου του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε πρόσφατα ότι ο πόλεμος με τους Κούρδους δεν είναι εθνικός, αλλά θρησκευτικός και ιδεολογικός.

Τις τελευταίες μάλιστα μερες, οι τζιχαντιστές προσπαθούν να επιδείξουν κάποιους Κούρδους οι οποίοι μάχονται στο πλευρό τους.

Αυτό που προσπαθούν να περάσουν οι τζιχαντιστές, είναι ότι η μάχη για την Κομπάνι δεν είναι εναντίoν των Κούρδων, αλλά ενάντια στον κίνδυνο της “εκκοσμίκευσης” και του… κομμουνισμού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr