Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ταχρίρ Αλ Σαμ (συριακή Αλ Κάιντα) φόρεσε «κοστούμι» και παριστάνει την «κανονική»

Η Ταχρίρ Αλ Σαμ (συριακή Αλ Κάιντα) φόρεσε «κοστούμι» και παριστάνει την «κανονική»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η επιτυχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ενέπνευσε την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα, συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα) ως παράδειγμα, ιδιαίτερα επειδή υποστηρίζεται από την Τουρκία, μεταδίδει το North Press.

Ωστόσο, φαίνεται να παραβλέπει ότι έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση και καταδιώκεται από τη Ρωσία, η οποία επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εξαλειφθεί από τη βορειοδυτική Συρία.

Ο αναπληρωτής Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ στον Διεθνή Συνασπισμό για την Ήττα του Ισλαμικού Κράτους και Αναπληρωτής Συντονιστής Αντιτρομοκρατικής, Τζον Γκόντφρι, δήλωσε πριν από μήνες ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τον χαρακτηρισμό της Ταχρίρ Αλ Σαμ ως τρομοκρατικής οργάνωσης, ως απάντηση σε πρόσφατες εκκλήσεις για έναρξη διαλόγου με την οργάνωση, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει αποσχιστεί από την Αλ Κάιντα.

Στα μέσα του 2018 οι ΗΠΑ έβαλαν στη μαύρη λίστα την Ταχρίρ Αλ Σαμ υπό την ηγεσία του Άμπου Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι και όλες τις συνδεδεμένες-παραφυάδες φατρίες.

Η Ταχρίρ Αλ Σαμ είναι μια ενεργή σουνιτική ισλαμιστική μαχητική ομάδα που συμμετέχει στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Δημιουργήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2017 ως συγχώνευση των οργανώσεων Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ, του Μετώπου Ανσάρ Αλ Ντιν, της Τζαΐς Αλ Σούνα, της Λίουα Αλ Χακ, και του Κινήματος Νουρ Αλ Ντιν Αλ Ζίνκι.

Εξακολουθεί να κατατάσσεται στις λίστες της τρομοκρατίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ρωσία την επικαλείται ως πρόσχημα για προέλαση στη βορειοδυτική Συρία.

Παρατηρητές και πολιτικοί πιστεύουν ότι η Ταχρίρ Αλ Σαμ, που ελέγχει περιοχές στη βορειοδυτική Συρία, επιδιώκει να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι δεν είναι, όπως την περιγράφει η Ουάσιγκτον, «ο μεγαλύτερος κόμβος της Αλ Κάιντα στη Συρία από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου».

Το Κέντρο Μέσης Ανατολής Carnegie δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία ανέφερε ότι η οργάνωση Σύρων τζιχαντιστών, Ταχρίρ Αλ Σαμ, προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της αποστασιοποιώντας τον εαυτό της από τους πρώην σκληροπυρηνικούς συμμάχους της.

Μια κίνηση που είναι ενδεικτική της επιθυμίας της Ταχρίρ Αλ Σαμ να αποκτήσει διεθνή πολιτική αναγνώριση και να απαλλαγεί από τον χαρακτηρισμό της ως «τρομοκρατικής» οργάνωσης.

Επιπλέον, η Τουρκία πρόσφατα κατέβαλε προσπάθειες να αφαιρέσει την Ταχρίρ Αλ Σαμ από τη λίστα των τρομοκρατών, συγχωνεύοντάς την με τον φιλοτουρκικό Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA), ένα βήμα που οι αναλυτές χαρακτήρισαν ως «ημιαδύνατο».

Ωστόσο, αυτές οι τουρκικές προσπάθειες συγκρούονται με τη Ρωσία, η οποία πιέζει την Τουρκία να επιταχύνει την επίτευξη του «απώτερου στόχου» στην Ιντλίμπ και της ζητά να τερματίσει το ζήτημα της Ταχρίρ Αλ Σαμ.

Παρόλα αυτά, η «στρατιωτική ακαδημία» της Ταχρίρ Αλ Σαμ ανακοίνωσε την αποφοίτηση μίας σειράς ανδρών της πριν από λίγες ημέρες.

Από την υπογραφή της συμφωνίας της Μόσχας στις 5 Μαρτίου 2020, η οποία όριζε κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική Συρία, η Ταχρίρ Αλ Σαμ, μαζί με τις στρατιωτικές φατρίες της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, έχουν ανακοινώσει την αποφοίτηση πολλών στρατιωτικών σειρών.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, ο Αμπντούραχμάν Ατούν, ο γενικός νομικός της Ταχρίρ Αλ Σαμ, εμφανίστηκε με σύγχρονη στρατιωτική στολή σε μια διάλεξη που διοργάνωσε η φιλοτουρκική και ισλαμιστική «Κυβέρνηση Σωτηρίας», η πολιτική πτέρυγα της Ταχρίρ Αλ Σαμ, στην πόλη της Ιντλίμπ, εγκαταλείποντας τη στερεότυπη εικόνα των τζιχαντιστών.

Φαίνεται ότι ο Ατούν επικεντρώθηκε στις αλλαγές που υιοθέτησε η Ταχρίρ Αλ Σαμ για να επικοινωνήσει με τη Δύση.

O Άμπου Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι έβγαλε τα τουρμπάνια και φόρεσε κοστούμι.

Τον Φεβρουάριο, οι Financial Times δημοσίευσαν ένα ρεπορτάζ το οποίο αναφερόταν στην προσπάθεια του Άμπου Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι να αλλάξει εικόνα, με τον Σύρο τζιχαντιστή αυτόν τον μήνα να φωτογραφίζεται φορώντας ένα επαγγελματικό κοστούμι δυτικού τύπου σε αντίθεση με την προηγούμενη εμφάνισή του με ρούχα μάχης και τουρμπάνια.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η αλλαγή της γκαρνταρόμπας του Αλ Γκολάνι είναι μέρος μιας επιχείρησης για την αποκατάσταση της εικόνας της ομάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση, και μια προσπάθεια εξασφάλισης μεριδίου στην μέλλον της Συρίας.

Παρά όλες τις προσπάθειες της Ταχρίρ Αλ Σαμ να δείξει μια διαφορετική εικόνα, η πρόσφατη περίοδος στις περιοχές ελέγχου της στη βορειοδυτική Συρία υπήρξε μάρτυρας διαμαρτυριών και αναταραχών ως αποτέλεσμα της πολιτικής που περιγράφεται ως «αποτυχημένη» στη διαχείριση των υποθέσεων της περιοχής.

Οι παρατηρητές στις περιοχές που διοικούνται από την Ταχρίρ Αλ Σαμ υποστηρίζουν ότι όσο και αν αλλάξει η πολιτική της, δεν θα μπορέσει να επιτύχει έστω και ένα μικρό μέρος από αυτά που φιλοδοξεί, ειδικά επειδή όλες οι ρωσικές δηλώσεις επαναλαμβάνουν την ανάγκη καταπολέμησης και εξάλειψής της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Τούρκοι έχτισαν ακόμα έναν οικισμό ισλαμιστών εποίκων στη Β/Δ Συρία

Ο φιλορώσος Σύρος διοικητής Σουχαΐλ αλ Χασάν ανέλαβε να διώξει Τούρκους και τζιχαντιστές από την κατεχόμενη Ιντλίμπ

Ισραήλ: «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή από το Ιράν»

Αποσύρονται από τη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις – «Δεν υπάρχει εκεχειρία χωρίς απελευθέρωση ομήρων»

Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε οπλαρχηγό της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr