Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Nέα καταδίκη για τον φυλακισμένο πρώην υπουργό του Σαρκοζί, Κλοντ Γκεάν

Nέα καταδίκη για τον φυλακισμένο πρώην υπουργό του Σαρκοζί, Κλοντ Γκεάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Διαφθορά, Νικολά Σαρκοζί,

Ο πρώην αρχηγός του επιτελείου του πρώην Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, Κλωντ Γκεάν, καταδικάστηκε σε νέα ποινή φυλάκισης την Παρασκευή, προσθέτοντας άλλη μια ποινή σε έναν μακρύ κατάλογο καταδικαστικών αποφάσεων που προέρχονται από τη θητεία του δεξιού πολιτικού το 2007-2012.

Ο Γκεάν, που θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Σαρκοζί, δικάστηκε τον Οκτώβριο μαζί με τέσσερις άλλους βοηθούς και συμμάχους του πρώην προέδρου για κατηγορίες ότι έκαναν κατάχρηση δημόσιου χρήματος ενώ παρήγγειλαν δημοσκοπήσεις συνολικής αξίας 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Γκεάν, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή για ένα άλλο αδίκημα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους από δικαστήριο στο Παρίσι την Παρασκευή, με απαίτηση να εκτίσει τουλάχιστον οκτώ μήνες.

Ο Γκεάν, 77 ετών, φυλακίστηκε τον Δεκέμβριο, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν είχε καταβάλει πρόστιμο και αποζημίωση στο κράτος σε σχέση με προηγούμενη ποινή, που είχε εκδοθεί το 2017, για τη λειτουργία ενός ύποπτου ταμείου λάσπης.

Αμέσως ανακοίνωσε έφεση κατά της ποινής της Παρασκευής.

Οι υπόλοιποι συνεργάτες που καταδικάστηκαν

Ένας άλλος σύμβουλος του Σαρκοζί, ο Πατρίκ Μπουισόν, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και πρόστιμο 150.000 ευρώ, ενώ η πρώην διευθύντρια του υπουργικού συμβουλίου Εμμανουέλ Μινιόν καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή.

Ο πρώην δημοσκόπος και σύμβουλος Πιερ Ζακομετί καταδικάστηκε επίσης και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή και πρόστιμο 70.000 ευρώ.

Κατηγορήθηκαν ότι έστησαν δημοσκοπήσεις υπέρ του Σαρκοζί μυστικά και χωρίς διαγωνισμό, παραβιάζοντας τους γαλλικούς νόμους για τη δημόσια χρηματοδότηση που απαιτούν διαφάνεια και ανταγωνιστικές προσφορές.

Ο πρώην βοηθός του Σαρκοζί Ζυλιέν Βωλπρέ ήταν ο μόνος από τους πέντε κατηγορούμενους που απαλλάχθηκε.

Οι καταδίκες του Σαρκόζι

Ο Σαρκοζί δεν στοχοποιήθηκε άμεσα και είχε αρνηθεί να καταθέσει ως μάρτυρας μέχρι να αναγκαστεί να το κάνει από δικαστή.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, σε ξεχωριστή υπόθεση, ένα δικαστήριο επέβαλε στον Σαρκοζί ποινή φυλάκισης ενός έτους για παράνομη χρηματοδότηση της εκλογικής του εκστρατείας το 2012, επτά μήνες αφότου καταδικάστηκε σε φυλάκιση για διαφθορά.

Τον 66χρονο πλέον πολιτικό, που ασκεί έφεση και κατά των δύο αυτών καταδίκων, βαραίνουν επίσης υποψίες ότι έλαβε εκατομμύρια ευρώ για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007 από τον αείμνηστο Λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Η Γαλλία μπορεί να στείλει εντός ενός μηνός 20.000 στρατιώτες στην Ουκρανία

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr