Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ΕΕ αναζητά φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν – Πώς εμπλέκεται η Αθήνα

Η ΕΕ αναζητά φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν – Πώς εμπλέκεται η Αθήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Βουλγαρία έχει συνάψει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για εισαγωγή 1 bcm/ετησίως φυσικού αερίου μέσω του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο των αναγκών της.

Ωστόσο, η χώρα αδυνατεί να εκμεταλλευτεί ολόκληρη την ποσότητα, επειδή ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει τη Βουλγαρία με την Ελλάδα (ICBG, ή Στάρα Ζαγόρα – Κομοτηνή) είναι ακόμη υπό κατασκευή.

Καθώς η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και επισφαλείς παραδόσεις από τη Ρωσία, αναζητά πλέον περισσότερο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Παρασκευή (4 Φεβρουαρίου).

Η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής καυσίμων της ΕΕ, ωστόσο η ουκρανική κρίση γεννά ερωτηματικά για τις μελλοντικές προμήθειες.

Ωστόσο, η ικανότητα του Αζερμπαϊτζάν να παράγει και να εξάγει περισσότερα καύσιμα είναι περιορισμένη.

Η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάντρι Σίμσον ταξίδεψε στο Αζερμπαϊτζάν εν μέσω των προσπαθειών της Ευρώπης να εξασφαλίσει φυσικό αέριο από διάφορες πηγές εκτός της Ρωσίας και να καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.

Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία έχει εγείρει ανησυχίες για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Ηνωμένες Πολιτείες να διερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Η Σίμσον είπε σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, ότι η ΕΕ ελπίζει ότι ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP) θα ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν.

Υπογράμμισε ότι η ΕΕ ελπίζει ο TAP θα αυξήσει την εξαγωγική του ικανότητα στα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως από περίπου 8 bcm τώρα.

Ο TAP μετέφερε περισσότερα από 8,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη πέρυσι, εκ των οποίων τα 6,8 bcm συνολικά είχαν μεταφερθεί στην Ιταλία.

Είναι το τελευταίο σκέλος ενός έργου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ονομάζεται Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor).

Σε δελτίο τύπου, η Σίμσον είπε ότι «το τρέχον πλαίσιο» έχει φέρει στο επίκεντρο το ερώτημα «αν μέσω αυτού του διαδρόμου μπορούμε να αυξήσουμε τη βραχυπρόθεσμη παροχή φυσικού αερίου, για να αντισταθμίσουμε το έλλειμμα από άλλους αγωγούς».

«Συζητήσαμε το πώς να φέρουμε τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου στο επόμενο στάδιο. Συζητήσαμε τις προοπτικές επέκτασης των υποδομών, ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια», είπε ο Επίτροπος.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα εξήγαγε 19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο πέρυσι, εκ των οποίων 8,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Τουρκία. Το υπόλοιπο στάλθηκε σε Ιταλία, Γεωργία, Ελλάδα και Βουλγαρία.

Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικόλοφ επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν την ίδια ημέρα με την Σίμσον.

Η Βουλγαρία έχει συνάψει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για εισαγωγή 1 bcm/ετησίως φυσικού αερίου μέσω του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου. που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο των αναγκών της.

Ωστόσο, η χώρα αδυνατεί να εκμεταλλευτεί ολόκληρη την ποσότητα, επειδή ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει τη Βουλγαρία με την Ελλάδα (ICBG, ή Στάρα Ζαγόρα – Κομοτηνή) είναι ακόμη υπό κατασκευή.

Στις αρχές Γενάρη, ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικολόφ εξαπέλυσε πυρά κατά της Αθήνας ισχυριζόμενος ότι η Βουλγαρία συνεχίζει να χάνει έσοδα εξαιτίας των επίμονων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα.

Η EURACTIV Βουλγαρίας αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά έχει υποσχεθεί ότι ο αγωγός θα είναι λειτουργικός την 1η Ιουλίου, ωστόσο σχολιάζει ότι αυτό πρακτικά είναι ανέφικτο.

ΠΗΓΗ: EURACTIV

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Επίθεση στη Μόσχα: Δύο 15χρονοι τιμήθηκαν από το σχολείο τους για τον ηρωισμό τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr