Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πολεμική ανταπόκριση: Οι ρωσικές ερπύστριες σαρώνουν την Ουκρανία – Πολλές οι απώλειες

Πολεμική ανταπόκριση: Οι ρωσικές ερπύστριες σαρώνουν την Ουκρανία – Πολλές οι απώλειες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης.

Δραματικές ώρες ζει η Ουκρανία από την επίθεση της Ρωσίας.

Εκρήξεις σε Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο και άλλες πόλεις.

Συγκλονιστικές εικόνες με τους πολίτες να σπεύδουν στα καταφύγια κι άλλους να εγκαταλείπουν το Κίεβο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αυτονομιστών του Ντονιέτσκ ο ουκρανικός στρατός έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από την Mαριούπολη την πόλη με το έντονο ελληνικό στοιχείο.

Πανικός επικρατεί και στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, με πολλούς κατοίκους της πόλης να προσπαθούν να την εγκαταλείψουν.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έκλεισαν τα λιμάνια της χώρας, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

Οι απώλειες μέχρι στιγμής

Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας τόνισε ότι περίπου 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής μετά τη ρωσική επίθεση στη χώρα.

Ο Oleksii Arestovich δήλωσε την Πέμπτη ότι αρκετές δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Δεν διευκρίνισε αν στα θύματα περιλαμβάνονται και άμαχοι.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα ανήλικο αγόρι, το οποίο σκοτώθηκε μετά από βομβαρδισμό διαμερίσματος στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Νωρίτερα, η υπηρεσία συνοριοφυλάκων τόνισε ότι ο απολογισμός των νεκρών του ουκρανικού στρατού από τη ρωσική εισβολή αυξήθηκε σε τρεις, κατά μήκος των νότιων συνόρων.

Ο στρατός της Ουκρανίας τόνισε δε ότι σκότωσε 50 Ρώσους στρατιώτες και κατέστρεψε έξι αεροσκάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει στην Ουκρανία δεν έχουν στόχο πόλεις και δεν απειλούν τους αμάχους.

Από την πλευρά τους ένας από τους επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι βασικός τους στόχος είναι να ανακτήσουν τον έλεγχο όλων των περιοχών στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα, κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία, και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ.

Παράλληλα οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ανήρτησαν ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία αναφέρουν ότι κατέρριψαν δύο αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αυτοαναξηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο του στρατού της Ρωσίας, που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Κιέβου, κάτι που διαψεύδει η Ρωσία.

Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε από πλευράς του ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας.

Ο Ζελένσκι μοιράζει όπλα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος το πρωί ανακοίνωσε ότι κηρύσσει ολόκληρη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου, κάλεσε σήμερα όλους τους πολίτες που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα έναντι των ρωσικών δυνάμεων να παρουσιαστούν, λέγοντας ότι το Κίεβο θα διανείμει όπλα σε όποιον τα ζητήσει.

«Πλήγματα ακριβείας»

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Για γενικευμένη επίθεση από αέρος κάνουν λόγο τα διεθνή πρακτορεία.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναερίου χώρου λόγω του «υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια» των πτήσεων.

Τα ρωσικά ΜΜΕ δηλώνουν έκπληκτα, καθώς πίστευαν ότι θα είναι στόχος η ανατολική Ουκρανία και όχι η πρωτεύουσα.

Το βράδυ μάλιστα όλα έμοιαζαν φυσιολογικά και τα καταστήματα ήταν ανοιχτά.

ΟΗΕ και ΝΑΤΟ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ, ενώ οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του NATO συγκλήθηκαν να πάρουν μέρος σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις Βρυξέλλες.

Αμερικανική αντίδραση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας.

Λίγο αργότερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντομίρ Ζελένσκι.

Όπως ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν «Καταδίκασα την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

»Τον ενημέρωσα για τα βήματα που θα κάνουμε για να συντονίσουμε τη διεθνή καταδίκη, συμπεριλαμβανομένων όσων διημήφθησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι μου ζήτησε να επικοινωνήσω με όλους τους ηγέτες προκειμένου να καταδικάσουν την επιθετικότητα του Πούτιν και να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Ουκρανίας» πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος την Παρασκευή θα συναντηθεί με τους ηγέτες της G7, και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της θα επιβάλουν σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Γκουτέρες…

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας».

Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».

Κυρώσεις

Τις πλέον ισχυρές και σκληρές κυρώσεις που έχουν εφαρμοστεί ποτέ, ετοιμάζονται να υιοθετήσουν κατά της Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη διάρκεια δήλωσης που έκανε από τις Βρυξέλλες μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε σήμερα να υπάρξει άμεση απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για «τις ισχυρότερες δυνατές» κυρώσεις.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα και τον διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη της Γερμανίας, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Twitter.

Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε σε συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της να επιτύχει την παύση των εχθροπραξιών, ανέφερε σήμερα σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Καταδικάζουμε ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα μιας ανεξάρτητης χώρας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς καταδίκασε έντονα τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

«Θα λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθούμε στην σημερινή κατάσταση», συνέχισε η ίδια, καταγγέλλοντας μια «κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός της χώρας του, η οποία είναι σύμμαχος της Μόσχας, δεν μετέχει στην εισβολή στην Ουκρανία που εξαπέλυσε το πρωί η Ρωσία, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο η Ρωσία χρησιμοποιεί το λευκορωσικό έδαφος για την εισβολή της.

Για λόγους ασφαλείας επιστρέφει στην Αθήνα η πτήση της ΑEGEAN A3 880 Αθήνα-Μόσχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της AEGEAN, η πτήση A3 880 από την Αθήνα με προορισμό τη Μόσχα, λίγο πριν την είσοδο του αεροσκάφους στον ρωσικό εναέριο χώρο, για λόγους ασφάλειας και λόγω χαρακτηρισμού της ευρύτερης περιοχής ως περιοχής υψηλής επικινδυνότητας, έλαβε εντολή από το επιχειρησιακό κέντρο της εταιρείας να επιστρέψει στην Αθήνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα ΔΕΝ πρόκειται να παραχωρήσει μονομερώς Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Νίκος Δένδιας: «Πρέπει να ξεχάσουμε το γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο υπήρξαμε»

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν το Χάρκοβο: Επτά πλήγματα σε λίγες ώρες με πάνω από 20 τραυματίες

ECOFIN: Εγκρίθηκε η άμεση εκταμίευση 1,89 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Politico: Κλιμάκωση του πολέμου δείχνει η επιλογή Μπελούσοφ στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr