Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όλες οι εξελίξεις στην Ουκρανία – Κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη 10.00-21.00

Όλες οι εξελίξεις στην Ουκρανία – Κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη 10.00-21.00
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή στις 12.00, από την Μαριούπολη, όπως ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 ως τις 21.00, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα, στραμμένα στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, είναι τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας, με τα ουκρανικά εδάφη να πλήττονται το ένα μετά το άλλο, με φρενύρεις ρυθμούς.

Η Μαριούπολη βρίσκεται στο στόχαστρο με τους βομβαρδισμούς να μην έχουν τέλος, αφού θεωρείται στρατηγικής σημασίας πόλη.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

«Το κέντρο της πόλης είναι απλά φρικιαστικό»

Σύμφωνα με τον Ολεκσέι Κουλέμπα, επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Κιέβου, η πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου έχει «καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς».

«Δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εκεί… Δεν υπάρχει Μποροντιάνκα.

»Έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

»Το κέντρο της πόλης είναι απλά φρικιαστικό.

»Η Μποροντιάνκα βρίσκεται υπό την επιρροή των ρωσικών στρατευμάτων- ελέγχουν αυτόν τον οικισμό», τόνισε, όπως αναφέρει το CNN.

Επίθεση δέχεται και η περιοχή Μικολάιβ, λιμάνι στρατηγικής σημασίας που θέλουν να καταλάβουν οι Ρώσοι καθώς τους οδηγεί κατευθείαν στην Οδησσό.

Σε ασφυκτικό κλοιό συνεχίζει να βρίσκεται και το Κίεβο.

Ρωσικά στρατεύματα επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού

Ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Το γενικό επιτελείο διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται πλέον το φράγμα Κάνιβ, που απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο (Δνείπερος).

Το Kaniv Hydroelectric Power Plant είναι ένα συγκρότημα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στον ποταμό Δνείπερο στο Kaniv της Ουκρανίας. Λειτουργεί από την Ukrhydroenego που ανήκει στην κρατική εταιρεία Energy Company of Ukraine.

Μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές-κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

«Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί»

Παράλληλα, η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram.

Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία.

Πλέον, δεν υπάρχει θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση. «Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι.

Η Νότια Κορέα θα επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές προς τη Λευκορωσία

Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα θα επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές προς τη Λευκορωσία επειδή το Μινσκ «στηρίζει ενεργά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το Reuters.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε ποια μέτρα θα λάβει, αλλά επεσήμανε ότι θα είναι αντίστοιχα με αυτά που έχει ήδη υιοθετήσει η Σεούλ εναντίον της Ρωσίας.

Η Ρωσία κατέστρεψε την αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιβ

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε και κατέστρεψε την αεροπορική, στρατιωτική βάση Σταροκοστιαντίνιβ στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας όπλα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξακολουθούν να πλήττουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ και συνέχισε:

«Το πρωί της 6ης Μαρτίου εξαπολύθηκαν πλήγματα με υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς όπλα.

»Η ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στο Σταροκοστιαντίνιβ τέθηκε εκτός λειτουργίας».

Ο Κονασένκοφ σημείωσε ότι ένα ουκρανικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 καταστράφηκε από ρωσικές ρουκέτες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει καταρρίψει 10 ουκρανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τις προηγούμενες 24 ώρες.

Την ίδια ώρα, το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού δεν έχει ανακοινώσει τα θύματα από την ουκρανική πλευρά.

ΠΟΥ: «Ιατρικές υποδομές έχουν γίνει στόχος επιθέσεων»

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει αρκετές επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας στην Ουκρανία και ερευνά άλλες», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Από τις επιθέσεις αυτές προκλήθηκαν πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί», πρόσθεσε ο Τέντρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Μάλιστα κατήγγειλε ότι οι επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας ή εργαζομένων παραβιάζουν την ιατρική ουδετερότητα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ωστόσο, στη σύντομη ανάρτησή του ο Τέντρος δεν αναφέρθηκε ευθέως στη Ρωσία.

«Πτώματα παντού»

«Χθες το βράδυ, οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) που βρίσκεται ακόμα στη Μαριούπολη, ενώ παράλληλα συμπλήρωσε πως οι κάτοικοι δεν έχουν τίποτα για να πιουν νερό.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως έφτασαν σε σημείο να μαζέψουν και να λιώσουν χιόνι, δεν υπάρχει, ρεύμα και τροφή, ενώ οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει πολλά μαγαζιά.

Η πολιορκία της Μαριούπολης έρχεται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν την πρωτεύουσα Κίεβο, συναντώντας επίμονη αντίσταση και μερικές φορές βομβαρδίζουν πολυκατοικίες, συμπεριλαμβανομένης της Τσέρνιγιβ, 150 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, όπου δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Μια δημοσιογραφική ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που πήγε εκεί σήμερα είδε σκηνές καταστροφής σε κατοικημένες γειτονιές -ενώ η Μόσχα λέει ότι δεν τις στοχεύει- σε αυτήν την πόλη των 300.000 κατοίκων που άδειαζε συστηματικά, δημιουργώντας φόβους ότι το Κίεβο θα έχει την ίδια μοίρα.

«Υπήρχαν πτώματα παντού στο έδαφος. Βρίσκονταν στην ουρά για το φαρμακείο, εδώ, και πέθαναν όλοι», λέει ο Σεργκέι, ένας επιζών εντελώς αποπροσανατολισμένος ακόμα από το συνεχές ουρλιαχτό των σειρήνων, μιλώντας για επικείμενη επιδρομή.

Visa και Mastercard αναστέλλουν κάθε δραστηριότητα στην Ρωσία

Οι παγκόσμιοι κολοσσοί του τομέα των πιστωτικών καρτών Visa και Mastecard ανακοίνωσαν χθες πως διακόπτουν κάθε δραστηριότητά τους στη Ρωσία, μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε με την Ουκρανία.

Η Mastercard «αποφάσισε να αναστείλει το δίκτυο υπηρεσιών (της) στη Ρωσία», ενώ η Visa θα «αναστείλει όλες τις συναλλαγές» με τις κάρτες που εκδίδει «τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με δελτία Τύπου των δύο εταιρειών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Επίθεση στη Μόσχα: Δύο 15χρονοι τιμήθηκαν από το σχολείο τους για τον ηρωισμό τους

Κάμαλα Χάρις: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από το μακελειό στη Μόσχα

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) λέει ότι αυτοί είναι οι τέσσερις μακελάρηδες – Έκαψαν ζωντανούς Ρώσους, μητέρες αγκαλιά με τα μωρά τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr