Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανάλυση Ουκρανία: Η εξέλιξη του πολέμου – Οι πόλεις κλειδιά

Ανάλυση Ουκρανία: Η εξέλιξη του πολέμου – Οι πόλεις κλειδιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μαριούπολη, Οδησσός, Ουκρανία, Ρωσία,

Την κατάληψη της Μαριούπολης θεωρούν ως το σημείο καμπής στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, που στην τελευταία τους ανάλυση εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα καταλάβουν τη Μαριούπολη ή θα αναγκάσουν την πόλη να συνθηκολογήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι ενδέχεται να μην είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η πόλη οχυρώνεται εδώ και χρόνια.

Η πόλη θεωρείται κλειδί για την επέκταση των επιχειρήσεων των Ρώσων, καθώς η κατάληψή της θα δώσει την ευκαιρία στα ρωσικά στρατεύματα να απειλήσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ντονμπάς με περικύκλωση ή εναλλακτικά να ενισχύσουν μια ρωσική επίθεση προς το Μικολάιβ και την Οδησσό.

Τι θα γίνει στο Κίεβο

Ειδικότερα, η ανάλυση επικεντρώνεται σε δύο βασικά σημεία: τις προσπάθειες περικύκλωσης του Κιέβου και την τακτική της Ρωσίας στα νότια, με ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο της Μαριούπολης.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες σημειώνονται επιθέσεις στα προάστια και σε συνοικίες στα βορειοδυτικά του Κιέβου, οι οποίες- σύμφωνα με τους αναλυτές- πιθανότατα υποδεικνύουν τις μεγαλύτερης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις που μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να περικυκλώσουν το Κίεβο.

Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν επιθέσεις βορειοανατολικά της πόλης, γύρω από το Σούμι, και μόνο περιορισμένες (και ανεπιτυχείς) επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν νοτιοανατολικά της πόλης Χάρκοβο.

Οι προσπάθειες ενίσχυσης ρωσικών δυνάμεων με Σύρους μαχητές μεταξύ άλλων, δεν μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων γύρω από το Κίεβο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, εκτιμούν οι αναλυτές, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν πραγματοποιήσει ταυτόχρονες επιθέσεις κατά μήκος των πολλαπλών αξόνων προέλασής τους σε όλη την Ουκρανία από τις 4 Μαρτίου. Όπως αναφέρουν, θεωρούν απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο την επόμενη εβδομάδα.

Τρία τα βασικά μέτωπα στη νότια Ουκρανία

Όσον αφορά τη νότια και ανατολική Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να τα πηγαίνουν καλύτερα εκεί μέχρι σήμερα και προχωρούν σταθερά προς τρεις κατευθύνσεις:

βορειοανατολικά από τη Χερσώνα,

καταλαμβάνοντας εδάφη στις Περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, και

περιορίζοντας τον ουκρανικό θύλακα στη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να περικυκλώσουν με επιτυχία το Μικολάιβ και να απειλήσουν την Οδησσό στο άμεσο μέλλον, εκτιμούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου, προσθέτοντας ωστόσο ότι διατηρούν εφεδρείες του Ναυτικού Πεζικού που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια αμφίβια επιχείρηση ή να αποβιβαστούν για να ενισχύσουν τις ρωσικές χερσαίες επιχειρήσεις, καθώς η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει ναυτικό Πεζικό σε άλλες περιπτώσεις.

Όπως αναφέρουν, η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει να περικυκλώσει τη Ζαπορίζια προχωρώντας βορειοανατολικά μέχρι τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, αφού δεν κατάφερε να διασπάσει τις ουκρανικές δυνάμεις ακριβώς νότια της πόλης στην ανατολική όχθη.

Οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο εναντίον των Ουκρανών υπερασπιστών στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς και πιθανότατα επιδιώκουν να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τις αμυντικές τους θέσεις.

Με τις ρωσικές δυνάμεις να μην μπορούν να ολοκληρώσουν την περικύκλωση του Κιέβου ή να συνεχίσουν τις κινητές επιθετικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία στο εγγύς μέλλον, η ρωσική κατάληψη της Μαριούπολης θα είναι πιθανότατα το επόμενο βασικό σημείο καμπής στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνεχίζει η ανάλυση.

Προτεραιότητα η Μαριούπολη

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει με επιτυχία τη Μαριούπολη και πραγματοποιούν καθημερινές επιθέσεις στα δυτικά και ανατολικά προάστια της πόλης.

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, πυραύλων και πυροβολικού συνεχίζουν να στοχεύουν κατοικημένες περιοχές και μη στρατιωτικές υποδομές για να αναγκάσουν την πόλη να συνθηκολογήσει.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη σε ένα βάθος που πιθανότατα δεν θα επιτρέψει στους υπερασπιστές να ξεφύγουν ούτε θα επιτρέψει στην Ουκρανία να ενισχύσει τους υπερασπιστές.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα είναι σε θέση να καταλάβουν τη Μαριούπολη ή να την αναγκάσουν να συνθηκολογήσει παρά την ισχυρή ουκρανική άμυνα.

Η κατάληψη της Μαριούπολης από τη Ρωσία θα ανοίξει το δρόμο για τις ρωσικές δυνάμεις, πιθανώς συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τμημάτων της 8ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων, να απειλήσουν τους Ουκρανούς υπερασπιστές κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ντονμπάς με περικύκλωση ή εναλλακτικά να ενισχύσουν μια ρωσική επίθεση προς το Μικολάιβ και την Οδησσό.

Αυτή η εκτίμηση προϋποθέτει ότι οι υπερασπιστές στη Μαριούπολη θα ξεμείνουν από πυρομαχικά ή/και νερό κάποια στιγμή στο σχετικά κοντινό μέλλον.

Ωστόσο, η Μαριούπολη έχει οχυρωθεί σε μεγάλο βαθμό εδώ και χρόνια, και είναι πιθανό οι υπερασπιστές της να εξασφάλιζαν εκ των προτέρων επαρκή εφόδια για να αντέξουν περισσότερο.

Οι Ρώσοι πιθανότατα θα συνεχίσουν να κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς στο σημείο για να καταστρέφουν απλώς την πόλη, εάν αυτός είναι ο σκοπός, αλλά η κατάληψή της Μαριούπολης με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο, σημειώνουν οι αναλυτές.

Τι αναμένεται:

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα καταλάβουν τη Μαριούπολη ή θα αναγκάσουν την πόλη να συνθηκολογήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο συνέχισε να αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ρωσικών προκλήσεων με στόχο τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και το Ινστιτούτο εκτιμά ότι η Λευκορωσία είναι απίθανο να ανοίξει μια νέα γραμμή προέλασης προς την Ουκρανία.

Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις και οι επιχειρήσεις των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας στη βορειοανατολική Ουκρανία απειλούν την εκτεθειμένη γραμμή επικοινωνίας της Ρωσίας, απαιτώντας από τη Ρωσία να αναδιατάξει δυνάμεις μακριά από την επίθεση προς το ανατολικό Κίεβο.

Οι επιθέσεις βορειοδυτικά του Κιέβου πιθανότατα σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη κλίμακα επιθετικών επιχειρήσεων που οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να αναλάβουν αυτή τη στιγμή για να ολοκληρώσουν την περικύκλωση της πόλης.

Τα ρωσικά στρατεύματα ενδέχεται να οδηγηθούν στην πόλη Ζαπορίζια μέσα στις επόμενες 48-72 ώρες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ζελένσκι καλεί τις ΗΠΑ να επισπεύσουν τις παραδόσεις όπλων

Ο ρωσικός στρατός προελαύνει στην Ανατ. Ουκρανία

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Η Ουκρανία αναφέρει επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο

Η Γερμανία αντιτίθεται στη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του Κρεμλίνου λόγω των φόβων για αγωγές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr