Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ρωσικό «Z» σημαίνει «για τη νίκη» και υψώνεται παντού – Η «σβάστικα» του Πούτιν

Το ρωσικό «Z» σημαίνει «για τη νίκη» και υψώνεται παντού – Η «σβάστικα» του Πούτιν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ουκρανία, Ρωσία,

Πόλεμος στην Ουκρανία και το γράμμα «Z» έχει γίνει το παγκόσμιο σύμβολο υποστήριξης για τη ρωσική κυβέρνηση και την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση».

Το «Z» δεν βρίσκεται μόνο πάνω σε ρωσικά τεθωρακισμένα και στρατιωτικά οχήματα.

Βρίσκεται σε επίσημους ιστότοπους και σε μεγάλες διαφημιστικές οθόνες στο κέντρο των ρωσικών πόλεων με τις λέξεις #SvoikhNeBrosaem, σε κτίρια δημόσιας διοίκησης, μπροστά από μουσεία και στους ίδιους τους ανθρώπους, που το αναπαράγουν στα ρούχα τους, μέχρι και μανικιούρ.

«Z» σημαίνει «Za pobedu», που σημαίνει «Για τη νίκη», το αληθινό ιδανικό της μεγάλης Πουτινιστικής Ρωσίας.

Οι επικριτές αποκαλούν το «Ζ» τη «νέα σβάστικα», ενώ οι υποστηρικτές του πολέμου το βλέπουν ως σύμβολο υποστήριξης του στρατού που συμμετέχει σε επιχειρήσεις για την «απελευθέρωση» της Ουκρανίας από τους «νεοναζί» και τους πράκτορες των ισχυρών δυνάμεων της Δύσης.

Η ηγεσία του ρωσικού στρατού προτείνει ότι είναι επίσης ο κωδικός για την όλη επιχείρηση, για να υποδείξει τα ειδικά τακτικά στρατεύματα που σημειώνονται ακριβώς με το γράμμα «Z».

Από τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στο διαδίκτυο έχουν εμφανιστεί φωτογραφίες Ρώσων στρατιωτών, οπλισμών και τεθωρακισμένων οχημάτων που σημειώνονται με το γράμμα «Z», αλλά και με «V» και άλλα λατινικά γράμματα.

Κατά τη διάρκεια ενός flashmob στις πλατείες διαφόρων ρωσικών πόλεων για την υποστήριξη του πολέμου, άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να σχηματίσουν το γράμμα «Z», τόσο με τα πόδια όσο και σε αυτοκίνητα για να φωτογραφηθούν με drones, και αυτό έγινε έκτοτε το χαρακτηριστικό της υποστήριξης του Πούτιν στον πόλεμο.

Στο Καζάν, την πρωτεύουσα του Ταταρστάν, το flashmob επιβλήθηκε ακόμη και στα παιδιά του τοπικού ορφανοτροφείου, τα οποία ήταν επίσης τοποθετημένα σε σχήμα «Ζ».

Το νέο σύμβολο χρησιμοποιείται για να ενσταλάξει φόβο στους αντιπάλους.

Στην τελευταία αστυνομική έρευνα στους χώρους του συλλόγου «Μνημείο», που έχει διαλυθεί με δικαστική απόφαση, οι αστυνομικοί πήραν τα πάντα και άφησαν σημειώσεις με το γράμμα «Ζ» και τις λέξεις «Μνημείο, τελείωσε».

Το «Ζ» είναι ζωγραφισμένο στις πόρτες των σπιτιών και των διαμερισμάτων γνωστών αντιπολεμικών διαδηλωτών, όπως των μελών του μουσικού συγκροτήματος Pussy Riot και του κριτικού κινηματογράφου Άντον Ντολίν.

Ένας δημοσιογράφος και επικριτής του Πούτιν, ο Ιγκόρ Γκριγκορίεφ, έγραψε στο Telegram ότι «η νέα σβάστικα, το Z, εισβάλλει τώρα σε όλη τη Ρωσία» και μαζί του ήταν ο γνωστός Ρώσος συγγραφέας και αρθρογράφος του New Yorker, Maša Gessen, ο οποίος είπε ότι «γραφικά το Z μοιάζει περισσότερο με τη σβάστικα παρά με οποιοδήποτε άλλο σοβιετικό σύμβολο, όπως το πεντάκτινο αστέρι, το σφυροδρέπανο ή η κόκκινη σημαία.

»Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, το Z έγινε το σύμβολο του νέου ρωσικού ολοκληρωτισμού».

Στο διαδίκτυο, πολλοί άνθρωποι συνδέουν το «Z» με το «Wolfsangel», ένα γερμανικό σύμβολο παρόμοιο με τον ρούνο «Ehiwaz» και το λατινικό «zeta», που αντιπροσωπεύει ένα αγκίστρι κυνηγιού λύκου, όπως υποδηλώνει ήδη το όνομα.

Ήταν ένα σύμβολο που αναπαρήχθη στα τέλη του Μεσαίωνα σε πέτρινα ορόσημα σε δασώδεις περιοχές, επίσης ως φυλαχτό ενάντια στις επιθέσεις λύκων, που τώρα ταυτίζεται με τους Ουκρανούς «νεοναζί».

Στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε από ορισμένα τμήματα των SS και της Βέρμαχτ, ακριβώς εκείνα που πολέμησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρωσία.

Μόνο που αυτή τη φορά το σύμβολο έχει σχεδιαστεί από ειδικούς της προπαγάνδας του Κρεμλίνου, όπως διαβεβαιώνουν αρκετοί παρατηρητές εντός και εκτός Ρωσίας, υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για μια αυθόρμητη πρωτοβουλία του ρωσικού πληθυσμού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: Αναχαιτίσαμε 6 ουκρανικές επιθέσεις με αμερικανικούς ATACMS στην Κριμαία

Ζελένσκι: Έχασε τις ελπίδες του για άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ – Μόνο μετά τη νίκη μας στον πόλεμο

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα στην Ουκρανία: Νεκρός σε στρατιωτική υποδομή

DW: H Ευρωπαϊκή Ένωση αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο και γεμίζει τα ταμεία του Πούτιν

Ο Ζελένσκι καλεί τις ΗΠΑ να επισπεύσουν τις παραδόσεις όπλων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr