Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ρωσική ναυαρχίδα «Moskva» είτε πλέει ακυβέρνητη είτε βρίσκεται στον πάτο της θάλασσας

Η ρωσική ναυαρχίδα «Moskva» είτε πλέει ακυβέρνητη είτε βρίσκεται στον πάτο της θάλασσας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ναυαρχίδα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, η «Moskva», αυτή τη στιγμή είτε πλέει ακυβέρνητη είτε βρίσκεται στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας.

Οι πληροφορίες για την ακριβή τύχη της είναι λιγοστές, με τους Ρώσους να έχουν παραδεχθεί ότι υπήρξε «μία έκρηξη», από την οποία τυλίχθηκε στις φλόγες, αλλά να αρνούνται να επιβεβαιώσουν την ουκρανική εκδοχή για πλήγμα από πυραύλους Neptune.

Αυτό που έχει επισήμως ανακοινωθεί είναι ότι το πλοίο, που είχε πλήρωμα άνω των 500 ανδρών, έχει εκκενωθεί πλήρως και αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται, όπως σχολιάζει το CNN, είναι ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, 50 ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τα κρατικά πρακτορεία TASS και RIA, επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κάνουν λόγο για εκτεταμένες ζημιές και αναφέρουν ότι τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται.

Ισχυρές καταιγίδες στην περιοχή θολώνουν τις δορυφορικές εικόνες και δεν θα καθιστούν να διακριβωθεί η κατάσταση του πλοίου.

Επικαλούμενο ειδικούς το CNN ότι μία πυρκαγιά σε ένα τέτοιου είδους πολεμικό πλοίο προκαλεί συνήθως αλλεπάλληλες εκρήξεις που τελικά το βυθίζουν.

Ακόμη και εάν η πυρκαγιά δεν ήταν αποτέλεσμα πλήγματος από ουκρανικούς πυραύλους, η καταστροφική εξέλιξη σίγουρα πλήττει το αφήγημα για το πανίσχυρο ρωσικό πολεμικό ναυτικό, αλλά και το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών, που έχουν αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, για την οποία όπως φαίνεται δεν ήταν προετοιμασμένοι.

«Μόνο η απώλεια ενός υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων ή του Kutznetsov (του μοναδικού αεροπλανοφόρου της Ρωσίας) θα προκαλούσε σοβαρότερο πλήγμα στο ρωσικό ηθικό και στη φήμη του ναυτικού στη ρωσική κοινή γνώμη» σχολιάζει ο Καρλ Σούστερ, απόμαχος πλοίαρχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και πρώην διευθυντής στο Κέντρο Επιχειρήσεων Ειρηνικού.

Ο Αλέσιο Παταλάνο, καθηγητής πολέμου και στρατηγικής στο King’s College στο Λονδίνο, κάνει από την πλευρά του λόγο για ισχυρό πλήγμα με ηχηρότατο πολιτικό μήνυμα και συμβολισμό.

Το «Moskva», μήκους 186 μέτρων, ήταν το καμάρι του Ρωσικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.

Ναυπηγήθηκε στην ουκρανική πόλη Μικολάγιεβ στη σοβιετική εποχή και τέθηκε σε υπηρεσία στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας το 1983.

Σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες, το πλοίο ήταν εξοπλισμένο, μεταξύ άλλων, με 16 πυραύλους κρουζ τύπου «Vulkan», οι οποίοι έχουν βεληνεκές τουλάχιστον 700 χιλιομέτρων.

Ο περιφερειακός διοικητής της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο, ισχυρίστηκε σε μια ανάρτηση στο Telegram ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυραύλους Neptune για την επίθεση.

Εάν αυτό είναι αλήθεια, το «Moskva» θα ήταν δυνητικά το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει βγει ποτέ εκτός δράσης από πύραυλο.

Πλήγμα από πύραυλο σε πολεμικό πλοίο αλλάζει τη συμπεριφορά του εχθρού

Ένα τέτοιο επίτευγμα θα αντιπροσώπευε μια μεγάλη πρόοδο για τις δυνάμεις του Κιέβου.

Οι Neptune ουκρανικό όπλο, που αναπτύχθηκε εγχώρια με βάση τον σοβιετικό πύραυλο κρουζ KH-35.

Εξοπλίστηκαν με αυτό οι ουκρανικές δυνάμεις μόλις πέρυσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα ουκρανικών ΜΜΕ.

Εάν χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση στο «Moskva», θα ήταν η πρώτη γνωστή χρήση τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με μια ανάρτηση στον ιστότοπο του Κέντρου Διεθνούς Ναυτιλιακής Ασφάλειας (CIMSEC) από τον υπολοχαγό Τζέισον Λάνκαστερ, αξιωματικό του Αμερικανικού Ναυτικού.

Η ανάρτησή του για το CIMSEC ανέφερε ότι η απειλή που δημιουργούν οι πύραυλοι που βασίζονται στην ξηρά «αλλάζουν την επιχειρησιακή συμπεριφορά» ενός εχθρού.

Τα ρωσικά «πλοία θα λειτουργούν με τρόπους που θα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο εντοπισμού και θα μεγιστοποιούν τις πιθανότητές τους να αμυνθούν», έγραψε ο Λάνκαστερ.

«Αυτές οι αλλαγές συμπεριφοράς περιορίζουν την ικανότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τον στόλο της προς όφελός της.

»Το πρόσθετο άγχος της ξαφνικής μάχης αυξάνει την κόπωση και μπορεί να οδηγήσει σε λάθη».

Στην ανάρτηση CIMSEC, ο Λάνκαστερ σημειώνει ότι το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό έχασε πολλά πλοία από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Αργεντινή κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ το 1982.

Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, ένα βρετανικό υποβρύχιο βύθισε το αργεντίνικο καταδρομικό «General Belgrano», ένα πρώην πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου παρόμοιο σε μέγεθος με το «Moskva».

Τι απαντά η ρωσική κυβέρνηση

Τα περί βύθισης της ναυαρχίδας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, «Moskva», απέρριψε η Μόσχα, ανακοινώνοντας πως το καταδρομικό διατηρεί την πλευστότητά του.

Η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό με πυραύλους Neptune προκαλώντας του μεγάλες ζημιές, προσθέτοντας ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει αρχίσει να βυθίζεται.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το καταδρομικό δεν έχει βυθιστεί και ότι οι εκρήξεις σε αυτό έχουν σταματήσει.

«Η εστία της πυρκαγιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο, δεν υπάρχουν φλόγες.

»Οι εκρήξεις των πυρομαχικών έχουν σταματήσει.

»Το καταδρομικό “Moskva” διατηρεί την πλευστότητά του», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο, συμπληρώνοντας ότι ερευνά τα αίτια του «ατυχήματος».

Πρόσθεσε ακόμη πως το πλήρωμα του «Moskva» έχει απομακρυνθεί από το πλοίο και πως «λαμβάνονται μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού προς το λιμάνι».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν βοήθησε αρκετά την Ουκρανία – Θα το κάνουμε για να κερδίσει τον πόλεμο

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr