Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τύμπανα πολέμου στην Υπερδνειστερία – Η Ρωσία «δεν θα ήθελε να επέμβει»

Τύμπανα πολέμου στην Υπερδνειστερία – Η Ρωσία «δεν θα ήθελε να επέμβει»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Υπερδνειστερία,

Παγκόσμια ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου εκτός των συνόρων της Ουκρανίας και για τις νέες απειλές του Σεργκέι Λαβρόφ για υπαρκτό κίνδυνο να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

Στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα ρωσόφωνη περιοχή της Μολδαβίας, μετά από σειρά επιθέσεων, οι Αρχές αναβαθμίζουν στο «κόκκινο» το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή και δείχνουν την Ουκρανία ως υπεύθυνη για τα χτυπήματα.

Στις κατηγορίες της Μόσχας ότι το ΝΑΤΟ ήδη έχει εμπλακεί στον πόλεμο μέσω της αποστολής όπλων, η Δύση απαντά ότι θα κινεί γη και ουρανό για να στηρίξει το Κίεβο.

Η Μολδαβή πρόεδρος, Μάγια Σάντου, ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

Παράλληλα, εξέφρασε φόβους για εμπλοκή της Μολδαβίας στον πόλεμο.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας προειδοποίησε ότι το κύμα των επιθέσεων στην υποστηριζόμενη από την Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας συνιστά μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, κατηγορώντας ως υπαίτιες τις «ομάδες που είναι υπέρ του πολέμου» εντός του εδάφους της.

Η Μάγια Σάντου δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να έχει συνομιλίες για τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, αφότου στοχοποιήθηκε μια στρατιωτική μονάδα, εκρήξεις κατέστρεψαν το αρχηγείο κρατικής ασφάλειας της Υπερδνειστερίας και δύο εκρήξεις κατέστρεψαν κεραίες ραδιοφώνου από τη σοβιετική εποχή, μέσω των οποίων εκπέμπει ρωσικός σταθμός.

Παράλληλα, η Μολδαβή πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας της που συνορεύει με την Ουκρανία.

«Καλούμε τους συμπολίτες μας να παραμείνουν ήρεμοι και να αισθάνονται ασφαλείς» τόνισε ανακοινώνοντας την ενίσχυση των ελέγχων στις μεταφορές και των περιπολιών στα σύνορα.

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα νέα που έρχονται από την περιοχή συνιστούν λόγο σοβαρής ανησυχίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα έπρεπε να επέμβει στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το πρακτορείο RIA.

Ο επικεφαλής της μολδαβικής αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

«Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία», φέρεται να είπε ο αυτοαποκαλούμενος πρόεδρος της αποσχισθείσας περιοχής, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, σύμφωνα με το TASS.

«Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν την επίθεση αυτή έχουν στόχο να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση» πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τα αίτια των πρόσφατων περιστατικών βίας στην Υπερδνειστερία, δήλωσε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, μετά τη συνάντηση πάνω από 20 χωρών στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία, με θέμα την αμυντική στήριξη της Ουκρανίας.

«Δεν είμαστε πράγματι βέβαιοι τι σημαίνουν όλα αυτά, αλλά είναι κάτι το οποίο στο οποίο θα εστιάσουμε», είπε ο Όστιν.

Η Υπερδνειστερία είναι κράτος (de facto) στη Μολδαβία στην Ανατολική Ευρώπη.

Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος είναι ανεξάρτητο (de facto) από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του υποβοηθούμενο από Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς εθελοντές, καθώς και τη 14η Ρωσική (πρώην Σοβιετική) Στρατιά, νίκησε τις Μολδαβικές δυνάμεις στον Πόλεμο της Υπερδνειστερίας.

Ενώ υπάρχει κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης».

Η αυτοδιάθεσή της είναι διαφιλονικούμενη.

Η Υπερδνειστερία συνεχίζει να ισχυρίζεται ανεξαρτησία και διατηρεί κυριαρχία στην περιοχή της.

Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006, οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία, με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει.

Στην επικράτεια της Υπερδνειστερίας κατοικούν 213 χιλιάδες πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σύνολο 475.665 πληθυσμού (εκτίμηση 2015).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε τον πύργο της τηλεόρασης στο Χάρκοβο

DW: Ρωσικές βόμβες ολίσθησης συνθλίβουν την ουκρανική άμυνα

Ουκρανία: 25.000 Ρώσοι στρατιώτες έτοιμοι να καταλάβουν δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr