Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η υπερσύγχρονη ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροβ» χτυπήθηκε από ουκρανικό πύραυλο

Η υπερσύγχρονη ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροβ» χτυπήθηκε από ουκρανικό πύραυλο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πλήγμα από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις φέρεται ότι δέχθηκε η ρωσική φρεγάτα Admiral Makarov («Ναύαρχος Μακάροβ») όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας.

Η είδηση φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και από το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο αλλά και από βουλευτή από την Οδησσό.

Ο Oleksiy Honcharenko, μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, ανέφερε μέσω Telegram ότι η φρεγάτα βρίσκεται σε κίνδυνο και μπορεί να έχει την ίδια τύχη με τη ναυαρχίδα του ρωσικού πυραυλικού καταδρομικού Moskva – το οποίο βυθίστηκε στις 14 Απριλίου αφού χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune.

Την πληροφορία αναμεταδίδει και το αμερικανικό CNBC λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Dumskaya, στη Μαύρη Θάλασσα πετούν ρωσικά αεροσκάφη αλλά και πλοία διάσωσης που ξεκίνησαν από την Κριμαία.

Η φρεγάτα έχει κατασκευαστεί πρόσφατα και θεωρείται προηγμένη κύρια μονάδα κρούσης του Στόλου Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ειδικότερα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται δηλώσεις βουλευτή από την Οδησσό, αλλά και στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από τις επίσημες Αρχές.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα της Οδησσού, πυρκαγιά σημειώθηκε στο πλοίο χθες βράδυ προς τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου, με αποτέλεσμα σωστικά πλοία και πτητικά μέσα να σπεύσουν στην περιοχή.

Το πλοίο έπλεε κοντά στο Φιδονήσι.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, η φρεγάτα δέχθηκε χτύπημα από αντιπλοϊκό πύραυλο τύπου Neptune, που είναι ο ίδιος ακριβώς τύπος βλήματος που βύθισε το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva.

Σε πρόσφατη ανάρτηση στο Telegram, το μέσο ενημέρωσης Dumskaya αναφέρει ότι ανεπίσημες ρωσικές πηγές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός «περιστατικού» στη φρεγάτα Admiral Makarov, η οποία όμως επιπλέει δίχως πρόβλημα.

«Προφητικό» άρθρο του Forbes

Σε άρθρο του Forbes το Makarov περιγράφεται ως το σημαντικότερο ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα μετά τη βύθιση του Μoskva.

«Μετά τη δραματική βύθιση του πυραυλοφόρου Moskva από ουκρανική πυραυλική συστοιχία στις 14 Απριλίου, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει περιοριστεί σε μόλις τρία μεγάλα μαχητικά επιφανείας.

»Το καλύτερο και σημαντικότερο από αυτά θα μπορούσε να είναι η νέα πυραυλοφόρος φρεγάτα Admiral Makarov.

»Και αυτό καθιστά την 409 ποδών φρεγάτα Admiral Makarov ίσως τον πιο πολύτιμο στόχο για τα ουκρανικά πληρώματα πυραύλων και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

»Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσους από τους καλύτερους αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune έχουν απομείνει στο ουκρανικό ναυτικό ή αν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2 του Κιέβου κυνηγούν τη ρωσική φρεγάτα ή τα άλλα ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

»Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι οι διοικητές του ρωσικού στόλου εκτιμούν τον κίνδυνο.

»Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πλοίαρχος του Admiral Makarov έχει καταβάλει προσπάθειες να το κρατήσει μακριά από τις ουκρανικές ακτές.

»Η απόσταση θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του Admiral Makarov.

»Αλλά η απόσταση αποκλείει τη φρεγάτα από το να κάνει πραγματικά τη δουλειά της, να προστατεύει τα άλλα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας από αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις.

»Το Admiral Makarov, που έπεσε στη θάλασσα το 2017, είναι το τρίτο, τελευταίο και πιο σύγχρονο σκάφος της κατηγορίας του.

»Και οι τρεις φρεγάτες κλάσης Admiral Grigorovich ανήκουν στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

»Οπλισμένες με 24 πυραύλους επιφανείας-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Buk και οκτώ πυραύλους κρουζ Kalibr, όλες σε κάθετες κυψέλες, οι φρεγάτες μπορούν να συνοδεύουν άλλα πλοία και επίσης να επιτίθενται σε στόχους στην ξηρά.

»Το Admiral Makarov και τα παρόμοια με αυτό πλοία δεν είναι μεγάλα.

»Με εκτόπισμα μόλις 4.000 τόνων νερού και δυνατότητα φιλοξενίας 200 ατόμων πληρώματος, είναι λιγότερο από το μισό του μεγέθους των κύριων μαχητικών επιφανείας του αμερικανικού Ναυτικού, των αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr