Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ε.Ε. υπέκυψε στην απαίτηση Πούτιν για άνοιγμα λογαριασμών στην Gazprombank σε ρούβλια

Η Ε.Ε. υπέκυψε στην απαίτηση Πούτιν για άνοιγμα λογαριασμών στην Gazprombank σε ρούβλια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι οι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της στα κράτη μέλη την Παρασκευή, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Στις επικαιροποιημένες συστάσεις, οι εταιρείες πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν εμποδίζουν οικονομικούς φορείς από το να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις», ανέφερε η Επιτροπή.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να θεωρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή εκπληρωμένες πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις».

Η καθοδήγηση δεν εμποδίζει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και θα τους επιτρέψει να αγοράσουν φυσικό αέριο σε συμφωνία με τις κυρώσεις της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει την απαίτηση της Μόσχας να ανοίξει δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, ο οποίος σύμφωνα με διάταγμα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απαραίτητος για να ολοκληρωθεί η πληρωμή.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες άρχισαν να κινούνται ώστε να συμμορφωθούν με τις ρωσικές απαιτήσεις και να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου.

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA θα προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και ευρώ στην Gazprombank έως την Τετάρτη, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει τις πληρωμές εγκαίρως αυτόν τον μήνα και να αποφύγει τυχόν κινδύνους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Αναλυτικά, η καθοδήγηση της ΕΕ αναφέρει:

«Ο Κανονισμός (ΕΕ) 833/2014 του Συμβουλίου και ο Κανονισμός (ΕΕ) 269/2014 του Συμβουλίου δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικών αέριο σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται στις εν λόγω συμβάσεις για την εκτέλεση πληρωμών δυνάμει αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι οι πληρωμές γίνονται σε αυτό το νόμισμα, υπό κανονικές εμπορικές συνθήκες, νοείται ότι τέτοιες πληρωμές σε αυτό το νόμισμα απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής που απορρέουν από τις εν λόγω συμβάσεις, χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια από την πλευρά του όσον αφορά την πληρωμή.

»Για το σκοπό αυτό, οι εν λόγω φορείς θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να θεωρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή εκπληρωμένες πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβάσεις».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λόιντ Όστιν: Ο Πούτιν θέλει να προχωρήσει παραπέρα αλλά πρέπει να στον σταματήσουμε στην Ουκρανία

Ο Πούτιν «ξήλωσε» τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφτεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr