Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν σε νεο-οθωμανικό παραλήρημα: «Να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς»

Ο Ερντογάν σε νεο-οθωμανικό παραλήρημα: «Να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διοργάνωσε εορτασμούς για την 569η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό αεροδρόμιο Αττατούρκ, μιλώντας σε ένα κοινό τουλάχιστον 500.000 Τούρκων, έκανε εκτενή λόγο για την νέα γενιά της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους εθνικούς στόχους που έχει βάλει για το όραμα του 2053 για μια ισχυρή και ενωμένη Τουρκία.

Όπως είπε, πρέπει να είναι ενωμένοι οι Τούρκοι και ότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική.

«Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα χτίζοντας το όραμα μας για το 2053 καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας», τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας λέγοντας ότι η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει.

Διερωτήθηκε τι πρέπει να κάνει η Τουρκία απέναντι σε αυτό και απάντησε ότι πρέπει να σταματήσει την αιματοχυσία.

Μίλησε και για την Λωρίδα της Γάζας όπου γίνονται και εκεί, όπως είπε αιματοχυσίες.

«Λέμε στοπ στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο», τόνισε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι λέμε στοπ στην Κριμαία…

Μπροστά από το βήμα στο οποίο απηύθυνε την ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, στέκονταν άντρες οι οποίοι φορούσαν παραδοσιακές στρατιωτικές στολές της Οθωμανικής περιόδου.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, η Κωνσταντινούπολη ήταν η αγαπημένη πόλη του προφήτη Μωάμεθ και και για αυτό κατακτήθηκε και «έπεσε» από τα χέρια των Βυζαντινών.

Η Τουρκία έχει εκδηλώσει την άρνησή της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και ο Ερντογάν δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν: «Δεν είναι τίμιοι ή ειλικρινείς».

«Για όσο καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν ηγείται της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να πούμε “ναι” για την είσοδο χωρών στο ΝΑΤΟ, οι οποίες, υποστηρίζουν την τρομοκρατία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσα από το αεροπλάνο, καθώς επέστρεφε στην Τουρκία από μία επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν προσδοκίες από αυτές τις συνομιλίες, ωστόσο οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα αναφορικά με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τρομοκράτες ακόμη και τώρα περπατούν στους δρόμους της Στοκχόλμης, ενώ η Σουηδία τους προστατεύει «με τη δική της Αστυνομία».

«Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν (επιτρέποντας την ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ που είναι ένας οργανισμός ασφάλειας) ενώ αυτές, υποστηρίζουν και ενισχύουν τέτοιους τρομοκράτες», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αιτήθηκαν επίσημα την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου, μία απόφαση στην οποία ωθήθηκαν από την πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία, ένα μέλος της συμμαχίας εδώ και πολύ καιρό, εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τα αιτήματα της ένταξής τους, ασκώντας κριτική στις δύο χώρες για την ανοχή ή ακόμη και την υποστήριξή τους σε «τρομοκρατικές ομάδες».

Η Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα φιλοξένησε στην Άγκυρα, διαβουλεύσεις με αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχετικά με τις αιτήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Προσθέτοντας ότι ο ίδιος, θα έχει σύντομα ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίας με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις πλευρές να διατηρούν κανάλια διαλόγου και διπλωματίας για την επίτευξη ειρήνευσης στην Ουκρανία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας επιχείρησης ασφάλειας στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι ο καθένας πρέπει να κάνει ότι του αναλογεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Αν η Αμερική δεν κάνει το καθήκον της στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τι θα κάνουμε εμείς;

»Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας.

»Η ανάληψη δράσης κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνει ζητώντας την άδεια άλλων», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ στα νότια και έχει αναλάβει δράση για την εξάλειψη τρομοκρατικών βάσεων, αλλά και για την πρόληψη νέων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την εθνική της ασφάλεια και την ασφάλεια των ντόπιων κατά μήκος των συνόρων της.

Ο Ερντογάν «προκαλεί την τύχη του»

Η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την αντίθεσή της για τη συνεργασία των ΗΠΑ με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κυρίως συνιστώσας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που τις θεωρεί το συριακό σκέλος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στη βόρεια Συρία.

Από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις παράνομες εισβολές κατά μήκος των συνόρων της στη βόρεια Συρία για να προλάβει την οργάνωση ενός «τρομοκρατικού διαδρόμου», όπως ισχυρίζεται.

Πρόκειται για τις επιχειρήσεις, Ασπίδα του Ευφράτη (2016), Κλάδος Ελαίας (2018) και Πηγή Ειρήνης (2019).

Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, ο Ερντογάν είπε ότι οι δύο χώρες θα κάνουν βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών αναμένεται ότι θα έχουν συνομιλίες στο ίδιο πλαίσιο.

Επίθεσή κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Ο Μητσοτάκης δεν είναι ομόλογός μου.

»Δεν πρόκειται να κάνουμε το λάθος που κάναμε στο παρελθόν.

»Η Ελλάδα εγκατέλειψε το ΝΑΤΟ και η τότε τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

»Η Ελλάδα τώρα χρωστάει 400 δισ. ευρώ, η Αμερική έχει πέντε συν τέσσερις, εννέα βάσεις στην Ελλάδα.

»Εναντίον ποιανού είναι αυτές οι βάσεις:

»Λένε εναντίον της Ρωσίας, αυτό είναι ψέμα.

»Δεν είναι ειλικρινείς. Η στάση τους εναντίον της Τουρκίας είναι προφανής.

»Τι έκαναν στο Μητσοτάκη τις προάλλες;

»Άνοιξαν τις θύρες του Κογκρέσου και του επέτρεψαν να μιλήσει.

»Τον χειροκρότησαν και τον επευφημούσαν.

»Το θέμα των F-16 μπήκε στην ατζέντα.

»Ένας Μουσουλμάνος δεν μπορεί να εξαπατηθεί δυο φορές».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Ισραηλινός αξιωματούχος με παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη εξήγησε το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr