Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισραήλ θα στέλνει υγροποιημένο φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω Αιγύπτου – Υπεγράφη μνημόνιο

Το Ισραήλ θα στέλνει υγροποιημένο φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω Αιγύπτου – Υπεγράφη μνημόνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν την Τετάρτη μια τριμερή συμφωνία φυσικού αερίου στο Κάιρο για την αύξηση των πωλήσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου σε χώρες της ΕΕ, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες στις οποίες βασιζόταν εδώ και δεκαετίες.

Το μνημόνιο συνεννόησης υπεγράφη από την Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ, μαζί με τον υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου, Ταρέκ ελ Μόλα, και την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον.

Η συμφωνία, η οποία βρίσκεται στα σκαριά από τον Μάρτιο, θα επιτρέψει στο Ισραήλ να στείλει το αέριο του σε εργοστάσια υγροποίησης στην Αίγυπτο, όπου μπορεί να τεθεί υπό πίεση και να υγροποιηθεί και στη συνέχεια να μεταφερθεί στην Ευρώπη.

«Τι ιδιαίτερη στιγμή», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη μαζί με τους υπουργούς Ενέργειας της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

«Χαιρετίζω θερμά την υπογραφή αυτής της ιστορικής συμφωνίας».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ στην Ιερουσαλήμ το βράδυ της Τρίτης, η Ούρσουλα είπε ότι η συμφωνία ήταν μέρος των προσπαθειών της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας μακριά από τη Ρωσία και να εισάγει υδρογονάνθρακες από «άλλους αξιόπιστους προμηθευτές».

Ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «σημαντικό ορόσημο» για τη συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της ΕΕ.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ είπε ότι η συμφωνία υπογραμμίζει την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ, δύο πρώην εχθρών.

«Αυτό μας δείχνει ότι ανοίγουμε έναν νέο δρόμο συνεργασίας, αλληλεγγύης και βιωσιμότητας».

Το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες είχε υποσχεθεί να επιταχύνει την παραγωγή του φυσικού αερίου καθώς η ζήτηση αυξανόταν και οι τιμές εκτοξεύονταν στα ύψη.

Επιδιώκει, σε συνεργασία με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, να πουλήσει στην Ευρώπη, στο παρελθόν τον μεγαλύτερο πελάτη της ρωσικής ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Το Ισραήλ δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA με τρόφιμα προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr