Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναλυτές για επίσκεψη Πελόζι σε Ταϊβάν: Μήπως πείραξε τον Μπάιντεν ο κορωνοϊός – Economist: «Ασυνάρτητη πολιτική»

Αναλυτές για επίσκεψη Πελόζι σε Ταϊβάν: Μήπως πείραξε τον Μπάιντεν ο κορωνοϊός – Economist: «Ασυνάρτητη πολιτική»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Μήπως τον… πείραξε ο κορωνοϊός; Τον πέρασε και δυο φορές απανωτά», αναρωτιούνται με χιούμορ αναλυτές και διεθνολόγοι για τον Τζο Μπάιντεν και την στρατηγική του στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Αφορμή, φυσικά, γι’ αυτά τα όχι και τόσο αθώα σχόλια στάθηκε η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, που οδήγησε την Κίνα στα όριά της και τις διπλωματικές σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου στο ναδίρ.

Τελικά, ήταν πράγματι μία απολύτως προσωπική απόφαση της Νάνσι Πελόζι η επίσκεψη στην Ταϊβάν ή είχε πάρει το «πράσινο φως» από τον Λευκό Οίκο, κάτι που η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά;

Χαρακτηριστική είναι η άποψη που εξέφρασαν αραβικές διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όχι μόνο γνώρισε, αλλά… έστειλε την Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, σε μία απόπειρα να… δοκιμάσει τα όρια του Πεκίνου.

«Όταν όμως ο Κόκκινος Δράκος έγινε έξαλλος, ο Μπάιντεν έβγαλε την ουρά του απέξω», σχολίασαν.

«Άδειασε την Πελόζι ο Λευκός Οίκος»

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν καν αποχωρήσει από την Ταϊβάν η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, ο Λευκός Οίκος φρόντισε να την… «αδειάσει» με το γάντι.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου την Τρίτη, φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν στηρίζει την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μίλησε για «Μία Κίνα» και τόνισε πως η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος.

«Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, το έχουμε ξαναπεί.

»Υποστηρίζουμε την αυτοάμυνα της Ταϊβάν, τηρώντας τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν.

»Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι.

Την είχε «αδειάσει» και ο Μπλίνκεν

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μία ημέρα πριν την άφιξη Πελόζι στην Ταϊβάν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι μια πιθανή επίσκεψη στην Ταϊβάν από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ήταν «αποκλειστικά δική της απόφαση».

Ωστόσο, είχε καλέσει την Κίνα να μην κλιμακώσει την ένταση σε περίπτωση επίσκεψης.

Economist: Το ταξίδι Πελόζι στην Ταϊβάν τονίζει την ασυνάρτητη στρατηγική των ΗΠΑ

Ένα άρθρο – καταπέλτη δημοσίευσε ο Economist για την εξωτερική πολιτική της Αμερικής και του προέδρου Μπάιντεν, με αφορμή το ταξίδι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μπορεί κάποιος να δει το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν σαν μια τολμηρή δήλωση αρχών.

Η Κίνα έχει αντιμετωπίσει με εκφοβισμό τις χώρες που διατηρούν ακόμη και τους πιο αθώους δεσμούς με το νησί, το οποίο διεκδικεί.

Η Λιθουανία, με πληθυσμό 2,6 εκατομμυρίων, έχει αισθανθεί την οργή της Κίνας, επειδή απλώς επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει ένα γραφείο με το επίσημο όνομά της στην πρωτεύουσα Βίλνιους.

Η κ. Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αμερικής, έχει επίσης απειληθεί.

Η Κίνα έλεγε ότι ο στρατός της «δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», εάν επισκεφθεί η Νάνσι Πελόζι την Ταϊβάν – κάτι που έχει κάθε δικαίωμα να κάνει, και αυτό έκανε ο Νιούτ Γκίνγκριτς, ο προκάτοχός της στην προεδρία της Βουλής, το 1997.

Ίσως το ταξίδι της να εμπνεύσει άλλους να αντισταθούν στον «νταή», γράφει ο Economist.

Μια άλλη άποψη, ωστόσο, όπως επισημαίνει, είναι ότι το ταξίδι είναι ένα σύμπτωμα της ασυνάρτητης προσέγγισης της Αμερικής προς την Κίνα – τον πιο σημαντικό αντίπαλο της χώρας, μακροπρόθεσμα.

Αν είναι έτσι, ένα ταξίδι που έχει σχεδιαστεί για να εκπέμψει ισχύ, κινδυνεύει αντίθετα να δείξει την σύγχυση και την έλλειψη στόχου της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ένα πρόβλημα είναι το χρονοδιάγραμμα της κ. Πελόζι.

Σίγουρα, υπάρχουν στιγμές που η Αμερική πρέπει να ορθώσει ανάστημα στην Κίνα, για να καταστήσει σαφές ότι θα διεκδικήσει τα συμφέροντά της, θα πιέσει για τα δικαιώματά της και θα υπερασπιστεί τις αξίες της.

Αλλά τέτοιες στιγμές είναι συχνά γεμάτες με κινδύνους κλιμάκωσης.

Η Αμερική πρέπει να τις επιλέγει προσεκτικά.

Μπάιντεν – Πελόζι δεν… συντονίζονται

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η προφανής έλλειψη συντονισμού της Νάνσι Πελόζι με τον Τζο Μπάιντεν.

Όταν ρωτήθηκε για τα σχέδιά της, ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε στρατιωτικούς αξιωματούχους, που θεώρησαν ότι το ταξίδι «δεν ήταν καλή ιδέα αυτή τη στιγμή».

Μόλις διέρρευσε, αντιμετώπισε μόνο κακές επιλογές:

– Ή να δώσει την «ευλογία» του στα ταξίδια της κ. Πελόζι και να διακινδυνεύσει μια αντιπαράθεση με την Κίνα.

– Ή να την αποτρέψει από το να πάει, υποχωρώντας στις κινεζικές απειλές (και αφήνοντας τον εαυτό του έκθετο στην κριτική των Ρεπουμπλικανών).

Είναι αλήθεια ότι το Κογκρέσο είναι ξεχωριστός κλάδος από την εκτελεστική εξουσία, αλλά η πολιτική της Ταϊβάν είναι πολύ σημαντική για μάχες εξουσίας.

Στο τέλος, η κ. Πελόζι έκανε τον Μπάιντεν να φαίνεται αναποφάσιστος και με έλλειμμα εξουσίας.

Το χειρότερο, το ταξίδι της κ. Πελόζι κινδυνεύει να αποκαλύψει πόσο αβέβαιη είναι η κυβέρνηση Μπάιντεν για την πολιτική της στην Ταϊβάν.

Εάν, ω μη γένοιτο, η επίσκεψη κλιμακωθεί σε διεθνή κρίση ασφάλειας, το λάθος θα είναι της Κίνας.

Αλλά η κατάσταση θα δοκιμάσει επίσης τον Τζο Μπάιντεν και την ομάδα του, που ήδη ασχολούνται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι προετοιμασμένοι;

Κλιμακώνει την ένταση η Κίνα με υπερπτήσεις, ασκήσεις και κυρώσεις

Το Πεκίνο, πάντως, δεν έχει ούτε χρόνο, ούτε διάθεση να ασχοληθεί με την ποιότητα της στρατηγικής Μπάιντεν.

Έτσι, μέσα σε λίγες ώρες, καταγράφηκαν 27 υπερπτήσεις κινεζικών μαχητικών πάνω από την Ταϊβάν, ενώ η κυβέρνηση του Πεκίνου, λίγες ώρες μετά την άφιξη Πελόζι στην Ταϊπέι, ανακοίνωσε την έναρξη μεγάλης κλίμακας άσκησης στα ανοιχτά της χερσονήσου.

Την ίδια ώρα, συστοιχίες πυραύλων είναι στραμμένες προς το νησί της Ταϊβάν, προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους, με την κυβέρνηση της χώρας να έχει ήδη ανοίξει τα καταφύγια.

«Το Πεκίνο είχε ενημερωθεί από τον Ιούλιο»

Το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Ταϊβάν η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής είχε συζητηθεί πρόσφατα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας και δεν υπάρχουν σχέδια να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ – Κίνας αυτή την εβδομάδα στην Καμπότζη, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε συζητήσει την ενδεχόμενη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, με τον ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, κατά τη διάσκεψη της G20 στο Μπαλί, στη διάρκεια συνάντησής τους, η οποία είχε διαρκέσει περισσότερο από πέντε ώρες.

Ο Μπλίνκεν είχε δηλώσει πως, αν πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο ταξίδι, θα είναι απόφαση αποκλειστικά της Πελόζι, ανεξάρτητη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Το ζήτημα είναι αν το Πεκίνο θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το ταξίδι ως κάποιου είδους δικαιολογία, για να προχωρήσει σε βήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κλιμάκωση ή που θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να παραγάγουν σύγκρουση», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Τόκιο ο εν λόγω υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και προσέθεσε: «Η Κίνα δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να συνεχίσει αυτό που κάνει, δηλαδή να επιδιώκει να αλλάξει το status quo αναφορικά με την Ταϊβάν».

«Και αν την επίσκεψή της ακολουθήσει με κάποιο τρόπο οποιαδήποτε κλιμάκωση ή κρίση, αυτό θα οφείλεται στο Πεκίνο», σημείωσε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κλιματική Αλλαγή: Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει την περιστροφή της Γης και επηρεάζει τη μέτρηση του χρόνου

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr