Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισραήλ δεν θα προδώσει την Κύπρο για χάρη της Τουρκίας: Ενημέρωσε τη Λευκωσία για τη συμφωνία με την Άγκυρα

Το Ισραήλ δεν θα προδώσει την Κύπρο για χάρη της Τουρκίας: Ενημέρωσε τη Λευκωσία για τη συμφωνία με την Άγκυρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με ένα τηλεφώνημα του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ προς τον συνάδελφο του στο κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε την Τετάρτη επισήμως η Λευκωσία για τη συμφωνία Ιερουσαλήμ-Άγκυρας για πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων αναφέρει το κανάλι Alpha Κύπρου.

Η ισραηλινή πλευρά διαβεβαιώνει εν ολίγοις τη Λευκωσία, πως αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να διαταράξει τις εξαιρετικές σχέσεις στρατηγικής σημασίας όπως αυτές διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε πως η Λευκωσία εισπράττει αυτή την εξέλιξη με τη λογική ότι η εξωτερική πολιτική δεν διεξάγεται με τη λογική του μηδενικού αθροίσματος.

Δηλαδή, δεν σημαίνει πως επειδή το Ισραήλ επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, αυτό σημαίνει πως θα χαλάσουν οι σχέσεις του με την Κύπρο.

Ανάλογες διαβεβαιώσεις, σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, είχαν δοθεί και όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών και νυν Πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαήρ Λαπίντ είχε επισκεφθεί την Άγκυρα για να συναντήσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είναι γεγονός ότι η Τουρκία θέλει να βελτιώσει και ξεκίνησε μια εκστρατεία για να βελτιώσει τις σχέσεις της με όλες τις χώρες της περιοχής πλην της Κύπρου και της Ελλάδας και ότι με αυτές τις ενέργειες βελτίωσης έχει βλέψεις και για την περιοχή γενικότερα γιατί υπάρχουν και ειδικά συμφέροντα όσον αφορά τους Κούρδους, το Ιράκ μια σειρά από θέματα που την ενδιαφέρουν όπως το ρόλο που σκοπεύει να παίξει για Παλαιστίνιους και το μεσανατολικό έτσι και για τα κοιτάσματα πετρελαίου φυσικού αερίου κτλ θα ήθελε να έχει λόγο στην περιοχή αυτή είναι η αιτία που προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με όλους», εκτίμησε ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο παράγοντας του Κογκρέσου

Αναλυτές από δεξαμενές σκέψης αναφέρουν πως η προσπάθεια της Τουρκίας για αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ, επισπεύθηκαν όταν η Άγκυρα συνειδητοποίησε τις αρνητικές συνέπειες που είχε η αρνητική στάση του αμερικανο-εβραϊκού λόμπυ των ΗΠΑ έναντι ζητημάτων που απασχόλησαν το Κογκρέσο τα τελευταία χρόνια και σχετίζονταν με την Άγκυρα.

Τέτοια παραδείγματα ήταν το θέμα των S-400 σε συνάρτηση με την επιθυμία της Τουρκίας για απόκτηση των μαχητικών F-35 και προσφάτως των μαχητικών F-16.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραήλ: Έπληξε 40 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο με αεροσκάφη και πυροβολικό

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr