Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι σκότωσαν Κούρδισσες μαθήτριες πρώην αντάρτισσες (YPJ) σε σχολείο του ΟΗΕ

Οι Τούρκοι σκότωσαν Κούρδισσες μαθήτριες πρώην αντάρτισσες (YPJ) σε σχολείο του ΟΗΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) αποκάλυψε το Σάββατο τις λεπτομέρειες μιας τουρκικής επίθεσης με ντρόουν που σκότωσε τέσσερα κορίτσια σε εκπαιδευτικό κέντρο που συνδέεται με τον ΟΗΕ πριν από δύο ημέρες στην πόλη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία.

Στις 18 Αυγούστου, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε ένα κέντρο του ΟΗΕ σε ένα χωριό στο δρόμο μεταξύ της πόλης Χασάκα και της πόλης Τελ Ταμρ στη βορειοανατολική Συρία.

Μια μέρα αργότερα, η AANES είπε ότι η επίθεση διεξήχθη από τουρκικό drone.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν τότε ότι ασθενοφόρα μετέφεραν τους τραυματίες στα νοσοκομεία της Χασάκα.

Το χωριό Σαμόκα, όπου βρίσκεται το κέντρο του ΟΗΕ, βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, καθιστώντας το τον πρώτο στόχο που δέχεται επίθεση από την Τουρκία έξω από την προγραμματισμένη «ζώνη ασφαλείας» 30 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία.

Η τουρκική «ζώνη ασφαλείας» είναι μια περιοχή 30-35 χλμ (19-22 μίλια) βαθιά στο συριακό έδαφος που η Τουρκία άρχισε να δημιουργεί το 2019 για να στεγάσει Σύρους πρόσφυγες σε μια περιοχή κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, καθώς και για να την κρατήσει ελεύθερη από τη Συρία. Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες θεωρεί τρομοκράτες.

Η Σαμόκα απέχει μερικά χιλιόμετρα από τις μεγαλύτερες βάσεις του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς επίσης είναι ένα έδρα για συστήματα ραντάρ και αξιωματικούς των ΗΠΑ.

Τουρκική κλιμάκωση και καταδίκη ΗΠΑ-Συρίας

«Η Τουρκία κλιμάκωσε τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά των περιοχών που ελέγχονται από την AANES μετά τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε ο Πρόεδρος της Τουρκίας με περιφερειακά και διεθνή μέρη», σύμφωνα με την ανακοίνωση της AANES.

Η επίθεση δεν είναι η πρώτη του είδους της, καθώς τα «τουρκικά drones» αιωρούνται ελεύθερα στον εναέριο χώρο της Συρίας, χτυπώντας κατά καιρούς στόχους που η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι αποτελούν «απειλή για την εθνική της ασφάλεια».

Πηγή ασφαλείας είπε στον North Press ότι νωρίτερα στο σημείο της επίθεσης διεξήχθη περιπολία του Διεθνούς Συνασπισμού.

Ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν ανέφερε τον δράστη ή μάλλον απέφυγε να κατονομαστεί.

Ο υποστράτηγος Τζον Μπρέναν, διοικητής της Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve (CJTF-OIR), ανέφερε σε ανακοίνωσή του στις 18 Αυγούστου:

«Ένα ένοπλο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα χτύπησε μια ομάδα έφηβων κοριτσιών που έπαιζαν βόλεϊ που δραστηριοποιούνταν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών στη Χασάκα».

Ο υποστράτηγος καταδίκασε την επίθεση και κάλεσε για «άμεση αποκλιμάκωση από όλα τα μέρη και τερματισμό των δραστηριοτήτων που θέτουν σε κίνδυνο τα σημαντικά κέρδη στο πεδίο της μάχης που έχει κάνει ο συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Την Τετάρτη, ο μόνιμος και ανθρωπιστικός συντονιστής του ΟΗΕ για τη Συρία Ιμράν Ρίζα εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόσφατη έξαρση της στρατιωτικής κλιμάκωσης στη βόρεια Συρία που είχε ως αποτέλεσμα απώλειες αμάχων.

Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο, στη δήλωσή του του Σαββάτου, αποκάλυψε τις ταυτότητες των νεκρών στην επίθεση στο κέντρο που συνδέεται με τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της AANES, οι μαθήτριες «Rania Atta, Zozan Zidane, Dilan Ezzadin και Diana Alo» σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της AANES είπε ότι το εκπαιδευτικό κέντρο δημιουργήθηκε σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που υπογράφηκε μεταξύ του ΟΗΕ και των SDF.

Πριν εισέλθουν στο εκπαιδευτικό κέντρο, τα κορίτσια υπηρετούσαν στις Μονάδες Προστασίας Γυναικών (YPJ) –που συνδέονται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF)– αλλά μετά τη συμφωνία ΟΗΕ-SDF, αποκλείστηκαν από τις YPJ και στάλθηκαν στο κέντρο για την αποκατάστασή τους και την επανένταξη στην κοινωνία, πρόσθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr