Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ουκρανοί πολίτες που συνεργάστηκαν με τους Ρώσους εγκαταλείπουν τα απελευθερωμένα εδάφη

Ουκρανοί πολίτες που συνεργάστηκαν με τους Ρώσους εγκαταλείπουν τα απελευθερωμένα εδάφη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ουκρανοί πολίτες που κατηγορούνται ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές δυνάμεις σε Χάρκοβο και Ντονμπάς φεύγουν από τις πρόσφατα απελευθερωμένες περιοχές και κάνουν ουρές για να περάσουν στη Ρωσία στα σύνορα, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Οι κατακτητές και οι “γκαουλάιτερ” φεύγουν», έγραψε στο Telegram ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, Σέρχι Χαϊντάι.

«Η ουκρανική σημαία, την οποία οι αντάρτες μας ύψωσαν χθες το βράδυ πάνω από το κτίριο της διοίκησης στην Κρεμίννα, παραμένει άθικτη καθώς οι Ρώσοι φαίνεται τώρα να έχουν καταλάβει τα πάντα και έτσι δεν τολμούν να την κατεβάσουν.

»Οι Ρώσοι και οι συνεργάτες τους φεύγουν από την περιοχή του Λουχάνσκ, κατευθυνόμενοι προς τη Ρωσία», έγραψε ο κυβερνήτης σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.

Σημειώνεται ότι το Λουχάνσκ αποτελεί την περιοχή του Ντονμπάς με το Ντόνετσκ στα νότια.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν αντεπιτίθενται στο Χάρκοβο, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο σχεδόν ολόκληρης της επαρχίας.

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει δεκάδες αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες τοποθεσίες σε προφανή αντίποινα για την επιτυχία του Κιέβου.

Τα μαζεύουν όλα και φεύγουν

Φοβούμενοι αντίποινα, οι Ουκρανοί πολίτες που συνεργάστηκαν με τους Ρώσους «πακετάρουν τα λάφυρά τους, μαζεύουν τις οικογένειές τους και φεύγουν», είπε ο Χαϊντάι, ο οποίος υποστήριξε τον ισχυρισμό του δημοσιεύοντας πλάνα από αυτοκίνητα που βρίσκονται σε ουρά στα σημεία ελέγχου στις πόλεις Stanytsia Luhanska και Shchastia.

Ο Serhii Smak, ένας 44χρονος από την πρόσφατα απελευθερωμένη πόλη Balakliia, είπε:

«Υπήρχαν πολλοί συνεργάτες (σ.σ. των Ρώσων) εδώ. Κάποιοι έμειναν. Αλλά η πλειοψηφία έφυγε και πήγε στη Ρωσία».

Μια έμμεση επιβεβαίωση για τη φυγή των συνεργατών ήρθε από Ρώσους προπαγανδιστές, ένας από τους οποίους έγραψε στο Telegram:

«Οι άνθρωποι που μας εμπιστεύτηκαν δραπετεύουν από τα αντίποινα του καθεστώτος του Κιέβου.

»Μας εμπιστεύτηκαν και δεν έχουν πού να πάνε ακόμα.

»Χρειάζονται σκηνές, θέρμανση, πρόσβαση στο Διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους, φαγητό και νερό, βοήθεια και υποστήριξη».

Ο Guardian γράφει ωστόσο ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με έναν άνδρα που διέφυγε ανατολικά με τη σύζυγό του από ρωσικά κατεχόμενα εδάφη, έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές οχημάτων στα συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία.

Ο άνδρας, ο οποίος δεν είναι συνεργάτης του, είπε ότι έφευγε μαζί με εκατοντάδες άλλους επειδή φοβούνταν ότι θα πιαστούν στις μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων.

Αμέτρητες υποθέσεις προδοσίας

Στην πόλη Χάρκοβο, η Αστυνομία επιχειρεί να συλλάβει πολίτες που κατηγορούνται για συνεργασία με τον εχθρό.

Οι ουκρανοί εισαγγελείς δήλωσαν στις αρχές Μαΐου ότι υπήρχαν περισσότερες από 700 υποθέσεις προδοσίας που είχαν ανοιχτεί εναντίον Ουκρανών πολιτών και άλλες 700 υποθέσεις συνεργασίας με τη Ρωσία.

Μόνο στην επαρχία Χάρκοβο, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι είχαν ανοίξει 50 υποθέσεις, μεταξύ των οποίων εναντίον επτά αστυνομικών, πέντε δημάρχων και ενός δικαστή.

Όλοι κατηγορούνται ότι άνοιξαν το δρόμο στη Μόσχα να καταλάβει χωριά και να σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην επαρχία.

Μερικοί άνθρωποι που είχαν καταφύγει στο Χάρκοβο από άλλες πόλεις της επαρχίας είπαν ότι όταν έφτασαν οι Ρώσοι έφεραν λίστες με ντόπιους που ήταν στον ουκρανικό στρατό, συγγενείς στρατιωτών και βετεράνους του πολέμου του 2014.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων στο Χάρκοβο, οι Ρώσοι φέρεται να απήγαγαν αυτούς τους ανθρώπους και τους μετέφεραν σε άγνωστες τοποθεσίες και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν βοήθησε αρκετά την Ουκρανία – Θα το κάνουμε για να κερδίσει τον πόλεμο

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr