Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ουγγαρία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δημοκρατία – Άντε και στα δικά μας

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ουγγαρία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δημοκρατία – Άντε και στα δικά μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέει πως η Ουγγαρία ως «δεν είναι πλέον δημοκρατικό κράτος», σε μια συμβολική κίνηση.

Η Ουγγαρία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δημοκρατία και οι ευρωπαϊκές αξίες απειλούνται συστημικά στη χώρα, δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ένα πρωτοφανές ψήφισμά του, που εγκρίθηκε την Πέμπτη.

Σε αυτό το σημείο, καταλήγει η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, η Ουγγαρία έχει μετατραπεί σε μια «κοινοβουλευτική απολυταρχία».

Η πρόταση — η οποία εγκρίθηκε με 433 ψήφους υπέρ, 123 κατά και 28 αποχές — αντιπροσωπεύει μια ακόμη συμβολική επίπληξη από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προς την Ουγγαρία, λόγω χρόνιων ανησυχιών για το κράτος δικαίου.

Αλλά η κίνηση του Κοινοβουλίου είναι απίθανο να οδηγήσει σε κάποια συγκεκριμένη τιμωρία.

Στην έκθεσή τους, τα μέλη του κοινοβουλίου απαρίθμησαν μια σειρά από ανησυχίες — από τη λειτουργία του εκλογικού συστήματος της χώρας έως τη δικαστική της ανεξαρτησία.

Εκφράζουν επίσης φόβους για την ακαδημαϊκή και θρησκευτική ελευθερία, καθώς και για τα δικαιώματα των ευάλωτων πληθυσμών.

«Λυπούμαστε βαθύτατα που η έλλειψη αποφασιστικής δράσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέβαλε στην κατάρρευση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία, καθιστώντας τη χώρα ένα υβριδικό καθεστώς κοινοβουλευτικής απολυταρχίας», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γκουεντόλιν Ντέλμπο.

Το Κοινοβούλιο δεν είναι το μόνο θεσμικό όργανο της ΕΕ που βρίσκεται σε αντίθεση με τη Βουδαπέστη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εμπλακεί σε μια μακρά μάχη με τη χώρα για το κράτος δικαίου, πιέζοντας την Ουγγαρία για την εικαζόμενη κατάχρηση δημόσιων πόρων για τον εμπλουτισμό προσώπων κοντά στο κυβερνών κόμμα Fidesz.

Την Κυριακή, η Κομισιόν αναμένεται να συστήσει σημαντική περικοπή στα κονδύλια της Ουγγαρίας στην ΕΕ — δίνοντας παράλληλα στη χώρα αρκετούς μήνες για να βρει συμβιβασμό.

Το Κοινοβούλιο ήταν επίσης επί μακρόν επικριτικό για την κατάσταση της δημοκρατίας της Ουγγαρίας.

Ήδη από το 2013, πέρασε τη λεγόμενη Έκθεση Tavares -που ονομάστηκε από τον Πορτογάλο ευρωβουλευτή Ρουί Ταβάρες– η οποία προειδοποιούσε για κινδύνους για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, το εκλογικό σύστημα, τη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα.

Το 2018, οι ευρωβουλευτές έκαναν το ιστορικό βήμα ενεργοποίησης της λεγόμενης διαδικασίας του άρθρου 7 της ΕΕ κατά της Ουγγαρίας – μια διαδικασία που χρησιμοποιείται όταν ένα κράτος μέλος θεωρείται ότι κινδυνεύει να παραβιάσει τις βασικές αξίες του μπλοκ. Αυτή η διαδικασία έκτοτε έχει σταματήσει στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο συγκεντρώνει αξιωματούχους από τα κράτη μέλη.

Η έκθεση της Πέμπτης ωθεί το Συμβούλιο να αναλάβει δράση κατά της Ουγγαρίας.

Το κείμενο περιλαμβάνει το σχέδιο μιας πιθανής πρότασης του Συμβουλίου που αναφέρει ότι «υπάρχει σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης από την Ουγγαρία των αξιών στις οποίες βασίζεται η Ένωση».

Πηγή: Politico

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πέρασε» από την Ολομέλεια το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr