Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βρετανία: Η χαζή Λιζ Τρας τα έκανε μπάχαλο και τώρα σκέφτονται να τη ρίξουν

Βρετανία: Η χαζή Λιζ Τρας τα έκανε μπάχαλο και τώρα σκέφτονται να τη ρίξουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τίποτε δεν πάει καλά για την Λιζ Τρας, τις πρώτες ημέρες της πρωθυπουργίας της στη Μεγάλη Βρετανία.

Τα οικονομικά μέτρα και οι τεράστιες φοροαπαλλαγές που ανακοίνωσε ο καγκελάριος (υπουργός Οικονομικών) στον μίνι προϋπολογισμό της νέας κυβέρνησης καταβύθισαν τη λίρα στο χειρότερο σημείων όλων των εποχών, έναντι του δολαρίου.

Αυτό προκαλεί πανικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τις πρώτες συζητήσεις για αντικατάστασή της νέας πρωθυπουργού σε χρόνο ρεκόρ.

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Εργατικοί παγιώνουν ένα χαοτικό προβάδισμα.

Η λίρα παρέμεινε σταθερή καθώς οι ασιατικές αγορές άνοιξαν μετά τη χθεσινή καταβύθιση -καθώς οι οπαδοί των Τόρις κατηγορούν τον μίνι προϋπολογισμό της Λιζ Τρας μετά από δημοσκόπηση σοκ που διαπίστωσε ότι το Εργατικό Κόμμα υπερισχύει έναντι των Συντηρητικών.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια εντός των επόμενων δύο ημερών, αφού δεν κατάφερε να ηρεμήσει τις πανικόβλητες αγορές καθώς η λίρα κατέρρευσε χθες – εντεινόμενοι φόβοι ότι το βασικό επιτόκιο θα μπορούσε να φτάσει το 6% το επόμενο έτος.

Ωστόσο, οι μετοχές του Τόκιο άνοιξαν ανοδικά σήμερα το πρωί καθώς οι επενδυτές διαπραγματεύονται μετά τις απότομες πτώσεις της προηγούμενης συνεδρίασης που οδήγησαν σε φόβους για οικονομική επιβράδυνση – και στις 3 το πρωί, η λίρα ήταν λίγο πάνω από 1,07 δολάρια.

Οι βουλευτές των Τόρις λέγεται ότι είναι εξαγριωμένοι με την κυρία Τρας και τον καγκελάριο Κουάσι Κουαρτένγκ μετά την πτώση της λίρας, με ορισμένους να συζητούν για νέα ηγεσία, ενώ άλλοι φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε πρόωρες γενικές εκλογές.

Οι backbenchers, πολλοί από τους οποίους υποστήριξαν τον Ρίσι Σουνάκ, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η νέα ηγεσία τους έχει ήδη κοστίσει τις επόμενες εκλογές, αναφέρει η The Guardian.

Εν τω μεταξύ, οι Εργατικοί σημείωσαν μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι των Τόρις –το μεγαλύτερο σε περισσότερες από δύο δεκαετίες– μετά την ανακοίνωση του κ. Κουαρτένγκ.

Μια δημοσκόπηση του YouGov για τους Times σήμερα έθεσε το κόμμα του Κιρ Στάρμερ 17 μονάδες διαφορά από τους Συντηρητικούς.

Μόνο το 9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι οικονομικές πολιτικές του κ. Κουαρτένγκ θα τους αφήσουν καλύτερα, ενώ η κίνηση για άρση του ανώτατου ορίου στα μπόνους των τραπεζιτών απορρίφθηκε επίσης από το 71%.

Πάντως, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι εξέδωσε χθες μια δήλωση επιμένοντας ότι η Threadneedle Street «δεν θα διστάσει να δράσει», αν και δεν έδωσε το έναυσμα για την αύξηση που είχαν προβλέψει οι αγορές μετά τον φορολογικό προϋπολογισμό του Κουάσι Κουαρτένγκ.

Ωστόσο, ο Viraj Patel, της Vanda Research, είπε ότι οι αγορές θα έχουν απογοητευτεί από τη δήλωση, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι θα διαρκέσει μόνο μία ή δύο ημέρες πριν αναγκαστεί η Τράπεζα της Αγγλίας να αναλάβει δράση.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν φόβοι ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να φτάσουν το 6% – προκαλώντας αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων σε παρόμοιο επίπεδο.

Ο Samuel Tombs, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, προειδοποίησε ότι οι μηνιαίες αποπληρωμές του μέσου βρετανικού νοικοκυριού θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από 893 £ σε 1.490 £ – αύξηση 597 £.

Είπε: «Εάν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξηθούν στο 6% – όπως υποδηλώνεται από τις τρέχουσες προσδοκίες των αγορών για το τραπεζικό επιτόκιο – το μέσο νοικοκυριό που αναχρηματοδοτεί ένα στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου 2 ετών το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα δει τις μηνιαίες αποπληρωμές να εκτιναχθούν στις 1.490 £, από 863 £.

»Πολλοί απλά δεν θα μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.

»Έτσι, η επιλογή που αντιμετωπίζει η MPC είναι είτε να υπερασπιστεί τη στερλίνα και να ρισκάρει μια τραπεζική κρίση, είτε να την αφήσει να πέσει περαιτέρω και να αποδεχθεί ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο όσο μπορεί να δει το μάτι.

»Δεν υπάρχουν καλές επιλογές, αλλά η τελευταία θα ήταν λιγότερο επιζήμια».

Σε μια ασταθή ημέρα διαπραγμάτευσης, η στερλίνα έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τις πρώτες πρωινές ώρες χθες.

Η λίρα υποχώρησε επίσης έναντι άλλων νομισμάτων πριν αναρριχηθεί και ανακτήσει τις περισσότερες απώλειές της.

Η αναταραχή οδήγησε την Τράπεζα της Αγγλίας να εκδώσει μια δήλωση λέγοντας ότι «δεν θα δίσταζε» να αυξήσει τα επιτόκια εάν χρειαστεί για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Η πτώση της λίρας ενίσχυσε τους φόβους για μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων και οδήγησε πολλές τράπεζες να προχωρήσουν σε συμφωνίες για στεγαστικά δάνεια.

Εργατικοί και οικονομολόγοι που επικρίνουν τα σχέδια της κυβέρνησης προσπάθησαν να κατηγορήσουν τον μίνι προϋπολογισμό του Καγκελαρίου Kwasi Kwarteng την Παρασκευή για την πυροδότηση της αναταραχής, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές είχαν τρομάξει με τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές.

Οι βουλευτές των Τόρις έδειξαν επίσης το δάχτυλο στους κερδοσκόπους που στοιχηματίζουν εναντίον της Βρετανίας μειώνοντας τη λίρα – ο τζόγος θα πέσει σε αξία και θα τους δώσει τεράστια κέρδη.

Κάλεσαν τους νευριασμένους συναδέλφους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να διατηρήσουν την πίστη στη στρατηγική της Λιζ Τρας να τονώσει την ανάπτυξη μειώνοντας τους φόρους για την τόνωση της οικονομίας.

Μεταξύ των short sellers που κέρδισαν χρήματα χθες ήταν ο Edouard de Langlade, ένας επικεφαλής των hedge funds με έδρα την Ελβετία.

Η BlueBay Asset Management με έδρα το Λονδίνο, η οποία ελέγχει περιουσιακά στοιχεία ύψους 105 δισεκατομμυρίων λιρών, έχει επίσης ποντάρει έναντι της λίρας.

Η πτώση της στερλίνας στα 1,0386 δολάρια την έθεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που κυκλοφόρησε το δολάριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον 18ο αιώνα.

Αυτό προκάλεσε εικασίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να χρειαστεί να παρέμβει.

Η λίρα αργότερα σημείωσε ράλι πριν υποχωρήσει πίσω στα 1,07 δολάρια περίπου, καθώς οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων έκτακτης ανάγκης ξεθώριασαν, αλλά παρέμεινε πάνω από τα χαμηλά της μίας νύχτας.

Τα ομόλογα της στερλίνας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν γίνει στόχος των επενδυτών που στοιχηματίζουν ότι θα κατρακυλήσουν.

Οι τεράστιες φορολογικές περικοπές της περασμένης Παρασκευής στον μίνι-Προϋπολογισμό οδήγησαν σε αυτά τα στοιχήματα να επιταχύνονται καθώς η λίρα έπεσε σε νέο χαμηλό 37 ετών λίγο πάνω από το 1,08 $.

Το περαιτέρω sell-off το Σαββατοκύριακο ώθησε ορισμένους να ζητήσουν από την Τράπεζα της Αγγλίας να επιβάλει έκτακτη αύξηση των επιτοκίων για να προσπαθήσει να σταματήσει την αναταραχή, αν και άλλοι είπαν ότι αυτό θα πυροδοτούσε τον πανικό.

Στο τέλος, τα στελέχη της Τράπεζας εξέδωσαν απλώς μια δήλωση με σκοπό να καθησυχάσουν τις αγορές το απόγευμα, η οποία συντονίστηκε με δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Αμερικανοί και Βρετανοί κατέρριψαν περισσότερα από 100 ιρανικά ντρόουν

Το Ιράν έτοιμο να χτυπήσει το Ισραήλ – Κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Παραδικαστικό κύκλωμα: Εκδόθηκε στην Ελλάδα η Αντωνία Ηλία – Φυγοδικούσε 19 χρόνια

Βρετανία-Δημοσκόπηση: Βαριά ήττα για τους Συντηρητικούς – Άνετη πλειοψηφία για τους Εργατικούς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr