Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θρίλερ με τους Nord Stream: Σαμποτάζ «βλέπουν» ΕΕ και ΗΠΑ

Θρίλερ με τους Nord Stream: Σαμποτάζ «βλέπουν» ΕΕ και ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ με τους αγωγούς στη Βαλτική. Τρεις υποθαλλάσσιες γραμμές των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream υπέστησαν ζημιές μέσα σε μια ημέρα, ενώ εκφράζεται ανοιχτά πια η άποψη ότι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν οφείλονται σε σαμποτάζ.

Σε δολιοφθορά απέδωσε τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει η «ισχυρότερη δυνατή απάντηση» σε περίπτωση επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης.

Σίγουρα δεν αποτελούν σύμπτωση, οι τρεις διαρροές που έγιναν σε δύο διαφορετικούς αγωγούς σε διάστημα λίγων ωρών, εκτιμούν αναλυτές, ενώ οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποτυπώνουν τη σοβαρότητα των ζημιών.

Την ίδια ώρα, έχει ήδη επηρεαστεί η ναυσιπλοΐα και υπάρχει μεγάλη ανησυχία και για περιβαλλοντική ρύπανση.

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα».

Παράλληλα, η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Τρίτη ότι είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους στην ενεργειακή ασφάλεια μετά τον εντοπισμό διαρροών στους αγωγούς Nord Stream και δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν αναφορές ότι οι διαρροές ήταν «το αποτέλεσμα επίθεσης ή κάποιου είδους δολιοφθορά».

«Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό δεν είναι σαφώς προς το συμφέρον κανενός.

»Οι διαρροές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης», είπε ο Μπλίνκεν και πρόσθεσε:

«Αυτό που είναι κρίσιμο είναι ότι εργαζόμαστε καθημερινά, τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μακροπρόθεσμη βάση, για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη και, ως εκ τούτου, σε όλο τον κόσμο».

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ανάρτησε στο Twitter ότι είχε μιλήσει με τον «ομόλογό του Ζαν-Τσαρλς Έλλερμαν-Κινγκόμπε της Δανίας για την προφανή δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream».

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για διερεύνηση και θα συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προκάλεσε τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, λέγοντας ότι οι υποτιθέμενες ενέργειες δεν αποτελούν «τίποτα περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε πάντως την Τρίτη ότι η Ρωσία είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για το περιστατικό και είπε ότι η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ερωτηθείς εάν η διαρροή θα μπορούσε να προκλήθηκε από δολιοφθορά, ο Πεσκόφ είπε ότι «κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί σε αυτή τη φάση».

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποίησε εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το Βερολίνο υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση».

Ένας Σουηδός σεισμολόγος δήλωσε την Τρίτη ότι είναι βέβαιος ότι η σεισμική δραστηριότητα που εντοπίστηκε στο σημείο των διαρροών του αγωγού Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα προκλήθηκε από εκρήξεις και όχι από σεισμούς ή κατολισθήσεις.

Ο Bjorn Lund, σεισμολόγος στο Σουηδικό Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, είπε ότι τα σεισμικά δεδομένα που συγκέντρωσε ο ίδιος και οι σκανδιναβοί συνάδελφοί του έδειξαν ότι οι εκρήξεις έγιναν στο νερό και όχι κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

Ο Σωτήρης Δελής, επίτιμο μέλος της Σουηδικής Βουλής, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» τόνισε ότι τα σουηδικά ΜΜΕ είναι προς το παρόν προσεκτικά στις εκτιμήσεις τους.

«Χθες το βράδυ είχαμε επίσης μια πληροφόρηση από την επιχειρησιακή πρωθυπουργό.

»Είπε λοιπόν ότι συμφωνεί με τη συνάδελφό της της Δανίας, ότι πίσω από αυτή τη δολιοφθορά κρύβονται τεράστιες δυνάμεις και δεν είναι απλά τυχαίο ότι έχει συμβεί».

«Η δολιοφθορά είναι μια πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα είναι εικασίες.

»Πίσω από την υπόθεση πρέπει να είναι μια τεράστια δύναμη με αρκετά καλή οικονομία, γιατί το καλώδιο βρίσκεται σε περίπου 70 – 80 μέτρα.

»Όποιοι δεν είναι επαγγελματίες δεν μπορούν να πάνε εκεί, διότι επίσης το καλώδιο είναι καλυμμένο και προστατευόμενο.

»Άρα λοιπόν το συμπέρασμα είναι ότι αυτό το πράγμα έγινε για κάποιο σκοπό» εκτίμησε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφτεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr