Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λίβανος και Ισραήλ κατέληξαν σε οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ

Λίβανος και Ισραήλ κατέληξαν σε οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Λίβανος και το Ισραήλ έλαβαν ένα τελικό προσχέδιο συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ που ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις τους και θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα σε μια «ιστορική συμφωνία», δήλωσαν την Τρίτη διαπραγματευτές από τις δύο χώρες.

«Εάν όλα πάνε καλά, οι προσπάθειες του Άμος Χόχσταϊν θα μπορούσαν να οδηγήσουν άμεσα σε μια ιστορική συμφωνία», είπε στο Reuters ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Λιβάνου Ηλίας Μπου Σαάμπ λίγα λεπτά μετά την παραλαβή του προσχέδιο από τον Χοχστάιν, του Αμερικανού αξιωματούχου που επιδόθηκε σε μήνες διπλωματίας για να προσπαθήσει να τερματίσει τη διαμάχη.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Εϊάλ Χουλάτα, ο οποίος ηγήθηκε της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας, επανέλαβε τα σχόλια του Σαάμπ:

«Όλες οι απαιτήσεις μας ικανοποιήθηκαν, οι αλλαγές που ζητήσαμε διορθώθηκαν.

»Προστατέψαμε τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ και βρισκόμαστε καθ’ οδόν προς μια ιστορική συμφωνία», ανέφερε σε δήλωσή του.

Η συμφωνία θα αμβλύνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια και την οικονομία και στις δύο χώρες, των οποίων η κοινή ιστορία είναι γεμάτη συγκρούσεις.

Η συμφωνία θα επιλύσει μια εδαφική διαμάχη στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου σε μια περιοχή όπου ο Λίβανος σκοπεύει να εξερευνήσει φυσικό αέριο και κοντά σε ύδατα όπου το Ισραήλ έχει ήδη βρει εμπορικά βιώσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων.

Η Χεζμπολάχ, ένα λιβανέζικο πολιτικό κόμμα και πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει βία κατά του Ισραήλ εάν το Ισραήλ αναζητήσει φυσικό αέριο κοντά στην αμφισβητούμενη περιοχή προτού επιτραπεί στον Λίβανο ορίσει τη δική του θαλάσσια ζώνη.

«Λάβαμε πριν από λίγα λεπτά το τελικό προσχέδιο…

»Ο Λίβανος θεώρησε ότι το προσχέδιο λαμβάνει υπόψη όλες τις απαιτήσεις του Λιβάνου και πιστεύουμε ότι η άλλη πλευρά πρέπει να αισθάνεται το ίδιο», είπε ο Μπου Σάαμπ.

Το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα απέρριψε τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία από τον Λίβανο, οι οποίες για λίγο φάνηκε να θέτουν σε κίνδυνο τις μακροχρόνιες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.

Αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες ήταν σε στενή επαφή μέσω του μεσολαβητή των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να επιλυθούν οι εκκρεμείς διαφορές.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου είπε ότι μια συμφωνία δεν θα σήμαινε μια «συνεργασία» με το Ισραήλ, μια χώρα που ο Λίβανος δεν αναγνωρίζει και θεωρεί επίσημα εχθρό.

«Αποφεύγουμε έναν σίγουρο πόλεμο στην περιοχή», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.

Η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Καρίν Ελχαράρ είπε στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο ότι η ημερομηνία υπογραφής δεν έχει οριστεί ακόμη.

Το Ισραήλ διεξάγει εκλογές την 1η Νοεμβρίου και δεν είναι ακόμη σαφές εάν η συμφωνία απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr