Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με υστερίες και νεύρα οι Τούρκοι διαψεύδουν ότι «πνίγουν» με χημικά όπλα τους Κούρδους (PKK)

Με υστερίες και νεύρα οι Τούρκοι διαψεύδουν ότι «πνίγουν» με χημικά όπλα τους Κούρδους (PKK)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυβέρνηση της Τουρκίας απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι πραγματοποίησε χημική επίθεση στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Την Τρίτη (18 Οκτωβρίου), το Πρακτορείο Ειδήσεων Fırat (ANF) δημοσίευσε ένα βίντεο με δύο μέλη του PKK που φέρονται να έχουν εκτεθεί σε χημικά όπλα.

Το βίντεο δείχνει έναν άνδρα να έχει επιληπτικές κρίσεις και μια γυναίκα να δείχνει παραληρηματική συμπεριφορά, η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα προκλήθηκε από τοξικά αέρια.

Και οι δύο άνθρωποι τελικά πέθαναν λόγω της έκθεσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Επικαλούμενο ανακοίνωση του PKK, το δημοσίευμα του ANF ανέφερε ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε χημικά όπλα τουλάχιστον 2.476 φορές τους τελευταίους έξι μήνες κατά τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο Κουρδιστάν.

Η Τουρκία έχει εντείνει τις διασυνοριακές της επιχειρήσεις με στόχο το PKK από το 2019.

Η τελευταία επιχείρηση, που ονομάζεται «Operation Claw-Lock», βρίσκεται σε εξέλιξη στις ορεινές περιοχές Metina, Zap και Avasin-Basyan από τα μέσα Απριλίου.

Το PKK, το οποίο διεξάγει ένοπλη εξέγερση κατά της Τουρκίας από το 1984, κατηγορεί την Άγκυρα εδώ και καιρό ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα.

Ζητάει έρευνα

Το φιλοκουρδικό σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) στην Τουρκία εξέδωσε την Τρίτη γραπτή ανακοίνωση, ζητώντας από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) και τα Ηνωμένα Έθνη να διερευνήσουν τις καταγγελίες.

«Υπάρχουν σοβαρές αναφορές και ισχυρισμοί ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί χημικούς παράγοντες στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στα εδάφη της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν στο Ιράκ από το 2021, κάτι που, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συνιστά έγκλημα πολέμου», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, ο OPCW ανέφερε στο Twitter ότι μια τέτοια έρευνα μπορεί να ξεκινήσει μόνο από ένα κράτος μέλος του.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο φυλακισμένος πρώην συμπρόεδρος του HDP, είπε επίσης ότι οι ισχυρισμοί πρέπει να διερευνηθούν.

«Το κοινοβούλιο της Τουρκίας και η αντιπολίτευση δεν μπορούν να σιωπήσουν μπροστά σε αυτές τις εικόνες.

»Η σιωπή σημαίνει έγκριση ενός εγκλήματος», έγραψε χθες στο Twitter.

Η Meral Danış-Beştaş, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του HDP, υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση στον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ζητώντας του να διευκρινίσει τις καταγγελίες.

Ο Σεζίν Τανρίκουλου, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν μεταξύ εκείνων που ζήτησαν έρευνα για τους ισχυρισμούς.

Σχόλιο από την επικεφαλής του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου

Σχολιάζοντας το επίμαχο βίντεο για το Medya Haber TV, η Şebnem Korur-Fincancı, επικεφαλής του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (TTB), δήλωσε:

«Προφανώς, έχουν χρησιμοποιηθεί τοξικά αέρια που [επηρεάζουν] άμεσα το νευρικό σύστημα».

«Αν και αυτά τα αέρια είναι απαγορευμένα, δυστυχώς βλέπουμε ότι χρησιμοποιούνται σε [πολεμική] σύγκρουση», παρατήρησε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα στην περιοχή.

Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για την Korur-Fincancı για «προπαγάνδα για τρομοκρατική οργάνωση» και «δημόσια υποβάθμιση του τουρκικού έθνους, του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας και των θεσμών του».

Απάντηση κυβερνητικών στελεχών

Κυβερνητικά στελέχη και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, έγραψε:

«Το ψέμα των χημικών όπλων είναι η μάταιη προσπάθεια όσων προσπαθούν να δικαιολογήσουν και να αισθητικοποιήσουν την τρομοκρατία».

Ο εκπρόσωπος του Κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς στο Twitter, γράφοντας:

«Εκείνοι που κατηγορούν τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για χρήση χημικών όπλων είναι μέρος ενός άθλιου δικτύου συκοφαντίας.

»Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να δείξουν τους φόνους της τρομοκρατικής οργάνωσης αθώους.

»Αυτοί που επαινούν τις δολοφονίες του PKK επιτίθενται στις TSK [Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις] στο όνομα βρώμικων ομάδων».

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέρριψε τους ισχυρισμούς με γραπτή ανακοίνωσή του:

«Οι ισχυρισμοί ότι χρησιμοποιούνται “χημικά όπλα” από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες φέρονται περιοδικά στην ημερήσια διάταξη από κύκλους που θέλουν να αμαυρώσουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας… και να ρίξουν σκιά στην επιτυχία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι εντελώς αβάσιμες και μη ρεαλιστικές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν χρησιμοποιούν πυρομαχικά «απαγορευμένα από το διεθνές δίκαιο και συμφωνίες» και δεν έχουν τέτοια πυρομαχικά στο απόθεμά τους, σύμφωνα με το υπουργείο.

«[Ο τουρκικός στρατός] στοχεύει μόνο τρομοκράτες και δείχνει τη μέγιστη προσοχή και ευαισθησία για να διασφαλίσει ότι δεν βλάπτονται οι πολίτες, τα ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά αγαθά και το περιβάλλον.

«Όλες αυτές οι προσπάθειες παραπληροφόρησης είναι οι μάταιοι αγώνες της τρομοκρατικής οργάνωσης και των συμμάχων της, που έχουν φτάσει στο σημείο της κατάρρευσης ως αποτέλεσμα του αποφασιστικού αγώνα των ηρωικών Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μας και αναζητούν διέξοδο με ψεύτικα και ανήθικα μέσα να βγουν από τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr