Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα επιδιώκει τον σταδιακό εξισλαμισμό των ευρωπαϊκών κοινωνιών

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα επιδιώκει τον σταδιακό εξισλαμισμό των ευρωπαϊκών κοινωνιών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το 9ο Elcano Forum για την παγκόσμια τρομοκρατία συζήτησε τον κίνδυνο του ριζοσπαστισμού και την άνοδο της ακροδεξιάς, ανησυχητικά φαινόμενα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Ο Αμπέλ Βετσίνο, Νομικός Ακόλουθος, Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ισπανία, τόνισε την ανησυχητική αύξηση του βίαιου εξτρεμισμού για φυλετικούς και εθνοτικούς λόγους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, επιμένοντας στην ενίσχυση της κοινής συνεργασίας μπροστά σε αυτή τη νέα παγκόσμια απειλή, την οποία χαρακτήρισε «εγχώρια τρομοκρατία».

Τόνισε επίσης τη σημαντική δουλειά που γίνεται για την αποτροπή της διάδοσης μηνυμάτων τρομοκρατικών ομάδων μέσω διαδικτύου.

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν στο 9ο Elcano Forum για την Παγκόσμια Τρομοκρατία, το οποίο φέτος ασχολήθηκε με τον «εξτρεμισμό που σχετίζεται με την τρομοκρατία στη Δύση: αναδυόμενες και επίμονες προκλήσεις».

Οι ειδικοί στο θέμα ανέλυσαν τις προκλήσεις που τίθενται από επαναλαμβανόμενα φαινόμενα όπως ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός και άλλα νέα φαινόμενα που ενισχύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, όπως η άνοδος της ακροδεξιάς.

Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι, ο Lorenzo Vidino, διευθυντής του Προγράμματος για τον Εξτρεμισμό στο Πανεπιστήμιο George Washington, προειδοποίησε ότι ο στόχος του φόρουμ είναι να συμβάλει σε μια εκκρεμή συζήτηση στην ισπανική κοινωνία σχετικά με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, της οποίας οι στόχοι στην Ευρώπη είναι:

Να έχει ηγετικό ρόλο στις ευρωπαϊκές κοινότητες, να καταστεί προνομιακός συνομιλητής των διοικήσεων ή επίσημων εκπροσώπων μιας ομοιογενούς κοινότητας, να προσεγγίζει τη νομοθετική εξουσία και να πολώνει την κοινωνία με ψεύτικο πρόσωπο.

Ο Βιντίνο προειδοποίησε επίσης για την επικείμενη ύπαρξη του κινδύνου και του εδάφους αναπαραγωγής ενός ισλαμισμού που λειτουργεί εντός του νόμου, «τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου: η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η παρουσία της στην Ισπανία, σε συνδυασμό με πολιτικά λόμπι και τα παράγωγα τζιχαντιστές».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα επιδιώκει τον σταδιακό εξισλαμισμό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, προστατεύοντας την ισλαμική ταυτότητα και την κοινωνική αγκίστρωση μέσω μιας ορθόδοξης ερμηνείας του Ισλάμ.

Σύμφωνα με τα δικά του λόγια σε μια μελέτη με τον Sergio Altuna, συνεργάτη ερευνητή στο Elcano Royal Institute, η Γρανάδα, η Μαδρίτη, η Βαλένθια και η Καταλονία είναι τα κύρια κέντρα δραστηριότητας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Ευρώπη.

Η παρουσία δικτύων που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν περιορίζεται σε αυτές τις πόλεις.

Συνεργαζόμενοι ακτιβιστές δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές με διαφορετικούς βαθμούς έντασης.

Το Ισλαμικό Κέντρο στην Ισπανία αντιλήφθηκε γρήγορα τη στρατηγική σημασία. Σε αυτό εγκαταστάθηκε ο Nizar Ahmad al-Sabbagh, ο πρώτος ηγέτης της Αδελφότητας και ιδρυτής του κέντρου, για να υπηρετήσει ως ηγέτης και χατίμπ («ψάλτης» της προσευχής της Παρασκευής).

Εν κατακλείδι, ο Βιντίνο έθεσε ένα ερώτημα:

«Είναι η Αδελφότητα απειλή ή τρομοκρατική ομάδα;».

Όπως ανέφερε, υπάρχει ένα αφήγημα ότι το Ισλάμ δέχεται επίθεση, σε συνδυασμό με τη δικαιολόγηση της βίας. Επιχειρήματα που επηρεάζουν το μυαλό των 18χρονων μέσω του διαδικτύου.

Στη συζήτηση του δεύτερου στρογγυλού τραπεζιού, ο Manuel Rodríguez García-Risco, επικεφαλής επίτροπος της Κεντρικής Μονάδας Εξωτερικών Πληροφοριών της Εθνικής Αστυνομίας, θέλησε να διευκρινίσει ότι οι δυνάμεις και το σώμα κρατικής ασφάλειας διώκουν εγκλήματα και όχι ιδεολογικά ρεύματα, όσο ριζοσπαστικά κι αν είναι.

Συμπεριφορά που συνδέεται με τον ριζοσπαστισμό μερικές φορές δεν διώκεται ως τρομοκρατικό αδίκημα.

Η τζιχαντιστική απειλή στις γειτονικές χώρες εμπνέει, μέσω του διαδικτύου, τη στρατολόγηση νέων.

Πρόσφατα, εντοπίστηκαν τοπικά παρακλάδια της Αλ Κάιντα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο επικεφαλής συνταγματάρχης της Ειδικής Κεντρικής Μονάδας 2 του Αρχηγείου Ενημέρωσης της Guardia Civil, Francisco José Vázquez, τόνισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ακριβώς λόγω της ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές, μαζί με την εμφάνιση «μοναχόλυκων», φαινόμενο που δεν εκδηλώνεται μέσα σε οργανώσεις.

Ο «μοναχόλυκος» είναι άτομο που δεν εγκαταλείπει τον φυσικό του χώρο, είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, μέσω αυτού μελετά και απορροφά κείμενα όπως ο όρκος πίστης, φτιάχνει τα δικά του εκρηκτικά κ.λπ., έχει προβλήματα συμπεριφοράς. «Είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ».

Η ακροδεξιά

Στο τρίτο πάνελ, η Cynthia Miller-Idriss, Καθηγήτρια στη Σχολή Δημοσίων Υπηρεσιών του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, υποστήριξε ότι η ακροδεξιά είναι μια πολύ περίπλοκη έννοια που πρέπει να οριστεί, επειδή περιλαμβάνει νεοναζί, αντισημίτες, αντι-ομοφυλόφιλους, υπέρμαχους της λευκής φυλής, αντικυβερνητικούς και συνωμοσιολόγους, χωρίς ξεκάθαρο αρχηγό.

Οι στρατηγικές που επινοήθηκαν νωρίτερα, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής βίας δεν ταιριάζουν με το αναδυόμενο ακροδεξιό φαινόμενο.

Η στοχευμένη από την πλευρά των ακροδεξιών υποβάθμιση της δημοκρατίας, η πολιτική βία και η λευκή υπεροχή, ενσωματωμένες σε μια υποκουλτούρα (η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι λευκοί είναι ανώτεροι από άλλες εθνότητες) των παγκόσμιων διαδικτυακών δικτύων.

Η μετανάστευση ταυτίζεται με την εγκληματικότητα.

Όλα αυτά οδηγούν τον εξτρεμισμό, που συνδέεται με όπλα.

Έτσι, το ανθρώπινο δυναμικό του εξτρεμισμού αυξάνεται σε ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει παραστρατιωτική εκπαίδευση νέων, συνωμοσιολογίες βασισμένες στη θεωρία ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός πρόκειται να καταστραφεί από τον μετανάστη, μαζί με την άρνηση της COVID.

Το Elcano Royal Institute Forum έχει την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ισπανία, του υπουργού Ασφάλειας του υπουργείου Εσωτερικών και του Προγράμματος για τον Εξτρεμισμό του Πανεπιστημίου George Washington.

Πηγή: Atalyar

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Καταψηφίζει την πρόταση μομφής ο πρώην «Σπαρτιάτης», ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr