Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν βομβάρδισε Κούρδους του Ιράν στο ιρακινό Κουρδιστάν

Το Ιράν βομβάρδισε Κούρδους του Ιράν στο ιρακινό Κουρδιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ιράν βομβάρδισε εκ νέου τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα εγκαταστάσεις οργανώσεων των Ιρανών Κούρδων εξορισμένες στη γειτονική αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν, που κατηγορεί ότι υποκινούν τις μαζικές κινητοποιήσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία που αντιμετωπίζονται με αιματηρή καταστολή, μια εβδομάδα μετά τα προηγούμενα παρόμοια πλήγματα.

Οι Αρχές της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής λόγο για απώλειες στις πυραυλικές επιθέσεις και τα πλήγματα UAVs που αποδίδονται στους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων.

Τη 14η Νοεμβρίου, παρόμοιοι βομβαρδισμοί εναντίον ιρανικών κουρδικών αντιπολιτευόμενων παρατάξεων είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Φονικά πλήγματα έγιναν επίσης την 28η Νοεμβρίου.

Οι Φρουροί της Επανάστασης σκοτώνουν Κούρδους

Το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν του Ιράν (PDKI) και η ιρανική κουρδική αυτονομιστική οργάνωση Κομάλα επιβεβαίωσαν ότι έγιναν βομβαρδισμοί εναντίον εγκαταστάσεών τους.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης βομβάρδισαν εκ νέου ιρανικά κουρδικά κόμματα», ανέφερε από την πλευρά της η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα κάποιο απολογισμό θυμάτων.

Οι βομβαρδισμοί έγιναν γύρω στα μεσάνυχτα.

Νωρίς το πρωί, το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA μετέδωσε πως αναφέρθηκαν «εκτοξεύσεις πυραύλων και πλήγματα ιρανικών UAVs» εναντίον «τριών ιρανικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης στο Κουρδιστάν» του Ιράκ.

Το PDKI επιβεβαίωσε ότι επλήγησαν εγκαταστάσεις του στην Κόγια και στη Ζεζνικάν, όχι μακριά από την Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν, από «πυραύλους και drones – καμικάζι».

Μοιράστηκε μέσω Twitter βίντεο που εικονίζουν εκρήξεις και κτίρια στις φλόγες μέσα στη νύχτα.

«Αυτές οι τυφλές επιθέσεις έγιναν την ώρα που το ιρανικό τρομοκρατικό καθεστώς είναι ανίκανο να σταματήσει τις διαδηλώσεις σε εξέλιξη στο Κουρδιστάν» του Ιράν, υποστήριξε το PDKI, το παλαιότερο ιρανικό κουρδικό κόμμα, που ιδρύθηκε το 1945, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης αυτές, που βρίσκονται για πολύ καιρό στο στόχαστρο της, πως υποκινούν τις ταραχές στο Ιράν.

Ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα έπειτα από τον θάνατο τη 16η Σεπτεμβρίου της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.

«Τρομοκράτες»

Στο παρελθόν, ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν απαιτήσει οι Αρχές στη Βαγδάτη και αυτές στην Ερμπίλ να επιληφθούν, να εξουδετερώσουν την ιρανική κουρδική αντιπολίτευση.

Εγκατεστημένες στο Ιράκ από τα χρόνια του 1980, οι ιρανικές κουρδικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από τις Αρχές του Ιράν, που τους αποδίδουν επιθέσεις στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, αν και διεξήγαγαν για δεκαετίες ανταρτοπόλεμο, οι οργανώσεις αυτές, που γενικά ανήκουν στην αριστερά, έχουν ουσιαστικά διακόψει τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες, σημειώνουν ειδικοί.

Το κίνημα Κομάλα επιβεβαίωσε με τη σειρά του μέσω Twitter ότι έγιναν στόχος εγκαταστάσεις του, διαβεβαιώνοντας πάντως πως δεν υπέστη απώλειες.

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ

Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, η CENTCOM («κεντρική διοίκηση») καταδίκασε με ανακοίνωσή της τα «ιρανικά διασυνοριακά πλήγματα» με «πυραύλους και με drones».

«Τέτοιες τυφλές και παράνομες επιθέσεις θέτουν αμάχους σε κίνδυνο, παραβιάζουν την ιρακινή εθνική κυριαρχία και θέτουν υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια και τη σταθερότητα (…) στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Τα ιρανικά πλήγματα έγιναν μόλις μια ημέρα έπειτα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Τουρκίας στο ιρακινό Κουρδιστάν με στόχο βάσεις του PKK (του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν).

Η οργάνωση αυτή, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους εταίρους της στη Δύση, πήρε τα όπλα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης τα χρόνια του 1980. Διαθέτει βάσεις μετόπισθεν στο βόρειο Ιράκ εδώ και δεκαετίες.

Αποτυχία υπεράσπισης του Ιράκ

«Όποια κι αν είναι η πρόθεση της Τεχεράνης βάζοντας στο στόχαστρο το ιρακινό Κουρδιστάν, πρόκειται για αποτυχία τόσο για τη Βαγδάτη όσο και την Ερμπίλ, που επιτρέπουν τα εδάφη τους να είναι ευάλωτα σε επιθέσεις από το εξωτερικό», έκρινε μέσω Twitter ο ιρακινοκαναδός πολιτολόγος Χάμζα Χαντάντ.

Τέσσερις πύραυλοι

Παρά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ιράν πραγματοποίησε για άλλη μια φορά την Κυριακή μια νέα επίθεση με πυραύλους και drone κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην περιοχή του Κουρδιστάν. Δεν επιβεβαιώθηκαν άμεσα θύματα.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κουρδιστάν επιβεβαίωσε την αναφορά σε μια ανάρτηση στο Facebook και είπε ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στόχευσε τα κεντρικά γραφεία και τις βάσεις των κουρδικών κομμάτων της αντιπολίτευσης σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας.

Ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με τους IRGC (Islamic Revolutionary Guard Corps) ισχυρίστηκε ότι εκτοξεύτηκαν τέσσερις πύραυλοι προς την κατεύθυνση του Κόγια της περιοχής του Κουρδιστάν και ότι χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη-αυτοκτονίας για να επιτεθούν στα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Ζαργκουέζ και κοντά στη Μπάρκα έξω από την Ερμπίλ.

Μιλώντας στο Kurdistan 24, ο δήμαρχος του της Ερμπίλ, Ναμπάζ Αμπντουλχαμίντ, σημείωσε ότι δύο drones στόχευσαν έναν καταυλισμό στο Ζεζνικάν κοντά στην Μπαχάρκα στα περίχωρα της Ερμπίλ, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες από το ιρανικό Κουρδιστάν. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Μετά τις επιθέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες ακούστηκαν σειρήνες στο νέο κτίριο του προξενείου των ΗΠΑ στην Ερμπίλ.

Ο Ταρίκ Χαντέρι, ο δήμαρχος του Κόγια, είπε στην αναφορά ότι τρεις πύραυλοι έπεσαν στην περιοχή, σημειώνοντας ότι ένας από αυτούς χτύπησε την έδρα του KDPI και οι άλλοι δύο έπεσαν κοντά σε ένα ιατρικό κέντρο στον καταυλισμό Αζαντί στην περιοχή.

Το Υπουργείο Υγείας της Περιφέρειας Κουρδιστάν επιβεβαίωσε σε δήλωση ότι η αρχική αναφορά δείχνει ότι κανείς δεν τραυματίστηκε στις αποψινές ιρανικές επιθέσεις, επιβεβαιώνοντας ότι όλο το υπουργείο, ωστόσο, έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες για κάθε έκτακτη ανάγκη από αυτή την άποψη.

Τρίτη επίθεση

Αυτή είναι η τρίτη επίθεση αυτού του είδους της Τεχεράνης στην περιοχή του Κουρδιστάν μέσα σε σχεδόν δύο μήνες μόνο.

Δεκάδες άνθρωποι είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν όταν η γειτονική χώρα επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης στις επαρχίες Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Οι Κούρδοι (PKK) σκότωσαν έναν Τούρκο στρατιώτη και τραυμάτισαν τέσσερις – Οι Τούρκοι απάντησαν με αεροπορική επιδρομή

Η Πολιτοφυλακή για την Ελευθερία του Κουρδιστάν κατέστρεψε συσκευές πληροφοριών του τουρκικού κράτους

Οι Κούρδοι αντάρτες του PKK ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν 15 τουρκικά ντρόουνς

Η Τουρκία θεωρεί το σοσιαλπατριωτικό κουρδικό PUK «απειλή» για την εθνική της ασφάλεια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr