Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ενδέχεται να συναντήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ενδέχεται να συναντήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι ενδέχεται να συναντήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας στο πλαίσιο μιας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας, αφού οι υπουργοί Άμυνας τους συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για συνομιλίες υψηλότερου επιπέδου μεταξύ των δύο εχθρών από την έναρξη του συριακού πολέμου το 2011.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε ότι το επόμενο βήμα, μετά τις συνομιλίες-ορόσημο μεταξύ των υπουργών Άμυνας στη Μόσχα, θα είναι μια τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας, Ρωσίας και Συρίας, για την περαιτέρω ανάπτυξη των επαφών.

«Έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία ως Ρωσία-Τουρκία-Συρία», είπε ο Ερντογάν.

«Θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών μας και στη συνέχεια, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα συναντηθούμε ως ηγέτες».

Η Τουρκία υπήρξε ο κύριος υποστηρικτής της τζιχαντιστικής αντιπολίτευσης της Συρίας για περισσότερο από μια δεκαετία πολέμου, ενώ η Ρωσία έχει υποστηρίξει τη συριακή κυβέρνηση.

Η σύγκρουση, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια και έχει προσελκύσει περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, έχει εισέλθει σε μια δεύτερη δεκαετία, αν και οι μάχες είναι σε χαμηλότερη ένταση από τα προηγούμενα χρόνια.

Με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, η κυβέρνηση του αλ Άσαντ έχει ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του συριακού εδάφους.

Οι μαχητές της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία εξακολουθούν να ελέγχουν έναν θύλακα στα βορειοδυτικά και οι Κούρδοι μαχητές που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν επίσης εδάφη κοντά τα τουρκικά σύνορα.

Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας συναντήθηκαν στη Μόσχα στις 28 Δεκεμβρίου, με τα θέματα της μετανάστευσης και των Κούρδων μαχητών στην ημερήσια διάταξη.

Η προσέγγιση Τουρκίας-Συρίας νωρίτερα φαινόταν αδιανόητη και η αντιπολίτευση της Συρίας προέτρεψε την Τουρκία να επιβεβαιώσει την υποστήριξή της στους εξεγερμένους ισλαμιστές.

Η Άγκυρα προσπάθησε να καθησυχάσει την ισλαμιστική αντιπολίτευση, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να λέει ότι η Τουρκία δεν θα κάνει κανένα βήμα που θα της δημιουργήσει προβλήματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr