Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ σκότωσαν ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους στη Σομαλία

Οι ΗΠΑ σκότωσαν ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους στη Σομαλία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι πραγματοποίησαν επιδρομή των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων (SOF) σε κρησφύγετο του Ισλαμικού Κράτους στη Σομαλία.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, οι SOF σκότωσαν τον Μπιλάλ αλ Σουντανί, έναν σημαντικό ηγέτη για τις επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους σε μεγάλο μέρος της ανατολικής, κεντρικής και νότιας Αφρικής.

Αυτός ο τύπος επιδρομής είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στη Σομαλία, όπου οι ΗΠΑ διεξάγουν κυρίως επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της οργάνωσης Σεμπάμπ, του κλάδου της Αλ Κάιντα στην Ανατολική Αφρική.

Το ότι οι ΗΠΑ «πάτησαν μπότες» στο έδαφος ενός προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους για να στοχοποιήσουν τον οπλαρχηγό Μπιλάλ αλ Σουντανί δείχνει πόσο σημαντικός ήταν ο τρομοκράτης ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους για τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να νικήσουν την εξτρεμιστική οργάνωση.

Σε μια ανακοίνωση Τύπου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε ότι «στις 25 Ιανουαρίου, κατόπιν εντολής του Προέδρου, ο στρατός των ΗΠΑ διεξήγαγε μια επιθετική επιχείρηση στη βόρεια Σομαλία που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ορισμένων μελών του ISIS, συμπεριλαμβανομένου του Μπιλάλ αλ Σουντανί, ηγέτη του ISIS στη Σομαλία και βασικού διευκολυντή για το παγκόσμιο δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους».

Ο υπουργός Όστιν συνέχισε λέγοντας ότι ο Σουντανί ήταν «υπεύθυνος για την ενίσχυση της αυξανόμενης παρουσίας του ISIS στην Αφρική και για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της ομάδας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν». ΄

Ο Σουντανί, ένας Σουδανός υπήκοος που ήταν στο παρελθόν μέλος της Σεμπάμπ, σκοτώθηκε μαζί με άλλα 10 Σουδανά μέλη της τοπικής πτέρυγας του Ισλαμικού Κράτους στη Σομαλία.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από αρκετές αναφορές σε σομαλικά μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν επιθέσεις μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους-Σομαλία (ISS) στην περιοχή Ισκουσχουμπάν των βουνών Καλ Μισκάαντ της βόρειας ημιαυτόνομης περιοχής Πούντλαντ της Σομαλίας.

Η οροσειρά, η οποία εκτείνεται σε μεγάλο μέρος της βόρειας Πούντλαντ, είναι κρησφύγετο του σομαλικού Ισλαμικού Κράτους (ISS) από την έναρξη της δράσης του στα τέλη Οκτωβρίου 2015.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν διευκρίνισε πού ακριβώς στη Πούντλαντ σκοτώθηκε ο Σουντανί.

Ωστόσο, το ρεπορτάζ από τους New York Times επιβεβαιώνει ότι ο Σουντανί σκοτώθηκε σε ένα δίκτυο σπηλαίων στα βουνά Καλ Μισκάαντ, κάτι που ταιριάζει με προηγούμενα σομαλικά δημοσιεύματα.

Τα στρατεύματα SOF των ΗΠΑ εισήχθησαν κοντά στις σπηλιές μέσω ελικοπτέρων και σκόπευαν να συλλάβουν ζωντανό τον Σουντανί, αν και μια έντονη συμπλοκή προκάλεσε τον θάνατο του ηγέτη των τρομοκρατών.

Μεγάλο μέρος της ηγεσίας του Ισλαμικού Κράτους στη Σομαλία (ISS) πιστεύεται ότι εδρεύει κοντά στη Γκαλγκάλα, μια τοποθεσία νοτιοδυτικά της παράκτιας πόλης Μποκάσο στα σύνορα της Πούντλαντ και διεκδικεί έδαφος της Σομάλιλαντ (μιας αυτοδιοικούμενης περιοχής που διεκδικεί την ανεξαρτησία της από τη Σομαλία).

Νωρίτερα αυτό το μήνα, για παράδειγμα, το Ισλαμικό Κράτος-Σομαλίας (ISS) έκανε έφοδο σε μια θέση ασφαλείας στη Πούντλαντ κοντά στο Μπαλιχιντίν, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν αστυνομικό.

Αν και ο οπλαρχηγός του ISS που ήταν υπεύθυνος για την επιδρομή -ένας Αιθίοπας υπήκοος- σκοτώθηκε επίσης στην επίθεση, αυτή η επιδρομή σηματοδότησε μια σπάνια μεγάλη επιχείρηση για το τοπικό παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους.

Η ομάδα είχε προηγουμένως καταλάβει για λίγο το Μπαλιχιντίν τον Αύγουστο του 2021, μια από τις πρώτες μεγάλες καταλήψεις μιας πόλης από την οργάνωση μετά την επίθεση στη βόρεια παράκτια πόλη Καντάλα στα τέλη του 2016.

Αν και διεξάγει περιστασιακές δολοφονικές επιθέσεις ή χτυπήματα αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED), ιδιαίτερα στο Μογκαντίσου, το Ισλαμικό Κράτος-Σομαλία (ISS) δεν είναι τόσο επιχειρησιακά ικανό όσο ο ανταγωνιστής του, η οργάνωση Σεμπάμπ της Αλ Κάιντα.

Ο θάνατος του Αλ-Σουντανί είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τα παγκόσμια δίκτυα του Ισλαμικού Κράτους και ιδιαίτερα για τις προσπάθειές του σε μεγάλο μέρος της κεντρικής, ανατολικής και νότιας Αφρικής.

Η απουσία του Αλ-Σουντανί επηρεάζει την ικανότητα της οργάνωσης να διευκολύνει αποτελεσματικά τα κεφάλαια, το προσωπικό και το υλικό στους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους στη ΛΔΚ, τη Μοζαμβίκη, τη Νότια Αφρική και όχι μόνο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λευκός Οίκος: Απαράδεκτο το Ισραήλ να κλείνει σημεία εισόδου της βοήθειας στη Γάζα

Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε κυβερνητικές θέσεις στη Ντέιρ αλ Ζουρ

Οι ιρακινές Αρχές εκτέλεσαν 11 μέλη του Ισλαμικού Κράτους

Ρωσία: Ετοιμάζεται για πυρηνικό πόλεμο με τη Δύση – Γυμνάσια με πυρηνικά όπλα

Γάζα: Κινδυνεύει η επανεκλογή Μπάιντεν;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr