Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

200 εκατ. δολάρια ιατρική βοήθεια από το Ισραήλ στην Ουκρανία

200 εκατ. δολάρια ιατρική βοήθεια από το Ισραήλ στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ισραήλ θα διαθέσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία για ιατρικές υποδομές. Αυτό δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Επιπλέον, ο υπουργός υπενθύμισε ότι το 2022, ένα ισραηλινό νοσοκομείο πεδίου [στρατιωτικό νοσοκομείο] με προσωπικό έφτασε στην Ουκρανία και περισσότεροι από 7.000 ασθενείς έχουν ήδη περάσει από αυτό.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν, έφτασε την Πέμπτη στο Κίεβο, στην πρώτη επίσκεψη υπουργού του Ισραήλ στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, πριν περίπου έναν χρόνο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

«Μόλις τελείωσα μια ουσιαστική και σημαντική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Ζελένσκι», έγραψε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών στο Twitter και συνέχισε:

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, τόνισα ότι το Ισραήλ υποστηρίζει σθεναρά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

»Συμφωνήσαμε επίσης ότι η τρομοκρατική δραστηριότητα του Ιράν στην Ουκρανία πρέπει να καταδικαστεί και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει σοβαρά πρακτικά βήματα.

»Τον διαβεβαίωσα ότι το Ισραήλ θα επεκτείνει το επίπεδο της βοήθειας που παρέχουμε και ότι θα είμαστε εταίροι στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν δήλωσε την Πέμπτη από το Κίεβο ότι η χώρα του είναι «προσηλωμένη στην κυριαρχία» της Ουκρανίας, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης υπουργού του εβραϊκού κράτους στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή πριν από περίπου ένα χρόνο.

«Το Ισραήλ είναι αποφασιστικά αλληλέγγυο προς τους Ουκρανούς και παραμένει προσηλωμένο στην κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Κοέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Είμαι περήφανος που στέκομαι στο πλευρό της Ουκρανίας απέναντι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», τόνισε.

Ο Κοέν δήλωσε ότι το Ισραήλ θα υποστηρίξει την ειρηνευτική πρόταση του Κιέβου στα Ηνωμένα Έθνη την ερχόμενη εβδομάδα την οποία η Ρωσία έχει απορρίψει επανειλημμένα.

Δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα «στηρίξει και θα βοηθήσει να εγκριθεί εγγύηση ώστε να εξασφαλιστεί ποσό έως 200 εκατομμυρίων δολαρίων για ισραηλινά έργα στις υποδομές υγείας και αστικές υποδομές στην Ουκρανία», δήλωσε.

«Θα βοηθήσουμε να αναπτυχθεί ένα σύστημα έγκαιρου έξυπνου συναγερμού για την Ουκρανία», δήλωσε επίσης ο Κοέν, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

«Το Ισραήλ αντιτίθεται σθεναρά στη δολοφονία αθώων πολιτών», πρόσθεσε, αφότου μετέβη το πρωί της Πέμπτης στη μαρτυρική πόλη Μπούτσα, σύμβολο των ωμοτήτων για τις οποίες κατηγορείται η Ρωσία.

«Οι τραγικές εικόνες είναι ακόμη χαραγμένες στην καρδιά μου», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός αναφερόμενος στο θέμα της Μπούτσα, από την οποία οι φωτογραφίες πτωμάτων αμάχων σκοτωμένων και εγκαταλελειμμένων στους δρόμους αυτής της συνοικίας του Κιέβου προκάλεσαν έντονη θλίψη ανά τον κόσμο τον Απρίλιο του 2022.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι στις δύσκολες αυτές εικόνες και απέναντι στις αφηγήσεις των ωμοτήτων, που άκουσα εδώ.

»Το Ισραήλ καταδικάζει κάθε σκόπιμη επίθεση κατά αθώων», έγραψε το πρωί στο Twitter.

Καθώς πολυαναμενόταν μια δήλωση του Κοέν για το θέμα των ενδεχόμενων παραδόσεων όπλων στο Κίεβο –κάτι που το Ισραήλ έχει αρνηθεί να κάνει εδώ και έναν χρόνο για να μην δυσαρεστήσει τη Μόσχα με την οποία διατηρεί προνομιακές σχέσεις– ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ δεν έκανε ανακοινώσεις για το θέμα αυτό σήμερα.

Το Ισραήλ έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έχει περιορίσει τη βοήθειά του στο Κίεβο αποστέλλοντας ανθρωπιστικό υλικό και προστατευτικό εξοπλισμό.

Έως τώρα, το Ισραήλ έχει φροντίσει να μείνει ουδέτερο, μη ανταποκρινόμενο στα επανειλημμένα αιτήματα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την αποστολή όπλων, κυρίως λόγω της παρουσίας του ρωσικού στρατού που έχει αναπτυχθεί στη Συρία.

Οι Ισραηλινοί θέλουν να διατηρήσουν τη γραμμή συντονισμού και επικοινωνίας με τη Ρωσία που δημιουργήθηκε το 2015 για τα στρατιωτικά τους πλήγματα σε φερόμενους ιρανικούς στόχους στη Συρία.

Η σχέση του Ισραήλ με τη Ρωσία διαμορφώνεται από τη μεγάλη επιρροή που ασκεί η Μόσχα στην κατάσταση ασφαλείας στη Συρία.

Το Ισραήλ φοβάται ότι ο άσπονδος εχθρός του, το Ιράν, και οι πολιτοφυλακές που έχουν συμμαχήσει μαζί του, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, θα επεκτείνουν την επιρροή τους στη Συρία και θα απειλήσουν το ισραηλινό έδαφος.

Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη εβραϊκή κοινότητα στη Ρωσία, την οποία το Ισραήλ λαμβάνει υπόψη του.

Ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα ευχαρίστησε το Ισραήλ για την «υποστήριξή του» και είπε ότι προσβλέπει σε μελλοντικές «αποφάσεις» για την «προστασία του εναερίου χώρου» της Ουκρανίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ισραηλινός υπουργός μετέβη στο μνημείο Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο, έναν τόπο όπου φυλάσσονται τα οστά σχεδόν 34.000 Εβραίων που σφαγιάστηκαν το 1941 όταν η πόλη τελούσε υπό ναζιστική κατοχή.

Ο χώρος φρουρείται από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος εμποδίζει την πρόσβαση, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Μπαράζ επιθέσεων του Ισραήλ σε θέσεις της Χεζμπολάχ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr