Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυρώσεις της ΕΕ σε «παίκτες» και «δουλειές» της μισθοφορικής Βάγκνερ στην Αφρική

Κυρώσεις της ΕΕ σε «παίκτες» και «δουλειές» της μισθοφορικής Βάγκνερ στην Αφρική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε το Σάββατο την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον στελεχών του ρωσικού μισθοφορικού ομίλου Βάγκνερ και οντοτήτων συνδεόμενων με αυτόν εξαιτίας «παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αφρική, βάζοντας στο στόχαστρο ιδίως τον επικεφαλής των δυνάμεών της στο Μαλί και στελέχη της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Έντεκα πρόσωπα, 9 στην Αφρική και 2 στην Ουκρανία, κι επτά οντότητες που συνδέονται με την εταιρεία μισθοφόρων προστέθηκαν στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα και τους επιβλήθηκαν πάγωμα πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Η παραστρατιωτική μισθοφορική δύναμη Βάγκνερ, που συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, υφίσταται κυρώσεις από την ΕΕ ήδη από το 2021.

Οι νέες κυρώσεις αποφασίστηκαν εξαιτίας «της διεθνούς διάστασης και της βαρύτητας των δραστηριοτήτων του ομίλου, καθώς και του αποσταθεροποιητικού αντίκτυπού τους στις χώρες όπου δρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι δραστηριότητες του ομίλου Βάγκνερ αποτελούν απειλή για τους λαούς των χωρών όπου επιχειρεί και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διευκρίνισε ότι τα οκτώ μέλη της Βάγκνερ και οι επτά οντότητες που αφορούν οι νέες κυρώσεις εγγράφονται στο παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων που είχε δημιουργηθεί το 2020 κι αφορούσε ιδίως τη δράση της εταιρείας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Σουδάν.

Το ένατο μέλος της Βάγκνερ υφίσταται κυρώσεις της ΕΕ ειδικά για τη δράση της εταιρείας στο Μαλί.

Πρόκειται για τον επικεφαλής των δυνάμεων της στην αφρικανική χώρα, όπου οι άνδρες της «ενέχονται σε βίαιες ενέργειες και πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων».

Ορυκτά και διαμάντια

Αρκετά από τα πρόσωπα στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι στελέχη πρώτης τάξεως της Βάγκνερ, συμπεριλαμβανομένου του «συμβούλου ασφαλείας» του προέδρου Φοστάν Αρκάνζ Τουαντερά και του εκπροσώπου του ομίλου στη χώρα.

Η Βάγκνερ πήγε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατόπιν πρόσκλησης του κ. Τουαντερά, για να βοηθήσει στην καταστολή ένοπλης εξέγερσης, και η ολοένα πιο επιβλητική παρουσία της ώθησε να αποχωρήσουν στα τέλη της περασμένης χρονιάς δυνάμεις του στρατού της Γαλλίας.

Εταιρείες που καταπιάνονται με την εξόρυξη και την εμπορία χρυσού και διαμαντιών και συνδέονται με τη Βάγκνερ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Σουδάν μπαίνουν επίσης στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Ραδιοφωνικός σταθμός στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο Lengo Sengo, προστέθηκε επίσης στη μαύρη λίστα, διότι «επιδόθηκε σε επιχειρήσεις επηρεασμού στο διαδίκτυο για λογαριασμό της Ρωσίας και του ομίλου Βάγκνερ με σκοπό να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη».

Η εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ, που ιδρύθηκε το 2014, χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ διεθνής τρομοκρατική οργάνωση.

Οι ΗΠΑ, που προσπαθούν εδώ και χρόνια να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή στην Αφρική, κατηγορούν τον όμιλο Βάγκνερ πως «διαπράττει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποσπά με εκβιασμούς φυσικούς πόρους στην Αφρική».

Ο όμιλος έχει μετατραπεί σε σημαντικό παίκτη στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι μισθοφόροι του είχαν εξάλλου εμπλακεί σε επιχειρήσεις στη Συρία και στη Λιβύη.

Άλλα δυο στελέχη της εταιρείας Βάγκνερ προστέθηκαν στον κατάλογο όσων υφίστανται κυρώσεις από την ΕΕ εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για διοικητές μονάδων της Βάγκνερ που πρωταγωνίστησαν στην κατάληψη της ουκρανικής πόλης Σολεντάρ τον Ιανουάριο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Επίθεση στη Μόσχα: Δύο 15χρονοι τιμήθηκαν από το σχολείο τους για τον ηρωισμό τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr