Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ναυάγιο το γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν

Ναυάγιο το γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράκ, Ναυάγια, Σαντάμ Χουσεΐν,

Αναποδογυρισμένο σε ένα ποτάμι στο νότιο Ιράκ, το σκουριασμένο ναυάγιο ενός γιοτ που ανήκε στον Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση της σιδερένιας διακυβέρνησής του που έληξε με την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πριν από δύο δεκαετίες.

Το μήκους 121 μέτρων «al-Mansur», σύμβολο του πλούτου και της δύναμης του Σαντάμ όταν ναυπηγήθηκε τη δεκαετία του 1980, είναι σήμερα ένας προορισμός για περιηγητές και ψαράδες που σκαρφαλώνουν στο ναυάγιο για πικνίκ και για να πιουν τσάι.

«Όταν ήταν ιδιοκτησία του πρώην προέδρου, κανείς δεν μπορούσε να το πλησιάσει», είπε ο ψαράς Χουσεΐν Σαμπάχι, ο οποίος απολαμβάνει να τελειώνει μια κουραστική μέρα στο ποτάμι με ένα φλιτζάνι τσάι στο ναυάγιο.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό ανήκε στον Σαντάμ και τώρα είμαι αυτός που κινείται γύρω από αυτό», είπε.

Ο Σαντάμ έδωσε εντολή στο γιοτ, στο οποίο δεν επιβιβάστηκε ποτέ, να αφήσει το αγκυροβόλιο του στο Ουμ Κασρ στη Βασόρα λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής στις 20 Μαρτίου 2003.

Αλλά έγινε στόχος των δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, βομβαρδίστηκε και ανατράπηκε στην πλωτή οδό Σατ αλ Αράμπ.

Στην αναταραχή που ακολούθησε την πτώση του Σαντάμ, το γιοτ απογυμνώθηκε και λεηλατήθηκε, ενώ αφαιρέθηκαν τα πάντα, από τους πολυελαίους και τα έπιπλά του μέχρι μέρη της μεταλλικής του κατασκευής.

Ένα από τα τρία γιοτ που ανήκουν στον Σαντάμ, το γιοτ μπορούσε να φιλοξενήσει σε δεξίωση έως και 200 επισκέπτες και έφερε ελικοδρόμιο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υπολόγισαν το 2003 ότι ο Σαντάμ και η οικογένειά του μπορεί να είχαν συγκεντρώσει έως και 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε παράνομα κεφάλαια.

Ένα άλλο γιοτ του πρώην προέδρου του Ιράκ έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο στη Βασόρα.

Αν και ορισμένοι Ιρακινοί λένε ότι το ναυάγιο πρέπει να διατηρηθεί, οι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν έχουν διαθέσει πόρους για την ανάκτησή του.

«Αυτό το γιοτ είναι σαν ένα πολύτιμο κόσμημα, σαν ένα σπάνιο αριστούργημα που κρατάς στο σπίτι», είπε ο Ζαχί Μούσα, πλοίαρχος του ναυτικού που εργάζεται στο ιρακινό υπουργείο Μεταφορών.

«Αισθανόμαστε λυπημένοι που μοιάζει έτσι».

Το γιοτ με εκτόπισμα 7.359 τόνων, οκτώ καταστρώματα και μήκος 120 μέτρων παραδόθηκε στις 26 Μαρτίου 1983 από το φινλανδικό ναυπηγείο Wärtsilä.

Το πλήρωμα ήταν 120 άτομα στο πλοίο.

Η κεντρική αίθουσα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εορτασμούς με έως και 200 ​​άτομα.

Ωστόσο, υπήρχαν μόνο δέκα διπλές καμπίνες για τους επισκέπτες στο πλοίο.

Για να προσφέρει στον Σαντάμ Χουσεΐν μια οδό διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εγκαταστάθηκε μια υποβρύχια κάψουλα διάσωσης (μίνι-υποβρύχιο).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ

Τραγωδία στη Χίο: Τρία μικρά κορίτσια νεκρά σε ναυάγιο

Το Ισλαμικό Κράτος αποκαλύπτει τον απολογισμό των επιθέσεων του στη Συρία, το Ιράκ, την Αφρική και την Ασία την περασμένη εβδομάδα

DW: Σε ποιον ανήκει ο αμύθητος θησαυρός του Σαν Χοσέ;

Πιθανή αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην Άνμπαρ του Δυτ. Ιράκ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr