Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Η Ρωσία άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το κορυφαίο ανακριτικό όργανο της Ρωσίας, η Ανακριτική Επιτροπή, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (20/3), ότι άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και των δικαστών που εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.

Η προκλητική αυτή κίνηση συνιστά μια συμβολική χειρονομία περιφρόνησης, τρεις μέρες αφού το ΔΠΔ κατηγόρησε τον Πούτιν και την επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα –Μπελόβα για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, συγκεκριμένα για τον εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία στην Ρωσία.

Η Ανακριτική Επιτροπή ανέφερε ότι δεν υπάρχει βάση για ποινικές ευθύνες εκ μέρους του Πούτιν και ότι οι αρχηγοί κρατών απολαμβάνουν απόλυτης ασυλίας βάσει σύμβασης του ΟΗΕ του 1973.

Οι ενέργειες του εισαγγελέα του ΔΠΔ παρέχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εγκλήματα σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του να κατηγορείται ενσυνείδητα ένα αθώο άτομο για διάπραξη εγκλήματος.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ και οι δικαστές θεωρούνται επίσης ύποπτοι «για προετοιμασία επίθεσης εναντίον εκπροσώπου ενός ξένου κράτους που απολαμβάνει διεθνούς προστασίας, προκειμένου να περιπλέξει τις διεθνείς σχέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την έκδοση του εντάλματος απαράδεκτη αλλά και νομικά άκυρη, καθώς η Ρωσία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη που δημιούργησε το ΔΠΔ.

Τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ αποτελεί ένδειξη της «ξεκάθαρης εχθρότητας» που υπάρχει εναντίον της Ρωσίας και εναντίον του Πούτιν προσωπικά.

Οι αξιωματούχοι του ΔΠΔ που βρίσκονται στο στόχαστρο της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής είναι ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν και οι δικαστές Τομόκο Ακάνε, Ροζάριο Σαλβαντόρε Αϊτάλα και Σέρχιο Χεράρντο Ουγκάλντε Γκοντίνες.

«Η ποινική δίωξη είναι προφανώς παράνομη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει βάση για απόδοση ποινικών ευθυνών» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής.

Η απόφαση του ΔΠΔ υποχρεώνει τα 123 κράτη μέλη του δικαστηρίου να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.

Ο Πούτιν είναι απίθανο να πάρει αυτό το ρίσκο, και η Ρωσία δεν εκδίδει τους πολίτες της, αλλά η σπάνια κίνηση εναντίον ενός εν ενεργεία προέδρου είναι ένα σημαντικό συμβολικό βήμα για να του αποδοθούν ευθύνες για τις συνέπειες της εισβολής του στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία λέει ότι περισσότερα από 16.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί παρανόμως στην Ρωσία ή στα κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη από τότε που άρχισε ο πόλεμος πριν από σχεδόν 13 μήνες.

Η Ρωσία δημόσια έχει πει ότι έχει μεταφέρει χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία στην Ρωσία, κάτι που παρουσιάζει σαν «ανθρωπιστική εκστρατεία για να προστατέψει τα ορφανά και τα παιδιά που εγκαταλείφθηκαν στην ζώνη του πολέμου».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφτεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πούτιν: «Μόνιμος» πρόεδρος της Ρωσίας – Έλαβε ποσοστό-ρεκόρ 87,97% στις προεδρικές εκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr