Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία -με γερμανική υποστήριξη- εξισλαμίζει με τη βία τους Γιαζίντι της Αφρίν στην κατεχόμενη Β/Δ Συρία

Η Τουρκία -με γερμανική υποστήριξη- εξισλαμίζει με τη βία τους Γιαζίντι της Αφρίν στην κατεχόμενη Β/Δ Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Τουρκία συνεχίζει τις συστηματικές της προσπάθειες να επιβάλει το Ισλάμ στους Γιαζίντι του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε την Τετάρτη ο Καμάλ Σιντό, Σύμβουλος Μέσης Ανατολής της Εταιρείας για τους Απειλούμενους Λαούς (STP).

Πριν από μέρες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει δύο Γιαζίντι από την πόλη του Αφρίν να πλαισιώνουν έναν μουσουλμάνο σεΐχη, δηλώνοντας ότι προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ.

Το κλιπ προκάλεσε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε μια αποκλειστική δήλωση στην ιστοσελίδα North Press, ο Σίντο είπε:

«Οι ισλαμιστές που ελέγχουν την κουρδική περιοχή του Αφρίν στο βόρειο τμήμα της Συρίας αναγκάζουν μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων να ασπαστούν το Ισλάμ».

Το STP, ένας ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός που υποστηρίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των αυτόχθονων πληθυσμών, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι «οι δύο Γιαζίντι δέχθηκαν επανειλημμένα πίεση και απειλήθηκαν με θάνατο.

»Στη συνέχεια, τους δόθηκε η επιλογή μεταξύ Ισλάμ ή θανάτου».

Η ιστοσελίδα North Press δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι τα δύο άτομα αποστάτησαν βίαια.

Η ανακοίνωση του STP, με τίτλο «Αναγκαστικές μεταστροφές στη βόρεια Συρία», ανέφερε ότι «η θρησκευτική κοινότητα των Γιαζίντι ωστόσο δεν έχει καμία προστασία».

Κάλεσε τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να σταματήσει να υποστηρίζει τις ισλαμιστικές δυνάμεις στο Αφρίν και σε όλη τη Συρία – πολιτικά, διπλωματικά και ιδιαίτερα οικονομικά.

«Οι πολιτοφυλακές πρέπει να θεωρηθούν ως το ένοπλο σκέλος της φιλοτουρκικής συριακής αντιπολίτευσης, του Εθνικού Συνασπισμού των Συριακών Επαναστατικών Δυνάμεων και της Αντιπολίτευσης.

»Αυτή η ομάδα μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Σίντο επιβεβαίωσε στη συνέντευξή του στο North Press ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Γιαζίντι εκτίθενται σε απόπειρα επιβολής της ισλαμικής θρησκείας σε αυτούς και ότι όλοι οι Χριστιανοί και οι Αρμένιοι εγκατέλειψαν την Αφρίν (ή Εφρίν) μετά την τουρκική κατοχή.

Ο Σίντο εξήγησε περαιτέρω ότι το ζήτημα υπερβαίνει τους Κούρδους Γιεζίντι. Και Σουνίτες Κούρδοι υφίστανται πιέσεις να προσηλυτιστούν σε εξτρεμιστικές μορφές Ισλάμ που «δεν αποδέχονται μια κουλτούρα ανεκτικότητας».

Ο Σίντο επεσήμανε ότι το περιστατικό είναι μέρος μιας συστηματικής πολιτικής της Τουρκίας και των συνδεδεμένων με αυτήν φατριών, η οποία απολαμβάνει πολιτική κάλυψη από τον Συριακό Συνασπισμό και τα τοπικά συμβούλια στο Αφρίν.

Κάλεσε όλα τα θεσμικά όργανα να σταθούν ενάντια σε τέτοια σχέδια, εκφράζοντας φόβους ότι η Τουρκία σχεδιάζει να συμπεριλάβει στην επικράτειά της την περιοχή του Αφρίν και άλλες περιοχές κουρδικής πλειοψηφίας που κατέχει.

Ποιοι είναι οι Γιαζίντι

Οι Γιαζίντι είναι εθνοθρησκευτική ομάδα με ινδοϊρανικές ρίζες.

Οι Κούρδοι Γιαζίντι διατηρούν στοιχεία του κουρδικού πολιτισμού.

Ζουν κυρίως στην επαρχία της Νινευή του βορείου Ιράκ.

Στην Ασία υπάρχουν κι άλλες κοινότητες Γιαζίντι στην Υπερκαυκασία, την Αρμενία, την Τουρκία και τη Συρία, οι οποίες όμως βρίσκονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε παρακμή, με τα περισσότερα μέλη τους να έχουν μεταναστεύσει στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία.

Η θρησκεία τους, ο Γιαζιντισμός, αποτελεί κλάδο του Γιαζντανισμού και θεωρείται ως ένα εξαιρετικώς συγκρητικό θεολογικό σύμπλεγμα τοπικών κουρδικών πίστεων, που περιέχει επίσης ζωροαστρικά στοιχεία, ενώ προστέθηκαν και τμήματα του ισλαμικού σουφικού δόγματος, το οποίο εισήχθη στην περιοχή από τον σεΐχη Αντί ιμπν Μουσαφίρ το 12ο αιώνα μ.Χ.

Οι Γιαζίντι πιστεύουν στον Θεό ως δημιουργό του κόσμου, τον οποίο έθεσε υπό τη φροντίδα επτά θεϊκών υπάρξεων ή αγγέλων, ο αρχηγός των οποίων είναι ο Μελέκ Τάους, ο άγγελος Παγώνι όπως ονομάζεται.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr