Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στενά του Ορμούζ: Προειδοποιήσεις στα δυτικά πλοία που τα διέρχονται για πιθανό ρεσάλτο του Ιράν

Στενά του Ορμούζ: Προειδοποιήσεις στα δυτικά πλοία που τα διέρχονται για πιθανό ρεσάλτο του Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι υποστηριζόμενες από τη Δύση θαλάσσιες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή προειδοποίησαν το Σάββατο 12/8 τα εμπορικά πλοία που ταξιδεύουν μέσω των στρατηγικών Στενών του Ορμούζ να μείνουν όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα χωρικά ύδατα του Ιράν για να αποφύγουν την κατάσχεσή τους, μια αυστηρή συμβουλή εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, μεταδίδει το Associated Press.

Μια παρόμοια προειδοποίηση δόθηκε νωρίτερα αυτό το έτος πριν το Ιράν κατασχέσει δύο δεξαμενόπλοια που ταξίδευαν κοντά στα Στενά του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου.

Ενώ το Ιράν και οι ΗΠΑ βρίσκονται τώρα κοντά σε μια προφανή συμφωνία να ξεπαγώσουν δισεκατομμύρια ιρανικά περιουσιακά στοιχεία που κρατούνται στη Νότια Κορέα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε Ιρανοαμερικανών που κρατούνται στην Τεχεράνη, η προειδοποίηση δείχνει ότι οι εντάσεις παραμένουν υψηλές στη θάλασσα.

Ήδη, οι ΗΠΑ διερευνούν σχέδια για την τοποθέτηση ένοπλων στρατευμάτων σε εμπορικά πλοία στα Στενά για να αποτρέψουν το Ιράν.

Ο αντιπλοίαρχος του Ναυτικού των ΗΠΑ, Τίμοθι Χόκινς, εκπρόσωπος του 5ου Στόλου που εδρεύει στη Μέση Ανατολή, επιβεβαίωσε ότι η προειδοποίηση δόθηκε, αλλά αρνήθηκε να συζητήσει λεπτομέρειες.

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ International Maritime Security Construct «ειδοποιεί τους περιφερειακούς ναυτικούς να λάβουν τις κατάλληλες προφυλάξεις για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος κατάσχεσης με βάση τις τρέχουσες περιφερειακές εντάσεις, τις οποίες επιδιώκουμε να αποκλιμακώσουμε», είπε ο Χόκινς.

«Συμβουλεύονται τα πλοία να διέρχονται όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα χωρικά ύδατα του Ιράν».

Ξεχωριστά, ένας ναυτιλιακός οργανισμός υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρακολουθεί τη ναυτιλία στο Στενό έχει «προειδοποιήσει για πιθανότητα επίθεσης σε εμπορικό σκάφος άγνωστης σημαίας στα Στενά του Ορμούζ τις επόμενες 12 έως 72 ώρες», δήλωσε η ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey.

«Προηγουμένως, μετά από παρόμοια προειδοποίηση, ένα εμπορικό πλοίο κατασχέθηκε από τις ιρανικές Αρχές με ψευδές πρόσχημα», προειδοποίησε η εταιρεία.

Η αποστολή υπό την ηγεσία της ΕΕ, που ονομάζεται European Maritime Awareness in the Stere of Hormuz, δεν απάντησε σε αίτημα του Associated Press για σχόλιο.

Ώρες αργότερα, οι Επιχειρήσεις Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες επίσης εκδίδουν προειδοποιήσεις για τους ναυτικούς στον Περσικό Κόλπο, εξέδωσαν τη δική τους ειδοποίηση.

«Το UKMTO έχει ενημερωθεί για αυξημένη απειλή στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ», ανέφερε η προειδοποίηση.

Συνιστάται σε όλα τα πλοία που τα διασχίζουν να είναι προσεκτικά και να αναφέρουν ύποπτη δραστηριότητα στο UKMTO.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν επικαλέστηκε αυτό το ρεπορτάζ του Associated Press χωρίς να παραθέσει Ιρανούς αξιωματούχους για να απαντήσουν σχετικά.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δεν απάντησε σε αίτημα του Associated Press για σχολιασμό.

Τα Στενά του Ορμούζ βρίσκονται στα χωρικά ύδατα του Ιράν και του Ομάν και το στενότερο σημείο τους έχει πλάτος μόλις 33 χιλιόμετρα (21 μίλια).

Το πλάτος της ναυτιλιακής λωρίδας προς κάθε κατεύθυνση είναι μόνο 3 χιλιόμετρα (2 μίλια).

Οτιδήποτε τα επηρεάζει έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, αυξάνοντας δυνητικά την τιμή του αργού πετρελαίου.

Αυτό στη συνέχεια περνά στους καταναλωτές μέσω του τι πληρώνουν για τη βενζίνη και άλλα προϊόντα πετρελαίου.

Υπάρχει ένα κύμα επιθέσεων σε πλοία που αποδίδονται στο Ιράν από το 2019, μετά την μονομερή απόσυρση της Αμερικής από την πυρηνική συμφωνία του 2015 από την κυβέρνηση Τραμπ και την εκ νέου επιβολή συντριπτικών κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Αυτές οι επιθέσεις ξεκίνησαν ξανά στα τέλη Απριλίου, όταν το Ιράν κατέλαβε ένα πλοίο που μετέφερε πετρέλαιο για τη Chevron Corp. και ένα άλλο δεξαμενόπλοιο που ονομάζεται Niovi τον Μάιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr