Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πραξικόπημα στην Γκαμπόν – Σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα

Πραξικόπημα στην Γκαμπόν – Σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γκαμπόν, Πραξικόπημα,

Μετά τον Νίγηρα και στη Γκαμπόν πραξικόπημα. Ομάδα άνω των 10 αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της Γκαμπόν εμφανίστηκε ξαφνικά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μπροστά στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης, που έχει την έδρα της πλάι στην προεδρία, και μέλος της ανέγνωσε ανακοίνωση που αναφέρει πως οι εκλογές ακυρώνονται και «όλοι οι θεσμοί της Δημοκρατίας» καταλύονται.

Πρόκειται για την 8η ανατροπή κυβέρνησης στην Αφρική από το 2020.

«Βάζουμε τέλος στο καθεστώς»

Κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη» και «απρόβλεπτη» διακυβέρνηση, που οδηγούσε «σε διαρκή επιδείνωση της κοινωνικής συνοχής, η οποία απειλούσε να οδηγήσει τη χώρα στο χάος», γνωστοποίησαν πως «αποφασίσαμε να υπερασπίσουμε την ειρήνη βάζοντας τέλος σε αυτό το καθεστώς».

Η ομάδα των αξιωματικών, που αυτοαποκαλείται «Επιτροπή μετάβασης και αποκατάστασης των θεσμών», δήλωσε πως εκπροσωπεί όλα τα όπλα των ενόπλων δυνάμεων και όλα τα σώματα ασφαλείας.

Πυροβολισμοί στην πρωτεύουσα

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) και του Reuters μεταδίδουν πως καθώς εκφράζονταν οι στρατιωτικοί, ακούγονταν σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα Λιμπρβίλ.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφού η εκλογική επιτροπή έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές εξασφαλίζοντας το 64,27% των ψήφων και επικρατώντας του αντιπάλου του Αλμπέρ Οντό Οσά, ο οποίος έλαβε το 30,77%.

Ο Αλμπέρ Οντό Οσά κατήγγειλε «νοθεία από το στρατόπεδο Μπονγκό» δυο ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες το Σάββατο, δηλώνοντας πως νικητής ήταν ο ίδιος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίγηρας: Έληξε το τελεσίγραφο – Έκτακτη συνεδρίαση της ECOWAS

Το υπουργείο Εξωτερικών «παρακολουθεί με ανησυχία και ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο Νίγηρα»

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Αντίδραση Μακρόν και ΕΕ ενώ ο Πριγκόζιν της «Βάγκνερ» πανηγυρίζει

Ο Νίκος Δένδιας στο τροπικό δάσος της Γκαμπόν: «Μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα από κοινού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

Ο Νίκος Δένδιας στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στη Γκάνα και στη Γκαμπόν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr