Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιράκ: Οι χριστιανοί της Μοσούλης ζητούν ανοικοδόμηση των εκκλησιών και των κατοικιών τους που κατέστρεψε το Ισλαμικό Κράτος

Ιράκ: Οι χριστιανοί της Μοσούλης ζητούν ανοικοδόμηση των εκκλησιών και των κατοικιών τους που κατέστρεψε το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η χριστιανική κοινότητα στη Μοσούλη του Ιράκ, ένας σημαντικός και αυτόχθονας πληθυσμός Ασσύριων, ζητά σταθερότητα και αποκατάσταση των τόπων εκκλησιών και των σπιτιών της, που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές τα τελευταία χρόνια.

Η ιρακινή πόλη, γνωστή για την πλούσια ιστορική της κληρονομιά και τον ποικίλο πληθυσμό της, επηρεάστηκε βαθιά από την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και τις μάχες κατά την πολιορκία της.

Σε μια δήλωση στο Kurdistan 24, ο Σαουκάτ Χάνα, χριστιανός κάτοικος της Μοσούλης, εξέφρασε την επιθυμία της κοινότητας να επισκευαστούν οι εκκλησίες και τα σπίτια τους για να διευκολυνθεί η επιστροφή των εκτοπισμένων χριστιανών στην πόλη.

Πολλές χριστιανικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 30 εκκλησιών και άλλων ιερών, καταστράφηκαν από το Ισλαμικό Κράτος κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Μοσούλης το 2014.

Ο Αχμάντ Τζασίν, ένας ακτιβιστής στη Μοσούλη, τόνισε τις καταστροφικές επιπτώσεις του Ισλαμικού Κράτους στη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Οι περισσότερες από τις εκκλησίες και τα θρησκευτικά ορόσημα που τους επιτέθηκε η τρομοκρατική οργάνωση παραμένουν ερειπωμένα.

Η Μοσούλη, που κάποτε θεωρούνταν ως πόλη συνύπαρξης λόγω των διαφορετικών θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων της, καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος το 2014.

Η πόλη τελικά απελευθερώθηκε μέσω κοινής στρατιωτικής επιχείρησης των Κούρδων στρατιωτιών Πεσμεργκά, του ιρακινού Κουρδιστάν και των ιρακινών δυνάμεων το 2017.

Έκτοτε, οι προσπάθειες για ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση των κοινοτήτων της είναι σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης χριστιανικών χώρων λατρείας και σπιτιών χριστιανών.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η σύγχρονη Μοσούλη ήταν η αρχαία Νινευή, η οποία αναφέρεται σε 34 αποσπάσματα της Βίβλου και αποτελούσε πρωτεύουσα της Ασσυρίας.

Το 611 π.Χ., η Νινευή πέρασε στα χέρια των Χαλδαίων, βάζοντας τέλος στην Ασσυριακή Αυτοκρατορία.

Η πόλη αποτελεί ιστορικό κέντρο για την Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολής και το χριστιανικό δόγμα του Νεστοριανισμού, ενώ επίσης βρίσκονται εκεί τάφοι προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, όπως του Ιωνά και του Ναούμ.

Πριν την κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος τουλάχιστον 200.000 Ασσύριοι χριστιανοί της Μοσούλης και της επαρχίας Νινευή, οι αυτόχθονες δηλαδή κάτοικοι, έγιναν πρόσφυγες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr