Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: Γιατί καταρρίψαμε το τουρκικό drone στη Συρία

ΗΠΑ: Γιατί καταρρίψαμε το τουρκικό drone στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που επιχειρούσε κοντά στα στρατεύματά τους στη Συρία, όπως επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον καταρρίπτει αεροσκάφος του συμμάχου της στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Άγκυρα υποστήριξε αρχικά ότι το drone δεν ανήκει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να δώσει πληροφορίες για την ιδιοκτησία του.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 900 στρατιωτικούς στη Συρία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων μαζί με συμμάχους τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και ανακοινώνουν συχνά ότι εξαπολύουν επιδρομές εναντίον τζιχαντιστών.

Το επεισόδιο καταγράφτηκε τη στιγμή που ο στρατός της Τουρκίας διεξάγει πλήγματα εναντίον κουρδικών στόχων στη Συρία, μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα την Κυριακή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Η οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την τουρκική κυβέρνηση και τους δυτικούς συμμάχους της.

Μάλιστα η Τουρκία έπληξε ξανά χθες βράδυ κουρδικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων «αποθηκών όπλων και πυρομαχικών των PKK/YPG», στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Οι YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) χαρακτηρίζονται από την Άγκυρα ο συριακός βραχίονας του PKK.

Μέλη της οργάνωσης αυτής υπήρξαν αιχμή του δόρατος στη μάχη του δυτικού συνασπισμού στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Θεωρήθηκε απειλή και καταρρίφθηκε

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πτέραρχος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε ότι το πρωί της Πέμπτης εντοπίστηκαν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε περιοχή περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από τα αμερικανικά στρατεύματα, να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Χασάκα της Συρίας.

Αυτές τις επιδρομές ήταν εντός της απαγορευμένης ζώνης επιχειρήσεων, πολύ κοντά στις αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες βρήκαν κάλυψη σε καταφύγια.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, που μετέδωσε αρχικά την είδηση, για κάποια ώρα επιχειρούσαν στην περιοχή που οριστεί για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις των ΗΠΑ πολλά drones, τα οποία απομακρύνθηκαν μετά από αμερικανικές προειδοποιήσεις. Όμως το ένα επέστρεψε.

Λίγες ώρες αργότερα, το τουρκικό drone έφτασε σε απόσταση λιγότερο από το μισό χιλιόμετρο από τα αμερικανικά στρατεύματα.

Θεωρήθηκε απειλή και καταρρίφθηκε από αεροσκάφη F-16.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Τουρκία στόχευε σκόπιμα τις αμερικανικές δυνάμεις», είπε ο Ράιντερ στους δημοσιογράφους.

Η συγκυρία

Μετά το περιστατικό, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, και κάλεσε να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη βόρεια Συρία», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Σύμφωνα με τον Ράιντερ, η επικοινωνία τους ήταν «γόνιμη».

Το περιστατικό έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ χρειάζονται τη συνεργασία της Τουρκίας για να εξασφαλίσουν την είσοδο της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία, να συνεχίσουν να δρουν μέσω της διπλωματίας σχετικά με την Ουκρανία και να αντιμετωπίσουν τρομοκρατικές απειλές στη Μέση Ανατολή.

Παρόλο που οι ΗΠΑ δεν έχουν καταρρίψει ποτέ ξανά τουρκικό αεροσκάφος, οι εντάσεις δεν έχουν λείψει μεταξύ των δύο.

Το 2019, τα αμερικανικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία δέχθηκαν πυρά πυροβολικού από τουρκικές θέσεις.

Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία

Οι συμμαχικές δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ανέφεραν ότι οι τουρκικές επιθέσεις σκότωσαν οκτώ ανθρώπους.

Η υποστήριξη όμως των ΗΠΑ στις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία προκαλέι εδώ και καιρό εντάσεις με την Τουρκία, η οποία τους θεωρεί ως πτέρυγα του PKK, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Κυριακής στην Άγκυρα κοντά σε κυβερνητικά κτίρια.

Μάλιστα, την Πέμπτη, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι είναι πιθανή χερσαία επιχείρηση στη Συρία. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει αρκετές φορές εισβολές στη βόρεια Συρία κατά των YPG.

«Ο μόνος μας στόχος είναι να εξαλείψουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις που αποτελούν απειλή για την Τουρκία.

»Η χερσαία επιχείρηση είναι μία από τις επιλογές για την εξάλειψη αυτής της απειλής, αλλά δεν είναι η μόνη επιλογή για εμάς», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr