Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τετραήμερη κατάπαυση πυρός στη Γάζα για την απελευθέρωση ομήρων και κρατούμενων

Τετραήμερη κατάπαυση πυρός στη Γάζα για την απελευθέρωση ομήρων και κρατούμενων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων με αντάλλαγμα την 4ημερη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Σε μια άνευ προηγουμένου ψηφοφορία τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 22/11, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία, όπως αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ούτε πώς ψήφισαν οι υπουργοί.

4 ημέρες χωρίς μάχες + 1 εξτρά για κάθε επιπλέον 10 ομήρους

«Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φέρει όλους τους απαχθέντες στα σπίτια τους.

H κυβέρνηση ενέκρινε το περίγραμμα για το πρώτο στάδιο της επίτευξης αυτού του στόχου, βάσει του οποίου τουλάχιστον 50 όμηροι –γυναίκες και παιδιά– θα απελευθερωθούν σε διάστημα τεσσάρων ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρχει ηρεμία στις μάχες» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η απελευθέρωση κάθε 10 επιπλέον ομήρων θα έχει ως αποτέλεσμα μια επιπλέον ημέρα παύσης του πυρός».

Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επισήμως όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης που ενημέρωσε δημοσιογράφους είπε ότι η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει 50 Ισραηλινούς πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σε ομάδες των 12-13 ατόμων, ανά ημέρα.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τους όρους της συμφωνίας μετά την ψηφοφορία, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με άλλες ισραηλινές παραχωρήσεις.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο Ισραηλινός Στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι, να ολοκληρώσουν την εξάλειψη της Χαμάς και να διασφαλίσουν ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί απειλή για το κράτος του Ισραήλ».

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι –γυναίκες και παιδιά– θα επιστρέψουν σπίτι τους

Το Ισραήλ συμφώνησε επίσης να απελευθερώσει Παλαιστίνιες γυναίκες και ανηλίκους από τη φυλακή και να τους αφήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, κυρίως στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό, αλλά η Χαμάς έκανε λόγο για 150 άτομα, χαιρετίζοντας την «ανθρωπιστική εκεχειρία».

«Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας διατυπώθηκαν σύμφωνα με το όραμα της αντίστασης και τους καθοριστικούς παράγοντες της που στοχεύουν να υπηρετήσουν τον λαό μας και να ενισχύσουν τη σταθερότητά του απέναντι στην επιθετικότητα», ανέφερε η ανακοίνωση της Χαμάς.

Την Πέμπτη 23/11 οι πρώτες απελευθερώσεις

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων θα πρέπει να ξεκινήσουν την Πέμπτη 23/11 το πρωί.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε έξι ώρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στην κυβέρνησή του ότι η συμφωνία ήταν «η σωστή απόφαση» που έπρεπε να ληφθεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βοήθησε «να βελτιωθεί το πλαίσιο που σας προτείνεται (…) για να συμπεριλάβετε περισσότερους ομήρους με χαμηλότερο κόστος», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσθέτοντας ότι «το σύνολο της ασφάλειας του μηχανισμού την υποστηρίζει πλήρως».

Οι οικογένειες των ομήρων ζήτησαν να απελευθερωθούν όλοι όσοι κρατούνται, ενώ το ακροδεξιό κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός», μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, τάχθηκε κατά της συμφωνίας, λέγοντας ότι είναι «κακή» για την ασφάλεια του Ισραήλ, τους ομήρους και τους στρατιώτες.

Για την επίτευξη της συμφωνίας συνεργάστηκε το Κατάρ με την Ουάσιγκτον και το Κάιρο για να επιτύχει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων και μια εκεχειρία στις μάχες.

Περίπου 240 όμηροι απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Θα περάσουν κι άλλα καύσιμα στη Γάζα

Το Ισραήλ συμφώνησε επίσης να επιτρέψει επιπλέον καύσιμα στη Γάζα καθώς και σημαντικές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Χαμάς είπε ότι ως μέρος της εκεχειρίας, το Ισραήλ θα σταματήσει τις πτήσεις με drone πάνω από τη νότια Γάζα και θα τις πραγματοποιεί μόνο στο βόρειο τμήμα του θύλακα για έξι ώρες την ημέρα, μεταξύ 10 π.μ. – 4 μ.μ.

Η οργάνωση διευκρίνισε ότι ενώ είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, «τα δάχτυλά μας θα παραμείνουν στη σκανδάλη και οι νικητές μαχητές μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή για να υπερασπιστούν τον λαό μας και να αποκρούσουν την κατοχή».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Νετανιάχου: Το Δικαστήριο της Χάγης δεν θα επηρεάσει το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr