Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Lafarge αντιμετωπίζει μήνυση στις ΗΠΑ κατηγορούμενη για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος

Η Lafarge αντιμετωπίζει μήνυση στις ΗΠΑ κατηγορούμενη για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περίπου 430 Αμερικανοί με καταγωγή Γιαζίντι και η βραβευμένη με Νόμπελ, πρώην σκλάβα Νάντια Μουράντ, κατηγόρησαν τον γαλλικό όμιλο Lafarge ότι υποστήριξε βίαιες επιθέσεις εναντίον του συριακού πληθυσμού μετά από συνωμοσία με το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με καταγγελία που εξετάστηκε την Παρασκευή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η μήνυση, που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης από δικηγόρους, μεταξύ των οποίων και η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αμάλ Κλούνεϊ, αναφέρεται σε πρόστιμο 778 εκατομμυρίων δολαρίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και σε ποινική ομολογία τον Οκτώβριο του 2022 από τη Lafarge, η οποία εξαγοράστηκε από την ελβετική εταιρεία Holcim το 2015.

Οι ενάγοντες των Γιαζίντι ζήτησαν από το δικαστήριο να κρίνει τη Lafarge υπεύθυνη για παραβιάσεις του αντιτρομοκρατικού νόμου των ΗΠΑ και να εκτιμήσει τις αποζημιώσεις, καθώς και τις αμοιβές των δικηγόρων.

Η μήνυση αφηγείται τη φρίκη που προκάλεσε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) σε μια πολιορκία του 2014 στο βορειοδυτικό Ιράκ κατά την οποία χιλιάδες Γιαζίντι δολοφονήθηκαν και απήχθησαν, προκαλώντας εκατοντάδες και χιλιάδες φυγή και υποβάλλοντας τις υπόλοιπες γυναίκες των Γιαζίντι σε σκλαβοπάζαρα ως σκλάβες του σεξ, μια μοίρα που είχε και η Μουράντ, η οποία κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2018.

Οι κουρδόφωνοι Γιαζίντι είναι μια εθνοθρησκευτική μειονότητα που απαντάται κυρίως στο Ιράκ και με την πάροδο του χρόνου έχει απορροφήσει στοιχεία του Ισλάμ και του Χριστιανισμού. Οι τζιχαντιστές θεωρούν τον πληθυσμό ως αιρετικούς.

Η μήνυση των Γιαζίντι αναφέρει πληρωμές 6 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Lafarge στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) το 2013 και το 2014 για την αγορά πρώτων υλών από ένα εργοστάσιο τσιμέντου Lafarge στη Συρία που συνέχισε να λειτουργεί κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Η καταγγελία των εναγόντων κάνει επίσης αναφορά περίπου 80,5 εκατομμυρίων δολαρίων που οι Αμερικανοί εισαγγελείς βρήκαν ότι ωφέλησαν τους συμμετέχοντες στη συνωμοσία, συμπεριλαμβανομένων του ISIS και της Lafarge.

«Τα χρήματα και το τσιμέντο που προμήθευαν το ISIS πήγαν απευθείας στις επιχειρήσεις του ISIS ακριβώς τη στιγμή που διέπραττε πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής αθώων ανθρώπων όπως οι Γιαζίντι», ανέφερε η καταγγελία.

Οι ενάγοντες στην υπόθεση «είναι Γιαζίντι που είναι πολίτες των ΗΠΑ», σύμφωνα με την καταγγελία.

Η Lafarge αντιμετωπίζει επίσης μια δικαστική υπόθεση στη Γαλλία που χρονολογείται από το 2018 με κατηγορίες για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr