Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πολύτιμη περιοχή του Πούτιν που αποτελεί τον στόχο του Κιέβου για το 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πολύτιμη περιοχή του Πούτιν που αποτελεί τον στόχο του Κιέβου για το 2024
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο κύριος στόχος του ουκρανικού στρατού για τη νέα χρονιά είναι να απομονώσει την Κριμαία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η χερσόνησος της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία έχει προσαρτήσει η Ρωσία από την Ουκρανία, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τον Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά κυρίως έχει χρησιμεύσει ως στρατηγικός στρατιωτικός κόμβος στη σύγκρουση των ρωσικών δυνάμεων με τα στρατεύματα του Κιέβου.

Τον επόμενο μήνα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου, χωρίς, ωστόσο, κανένα σημάδι ότι κάποια από τις δύο πλευρές είναι έτοιμη να σταματήσει τις μάχες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε τη νέα χρονιά εξαπολύοντας μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων σε ολόκληρη τη χώρα, σκοτώνοντας αρκετές δεκάδες πολίτες και χτυπώντας πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους.

Η Ουκρανία, από την άλλη, με την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων της, έχει δεσμευτεί να μην υποχωρήσει υπό το φως της κλιμάκωσης.

«Έχουμε έναν στρατηγικό στόχο, να αποκαταλάβουμε τα εδάφη μας, να φτάσουμε στα σύνορα της χώρας μας», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης στον Economist.

«Οι στόχοι μας δεν άλλαξαν», συνέχισε ο Ζελένσκι.

«Ο στόχος είναι να σώσουμε και να κάνουμε περισσότερα επιτυχημένα βήματα στη Μαύρη Θάλασσα, να συνεχίσουμε την επιτυχία στην Κριμαία, στο νότο.

»Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, αλλά θα το κάνουμε.

»Και για να υπερασπιστούμε την ανατολή, να σώσουμε Χάρκοβο, για να σωθούν αυτές οι πολύ σημαντικές πόλεις της Ουκρανίας».

Ο Ουκρανός ηγέτης είπε επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι η απομόνωση της Κριμαίας είναι «εξαιρετικά σημαντική» για την Ουκρανία «επειδή είναι ο τρόπος για να μειώσουμε τον αριθμό των επιθέσεων που ξεκινούν από αυτήν την περιοχή».

Το Κίεβο ενέτεινε τις επιθέσεις του στη χερσόνησο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς στόχευσης του στόλου του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα και του χτυπήματος βασικών υποδομών στην περιοχή, όπως η γέφυρα του στενού Κερτς, που συνδέει τη χερσόνησο με την ηπειρωτική Ρωσία.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε επίσης ότι οποιαδήποτε επιτυχία θα έχει το Κίεβο το 2024 θα εξαρτηθεί από τη στρατιωτική βοήθεια που θα λάβει από τους δυτικούς συμμάχους του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως όχι απλώς μια σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά μια σύγκρουση που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο.

«Δίνοντάς μας χρήματα ή όπλα, στηρίζετε τον εαυτό σας», είπε χαρακτηριστικά.

«Σώζετε τα παιδιά σας, όχι τα δικά μας».

Και συνέχισε: «Οι Ουκρανοί παλεύουν για τον κόσμο.

»Αυτή είναι η απάντηση και αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθεί και να αναγνωρίσει ο κόσμος».

Ο Ζελένσκι έχει υποσχεθεί στο παρελθόν ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει εάν δεν επιστραφούν στην Ουκρανία όλα τα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις το επόμενο έτος, είπε ότι «δεν είναι η στιγμή της συζήτησης» επειδή το Κίεβο δεν «έχει δει κανένα θεμελιώδες βήμα προς την ειρήνη από τη Ρωσία».

«Δεν βλέπω κανένα μήνυμα για την ειρήνη», είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στις απαιτήσεις του Πούτιν για τερματισμό του πολέμου.

«Βλέπω μόνο βήματα μιας τρομοκρατικής χώρας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πούτιν σφυροκοπά με πυραύλους κρουζ την Ουκρανία – Ο Ζελένσκι ζητεί επειγόντως όπλα

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Το Βέλγιο θα δώσει F-16 στην Ουκρανία

H Ισπανία θα δώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Ο Δένδιας ήταν σαφής: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr