Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τις σήραγγες που έσκαψαν οι τζιχαντιστές στην Ανατ. Δαμασκό τώρα χρησιμοποιεί το Ιράν

Τις σήραγγες που έσκαψαν οι τζιχαντιστές στην Ανατ. Δαμασκό τώρα χρησιμοποιεί το Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένα υπόγειο δίκτυο σηράγγων κάτω από την ανατολική Γούτα στη συριακή πρωτεύουσα της Δαμασκού βοήθησε τις ένοπλες ομάδες της ισλαμιστικής συριακής αντιπολίτευσης να αντέξουν τη στρατιωτική δύναμη της συριακής κυβέρνησης για χρόνια.

Αφού η συριακή κυβέρνηση ανακατέλαβε τη Γούτα το 2018, ανακάλυψε τις σήραγγες που συνέδεαν πολλές γειτονιές της πρωτεύουσας που κάποτε υπήρξαν σκληρές μάχες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η συριακή κυβέρνηση κατεδάφισε ορισμένες από αυτές τις σήραγγες και άφησε άλλες να χρησιμοποιηθούν από το Ιράν, σύμφωνα με πηγές.

Ένα περίπλοκο δίκτυο αλληλένδετων σηράγγων εκτείνεται από τη γειτονιά Τζομπάρ μέχρι την ανατολική Γούτα σε αρκετά χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος.

Οι σήραγγες εκτείνονται κατά μήκος της πρώτης γραμμής που κάποτε υπήρχε στον αυτοκινητόδρομο Μ5 μεταξύ της γειτονιάς Αΐν Τάρμα και της πόλης Ζαμάλκα.

Οι σήραγγες είναι αρκετά ευρύχωρες ώστε να επιτρέπουν τη διέλευση ατόμων, εμπορευμάτων, ακόμη και οχημάτων.

Όταν οι ένοπλες ομάδες της συριακής ισλαμιστικής αντιπολίτευσης έλεγχαν την περιοχή, χρησιμοποίησαν τμήματα των σηράγγων ως αποθήκες πυρομαχικών και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Οι φατρίες που δρούσαν εκεί περιλάμβαναν το Μέτωπο Αλ Νούσρα (συριακή Αλ Κάιντα), το οποίο είναι τώρα γνωστό ως Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), την Τζαΐς Αλ Ισλάμ (Στρατός του Ισλάμ) και τη Φαϊλάκ (Φάλαγγα ή Λεγεώνα) Αλ Ραχμάν. Οι δύο τελευταίες φατρίες είναι τώρα συνιστώσες στον υποστηριζόμενο από την Τουρκία ισλαμιστικό και φιλοτουρκικό Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA).

Αυτές οι σήραγγες συνδέουν τρεις πόλεις από κάτω.

Υπάρχει μια είσοδος σήραγγας στην Αΐν Τάρμα που εκτείνεται μέσω της περιοχής Μανταΐρ Τζιντία έως τη Ζαμάλκα.

Η σήραγγα εκεί επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων όπως αυτοκίνητα και καρότσια.

Υπάρχει μια είσοδος μιας δεύτερης σήραγγας που ξεκινά από την περιοχή Ασουάκ αλ Χαΐρ και εκτείνεται μέχρι την κοιλάδα της Αΐν Τάρμα, η οποία περιλαμβάνει ένα σημείο συνάντησης με μια σήραγγα που εκτείνεται στον αυτοκινητόδρομο M5.

Μια άλλη σήραγγα ξεκινά από τη Ζαμάλκα κοντά στο τζαμί Αλ Αντνάν και συνδέεται με μια σήραγγα που εκτείνεται στο σημείο σύνδεσης Καμπούν Μπερζέχ.

Χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τη μεταφορά τροφίμων, ιατρικών προμηθειών και ασθενών στη Δαμασκό μέσω ενός σημείου συνάντησης στη Μπερζέχ.

Η τρίτη σήραγγα ξεκινά στη Ζαμάλκα κοντά στο τζαμί Αλ Ταούμπα (ταχυδρομείο της φατρίας Φαϊλάκ αλ Ραχμάν εκείνη την εποχή) και εκτείνεται μέχρι το Τζομπάρ.

Χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά πυρομαχικών και οχημάτων εξοπλισμού σε ένοπλους μουτζαχεντίν στην πρώτη γραμμή και σε βοηθητικές σήραγγες.

Οι σήραγγες είναι σχολαστικά κατασκευασμένες.

Οι οροφές ενισχύονται με μεταλλικές κολώνες καθώς τεντώνονται.

Οι τοίχοι είναι εξοπλισμένοι με κάμερες παρακολούθησης και φώτα.

Μια τοπική πηγή είπε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα North Press ότι οι σήραγγες ποικίλλουν σε μήκος μεταξύ δύο και πέντε χιλιομέτρων.

Επιπλέον, μικρότερες σήραγγες διακλαδίζονται σε περιοχές στην ανατολική Γούτα που κάποτε ελέγχονταν από ομάδες της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης.

Το 2018, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις απέκτησαν τον έλεγχο της συνοικίας Τζομπάρ και των παρακείμενων πόλεων στην ανατολική Γούτα μετά την εκκένωση περισσότερων από 40.000 μουτζαχεντίν της φατρίας Φαϊλάκ αλ Ραχμάν και αμάχων που κατοικούσαν στην περιοχή.

Η πηγή επεσήμανε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κατεδάφισαν και έκλεισαν τις δευτερεύουσες σήραγγες, αλλά διατήρησαν τον έλεγχο στις τρεις κύριες σήραγγες που συνδέουν τις πόλεις.

«Κανείς δεν γνωρίζει τίποτα για αυτές τις σήραγγες, καθώς υπάρχουν πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν εκεί», είπε μια πηγή.

Η πηγή, η οποία προτίμησε να μην κατονομαστεί, τόνισε ότι ακόμη και στις κυβερνητικές δυνάμεις απαγορεύεται να πλησιάσουν τις σήραγγες.

Σύμφωνα με την πηγή, οι κατεστραμμένες σήραγγες αποτελούν κίνδυνο για τα κτίρια από πάνω.

Μια άλλη πηγή από το Κυβερνείο της Νταράα, στη νότια Συρία, που ζούσε στην ανατολική Γούτα, είπε ότι οι σήραγγες στον μεσαίο τομέα της ανατολικής Γούτα είχαν κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Πρόσφατα, ανακαλύψαμε ότι το Ιράν τα χρησιμοποιεί ως αίθουσες επιχειρήσεων και ως αποθήκες όπλων και πυρομαχικών», είπε.

Τόνισε ότι οι σήραγγες που βρίσκονται κάτω από την πόλη της Ντούμα εξακολουθούν να είναι κλειστές και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ επειδή δεν υπάρχουν ιρανικές δυνάμεις σταθμευμένες εκεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr