Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιτέλους! Η φιλότουρκη Βικτόρια Νούλαντ ξεκουμπίζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτόν τον μήνα

Επιτέλους! Η φιλότουρκη Βικτόρια Νούλαντ ξεκουμπίζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτόν τον μήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (AP) — Η Βικτόρια Νούλαντ, η τρίτη υψηλόβαθμη διπλωμάτης των ΗΠΑ και συχνός στόχος επικρίσεων για τις επιθετικές απόψεις της για τη Ρωσία και τις ενέργειές της στην Ουκρανία, θα αποσυρθεί και θα εγκαταλείψει τη θέση της αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε την Τρίτη 5/3 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Νούλαντ, μια διπλωμάτης καριέρας που υπηρέτησε ως Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, αλλά συνταξιοδοτήθηκε μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, επέστρεψε στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ήταν υποψήφια για να διαδεχθεί τη Γουέντι Σέρμαν ως αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών και είχε διατελέσει εν ενεργεία αναπληρώτρια από τη συνταξιοδότηση του Σέρμαν πριν από επτά μήνες, αλλά έχασε εσωτερική μια μάχη όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε τον Κερτ Κάμπελ στην νούμερο 2 θέση. Ο Κάμπελ ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα.

Η Νούλαντ είχε υπηρετήσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα την ταραχώδη δεκαετία του 1990 και βρισκόταν στην πόλη κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του πρώην προέδρου της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν.

Στη συνέχεια έγινε πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ προτού διοριστεί ως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό την πρώην υπουργό Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει θυμηθεί πολλές φορές ότι όταν η Νούλαντ άφησε τη δουλειά της εκπροσώπου κατά τη διάρκεια της θητείας του για να γίνει ο κορυφαίος διπλωμάτης για την Ευρώπη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τον συνεχάρη που «ξεφορτώθηκε αυτή τη γυναίκα».

Ο Κέρι είπε ότι απάντησε στον Λαβρόφ ότι δεν την ξεφορτώθηκε αλλά «την προώθησα».

Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επαίνεσε τη Νούλαντ για τις τρεισήμισι δεκαετίες δημόσιας υπηρεσίας της και την ευχαρίστησε για τον ρόλο της στη διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο υπό έξι προέδρους και 10 υπουργούς Εξωτερικών.

«Η ηγεσία της Βικτόρια στην Ουκρανία είναι που διπλωμάτες και φοιτητές εξωτερικής πολιτικής θα την σπουδάζουν για τα επόμενα χρόνια», είπε ο Μπλίνκεν σε μια δήλωση.

«Οι προσπάθειές της ήταν απαραίτητες για την αντιμετώπιση της πλήρους κλίμακας εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συνασπισμού για να εξασφαλίσει τη στρατηγική του αποτυχία και βοηθώντας την Ουκρανία να εργαστεί προς την ημέρα που θα μπορέσει να σταθεί γερά στα πόδια της – δημοκρατικά, οικονομικά, και στρατιωτικά».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών άδραξε αμέσως την ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντάς την παραδοχή της αποτυχημένης πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας.

«Δεν θα σας πουν τον λόγο», είπε η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα.

«Αλλά είναι απλό – η αποτυχία της αντιρωσικής πορείας της κυβέρνησης Μπάιντεν.

»Η ρωσοφοβία, που προτάθηκε από τη Βικτόρια Νούλαντ ως κύρια έννοια εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, τραβά τους Δημοκρατικούς στον πάτο σαν πέτρα».

Η Νούλαντ θα αντικατασταθεί προσωρινά ως υφυπουργός από έναν άλλο διπλωμάτη καριέρας, τον Τζον Μπας, πρώην πρεσβευτή στο Αφγανιστάν που επέβλεπε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη χώρα. Αυτή τη στιγμή είναι υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τη διαχείριση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το φαβορί για να διαδεχθεί τη Νούλαντ με μόνιμη ιδιότητα είναι η σημερινή πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, κάποτε αξιωματούχος του Πενταγώνου που υπηρέτησε επίσης ως αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του τότε αντιπροέδρου Μπάιντεν.

Σημείωση: Η Βικτόρα Νούλαντ είναι στην καταγωγή Ουκρανοεβραία. Οι Ουκρανοεβραίοι δεν είναι ιδιαίτερα φιλικοί με το κράτος του Ισραήλ. Μάλιστα, κατά μία θεωρία, δεν είναι Ισραηλίτες αλλά Χαζάροι-Τούρκοι που ασπάστηκαν τον ιουδαϊσμό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Δένδιας ήταν σαφής: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν βοήθησε αρκετά την Ουκρανία – Θα το κάνουμε για να κερδίσει τον πόλεμο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr