Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πηγή στο The National: «Το Ιράν δεν θέλει να συρθεί σε ανοιχτό πόλεμο – Έχει τους πληρεξούσιους»

Πηγή στο The National: «Το Ιράν δεν θέλει να συρθεί σε ανοιχτό πόλεμο – Έχει τους πληρεξούσιους»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η άμεση επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μετατόπισε για λίγο τον πόλεμο από «τη σκιά στο φως της ημέρας», αλλά οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση εξαρτάται τώρα από την έκταση των ισραηλινών αντιποίνων, είπαν πηγές και ειδικοί στο εμιρατιανό The National την Κυριακή 14/4.

Οι εκατοντάδες πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε το Ιράν από το έδαφός του σηματοδοτούν την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών καθώς είναι η πρώτη γνωστή άμεση επίθεση της Τεχεράνης εναντίον του περιφερειακού της εχθρού.

«Αυτό δεν είναι το savoir faire του Ιράν», είπε μια περιφερειακή πηγή ασφαλείας.

«Η απάντηση της Τεχεράνης στο σοκαριστικό χτύπημα της Δαμασκού είναι υπολογισμένη.

»Δεν θέλει να φαίνεται αδύναμη, αλλά επίσης δεν θέλει να συρθεί σε ανοιχτό πόλεμο.

»Έχει τους πληρεξούσιους της, οπότε γιατί να πολεμήσει εάν κάποιος άλλος μπορεί να το κάνει για λογαριασμό της;».

Περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός την Κυριακή 14/4, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν εναλλακτικές επιλογές.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Ισραήλ δήλωσε ότι θα ανταπαντούσε με μια επίθεση στο ιρανικό έδαφος εάν δεχόταν επίθεση από το Ιράν.

Η Τεχεράνη είπε ότι η επίθεση έγινε ως αντίποινα για ένα θανατηφόρο ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το οποίο σκότωσε δύο διοικητές και άλλα μέλη της επίλεκτης δύναμης της.

Το Ισραήλ λέει ότι το Ιράν εξοπλίζει και υποστηρίζει τη Χαμάς στη Γάζα, όπου διεξάγει έναν πόλεμο κατά της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.

Καθώς το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα έθνη αναχαίτισσαν τους πυραύλους, το Ιράν ανακοίνωσε γρήγορα ότι τα αντίποινα του είχαν λήξει και ότι η επόμενη κίνηση ήταν στο Ισραήλ.

«Οι εικόνες των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οι απόπειρες κατάρριψής τους στον ουρανό του Ισραήλ υποδηλώνουν παραπλανητικά ότι αυτό που συμβαίνει είναι τυχαία και μαζική στόχευση για να προκληθεί η μεγαλύτερη δυνατή ζημιά.

»Αλλά είναι υπερβολή να το απεικονίσουμε με αυτόν τον τρόπο», είπε μια πηγή κοντά στους περιφερειακούς πληρεξούσιους του Ιράν στην περιοχή.

«Είναι σαφές, και σύμφωνα με τις ιρανικές ανακοινώσεις, ότι ο στόχος ήταν περιορισμένος».

Στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, είπε ότι οι «πολεμιστές» του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) δίδαξαν στο Ισραήλ «ένα αξέχαστο μάθημα».

«Χθες το βράδυ, μια νέα σελίδα στην ιστορία της εξουσίας του Ιράν γυρίστηκε και έδωσε ένα μάθημα στον ισραηλινό εχθρό», είπε ο Ραΐσί σε δήλωση την Κυριακή 14/4.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Νετανιάχου: Το Δικαστήριο της Χάγης δεν θα επηρεάσει το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr