


Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Γιούρι Ουσακόφ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μάικ Γουόλτς, Μάρκο Ρούμπιο, Ουκρανία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σεργκέι Λαβρόφ, Στιβ Γουίτκοφ,
Ο διπλωματικός «πυρετός» γύρω από μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζεται και την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, με κρίσιμες εξελίξεις σε δύο διαφορετικές χώρες.
Στη Σαουδική Αραβία, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μάρκο Ρούμπιο και Σεργκέι Λαβρόφ, θα συναντηθούν, ενώ στην Τουρκία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα βρίσκεται καλεσμένος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση στο Ριάντ διεξάγεται χωρίς την παρουσία της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τη ρωσική πλευρά, συμμετέχουν ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, ενώ από την αμερικανική, ο Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικ Γουόλς, και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ.
Παρά τη βαρύτητα των συμμετεχόντων, τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον έχουν υποβαθμίσει τις πιθανότητες άμεσης συμφωνίας.
Ωστόσο, η ίδια η συνάντηση έχει ήδη σημάνει συναγερμό στο Κίεβο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ο Γιούρι Ουσάκοφ, κατά την άφιξή του στο Ριάντ, τόνισε πως οι συνομιλίες θα είναι αποκλειστικά διμερείς:
«Ήρθαμε να διαπραγματευτούμε με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας.
»Πρόκειται για καθαρά διμερή συνάντηση. Δεν θα υπάρξει τριμερής στο Ριάντ».
Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτού ταξιδέψει την Τετάρτη στο Ριάντ.
Σε δηλώσεις του, ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως «δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε καμία συμφωνία ή εξέλιξη που αφορά εμάς χωρίς εμάς».
Κατά την παραμονή του στη Σαουδική Αραβία, ο Ζελένσκι δεν σχεδιάζει να έχει επαφές με Ρώσους και Αμερικανούς, τονίζοντας πως είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μόνο εφόσον το Κίεβο και οι σύμμαχοί του διαμορφώσουν μια κοινή στάση για τον τερματισμό του πολέμου.
Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα μόλις λίγες ώρες μετά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι, όπου, σύμφωνα με διαρροές, επιτεύχθηκε συμφωνία σε βασικούς άξονες για την ευρωπαϊκή άμυνα, τη συνέχιση της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας και την προώθηση μιας κοινής αμυντικής πολιτικής.